Morderen blev aldrig fundet - nu har ny teknologi genoplivet efterforskningen

Fem år efter et blodigt drab i et køkken i Virum kan politiet måske endelig finde Heidis Abildskovs morder.

Heidi Abildskov var gået i seng torsdag aften den 14. november 2012 omkring klokken 22 efter en venindemiddag på Christianshavn i København. Lige inden hun lagde sig til at sove, sms'ede hun godnat til sin mand, der var på forretningsrejse i Korea. Den sms skulle vise sig at blive Heidi Abildskovs sidste.

Det er stadig uopklaret, hvem der dræbte den 41-årige kvinde den nat, men politiet har nu fået nye afgørende spor i den fem år gamle drabssag. De har hele tiden haft drabsmandens fingeraftryk og DNA, men nu ved de også, hvilken etnicitet Heidi Abildskovs morder havde, og det kan vise sig at være afgørende for opklaringen. Politiet har stadig brug for hjælp fra offentligheden til at finde gerningsmanden.

Hvad der præcist skete efter Heidi Abildskov lagde sig til at sove er usikkert, men her er, hvad politiet formoder, der er foregået.

Heidi Abildskov blev sandsynligvis vækket af lyden af hendes Mercedes i indkørslen. Den lavede en karakteristisk høj lyd, når den låste op. Politiet formoder hun stod op for at undersøge, hvad der skete.

Heidi Abildskov er gået ned til husets køkkenalrum. Her er det gået op for hende, at hun ikke er alene, og hun kan her have bevæbnet sig med en køkkenkniv. En kniv der skulle vise sig at være fatal for Heidi.

Gerningsmanden var sandsynligvis en indbrudstyv. I hvert fald har han, inden Heidi Abildskov stod op fyldt forsædet i familiens bil op med ting, som han har taget fra huset. Med sig havde gerningsmanden en rørtang, der endte med at blive brugt til det bestialske drab. 

Indbrudstyvens rørtang.
Indbrudstyvens rørtang.
Foto: Politifoto

Den smilende familiemor

Heidi Abildskov var viceskoleinspektør på en skole for handicappede børn på Østerbro i København. Udover at være vellidt på sit arbejde, så var hun også en kendt skikkelse i nabolaget i Virum. Især husker naboen hende for hyggelige sommeraftener med vin på terrassen, fodboldkampe på tv med deres mænd og hyggelige stunder med deres jævnaldrende børn. Nabokvinden har børn, der spillede fodbold med Heidis stedsønner.

- Heidi var fantastisk sød. En dejlig, glad og snaksalig kvinde. Jeg holdt rigtig meget af hende, fortæller naboen til Station 2 TÆT PÅ.

Naboens navn er kendt af redaktionen, men hun ønsker ikke at få sit navn frem i artiklen. Hun er stadig psykisk påvirket, af det der skete dengang.

Hun beskriver Heidi Abildskov som en køn kvinde med langt, mørkt hår og en smittende latter. Hun havde i 2012 boet sammen med sin mand i huset i Virum i seks år, og de havde tilsammen fire børn. Heidi  Abildskov havde en 16-årig datter fra et tidligere forhold, der boede hos hende hver anden uge. Ifølge manden var parret lykkeligt gift, og Heidi havde ingen fjender. Ingen familie, kollegaer eller eks-kærester, som ville hende ondt.

Hun stolede faktisk så meget på sine omgivelser, at hun sjældent låste døren. 

Heidi Abildskov leger med en af børnene på hendes skole.
Heidi Abildskov leger med en af børnene på hendes skole.
Foto: Privatfoto

Dagen efter Heidi Abildskov var blevet vækket om natten, mødte hun ikke på arbejde, som hun plejede. Det var underligt, ifølge politiets rapport fra dengang, da det ikke lignede hende at blive væk uden at give besked. Da skolen ikke kunne få fat på Heidi, ringede de derfor tidligt på dagen til hendes mand. Han ringede fra sin forretningsrejse i Korea videre til parrets nabo, og spurgte om hun kunne undersøge, hvor Heidi var henne. 

Heidis hus i Virum.
Heidis hus i Virum.
Foto: Politifoto

Nabokvinden gik først hen og bankede på hoveddøren, men ingen åbnede. På vejen forbi huset passerede hun kælderdøren og lagde mærke til, at den stod en lille smule på klem, og at en lampe hang skævt.

quote Jeg skriger, og så løber jeg over til vores fælles genbo.

Nabo til Heidi Abildskov

Hun gik videre om i haven, mens hun kaldte på Heidi. Måske var hun gået om for at hænge vasketøj op, og havde derfor ladt kælderdøren stå på klem, nåede naboen at tænke. Ingen svarede og hun var derfor på vej tilbage igen. Pludselig fangede hendes blik noget på terrassen.

- Det føles som evigheder, for der når at gå så mange tanker igennem mit hoved, men i virkeligheden står jeg der kun en brøkdel af et sekund. Jeg er så hurtigt væk igen. Jeg skriger, og så løber jeg over til vores fælles genbo, fortæller naboen. 

På terrassen sad Heidi Abildskov dræbt. 

Heidi Abildskovs terrasse.
Heidi Abildskovs terrasse.
Foto: Politifoto

- I dag fortryder jeg, at jeg bad vores genbo om at gå derover, og tjekke om det jeg havde set var rigtigt, men jeg var helt væk. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor chokeret jeg var. Det var så frygteligt og så uvirkeligt, fortæller naboen til Station 2 TÆT PÅ.

Genboen hjalp den chokerede kvinde og fortalte, at hun burde ringe til politiet. Her fik de til sidst fat i en sygeplejerske i telefonen, som bad dem om ikke at fortælle Heidi Abildskovs mand, hvad der var sket over telefonen.

Mens nabokvinden havde været væk, havde Heidi Abildskovs mand ringet et utal af gange, og naboen blev nødt til at ringe tilbage til ham. Hun måtte anstrenge sig for ikke at fortælle, hvad der var sket, men ret hurtigt fornemmede Heidis mand, at der var noget helt galt.

DNA-spor kan fælde gerningsmanden

Politi, ambulance og akutlægebil ankom kort efter til huset, og politiets teknikere begyndte at undersøge stedet.

På gerningsstedet var der masser af beskidte håndklæder, et iturevet badeforhæng og en masse finger- og skoaftryk. Politiet håbede, at de mange DNA-spor og fingeraftryk kunne lede dem på sporet af gerningsmanden.

Men hverken fingeraftrykkene eller DNA’en havde et match i de danske registre.

quote Vi har haft mange spor at gå efter, men de er indtil videre alle endt blindt.

Birgitte Lyngsøe, Efterforsker

Efterforskerne studsede i en periode over en seddel fra polske tøjindsamlere, der blev fundet i Heidis bil, og de kiggede derfor meget i retning af østeuropæiske indbrudstyve.

De sendte derfor deres beviser ud via Interpol, i håb om at de andre europæiske registre kunne være til hjælp. 

Politiet fik kontakt til Heidis venner og kollegaer. Det førte til, at de afhørte 12 forskellige personer. Alle de afhørte var dog hurtigt uden for mistanke igen, intet tydede ifølge politiet på at Heidi Abildskov kendte sin drabsmand. Interpol gav heller ingen resultater.

Efterforskningen gik langsomt i stå. I hvert fald indtil november 2017 – godt fem år senere, hvor nye tekniske undersøgelser satte skub i efterforskningen.

Konfrontationen

Heidi Abildskov var ikke typen, der var bange af sig. Ifølge politiets oplysninger fra hendes eksmand, kunne hun sagtens have fundet på at konfrontere en indbrudstyv i stedet for at stikke af.

Fra spor fundet på stedet – blandt andet et stykke stof fra et badeforhæng, der har været brugt som bandage, ved politiet at gerningsmanden må have fået en større skade i sin højre hånd. På trappen ud fra huset, er der blevet fundet blodige håndaftryk fra en højre hånd, der tilhørte gerningsmanden.

Indbrudstyven må have forsøgt at kæmpe mod Heidi Abildskov. Han har slået ud med sin rørtang, og har ramt hende to gange. Det har sandsynligvis slået hende omkuld og han har kunne vriste kniven fra hende. Hun blev stukket et utal af gange, og det kostede hende livet. Gerningsmanden har lige siden været på fri fod, men nu har ny teknologi skabt et gennembrud.

Nyt liv i efterforskningen

Retskemikere fandt i 2015 ved hjælp af en undersøgelse af gerningsmandens blod ud af, at manden var på stoffer, den aften han dræbte Heidi. Helt præcist havde man fundet spor efter amfetamin, ketamin og kokain i hans blod. En blanding der går under navnet fest-mix, og som ifølge misbrugseksperter også er brugt af folk, der ikke nødvendigvis er narkomaner, men som tager stoffer engang imellem.

quote Så længe der er det mindste at gå efter, så giver vi ikke op i en drabssag.

Birgitte Lyngsøe, Efterforsker

Ud fra sedlen om den polske tøjindsamling der blev fundet i Heidis bil, havde politiet stadig en formodning om at gerningsmanden var østeuropæer. Men derudover havde efterforskerne ikke meget mere at arbejde ud fra.

I slutningen af 2017 bød sig en ny mulighed. I al fortrolighed havde retskemikere meldt en ny opdagelse i sagen. En teknologi, kaldet genogeografisk DNA-analyse, gjorde det muligt at tjekke, hvor i verden gerningsmandens DNA stammede fra.

Retskemikere havde gennem noget tid forsøgt sig med den nye metode, og ville nu bruge teknikken på sagen fra Virum. Det var en ny interessant mulighed for at komme på sporet af gerningsmanden. Undersøgelsen kunne vise sig at være et gennembrud i sagen. Mandens DNA viste sig nemlig ikke at være østeuropæisk – men af østasiatisk afstamning. Og pludselig havde politiet et helt nyt spor at efterforske. 

Gerningsmanden kommer fra dette område af Asien.
Gerningsmanden kommer fra dette område af Asien.
Foto: TV 2

- Det gav os jo noget helt konkret at lede efter. At han slår ud som en østasiat til et drab begået her i Danmark. gør pludselig at vi kan se på sagen med andre øjne. Og så længe der er det mindste at gå efter, så giver vi ikke op i en drabssag, fastslår Birgitte Lyngsøe.

I februar i år gik politiet ud i offentligheden med de nye oplysninger, og her fik de cirka 40 nye henvendelser, der kunne have relevans for sagen. Station 2 TÆT PÅ har siden fulgt efterforskerne og det store opklaringsarbejde, der følger med så mange nye tips. Den nye oplysning om at gerningsmanden var østasiat, gjorde også at alle tidligere henvendelser og tip fra befolkningen skulle kigges grundigt igennem igen.

De afgørende timer efter drabet

Efter liget af Heidi Abildskov blev fundet på terrassen den fredag i november gennemgik politiets teknikere minutiøst gerningsstedet, og de ting gerningsmanden havde efterladt. Her tegnede sig et billede af, hvad der skete, efter gerningsmanden dræbte Heidi.

Efter drabet er der spor på gulvet, der viste, hvordan gerningsmanden havde slæbt liget af Heidi Abildskov ud på terrassen, hvor han efterlod hende. Politiet kan også se at gerningsmanden havde forsøgt at forbinde den skade, han havde fået i hånden. Han havde revet en strimmel af et badeforhæng og viklet det om hånden.

Bagefter havde han taget sin dynejakke og sine joggingbukser af, og havde fundet noget tøj i huset, sandsynligvis i en af drengenes skabe som han tog på i stedet. 

Indbrudstyvens påklædning.
Indbrudstyvens påklædning.
Foto: Politifoto

Han har herefter båret de sidste ting, han ville stjæle, ud i bilen. Han smed en læderjakke over kassen med de stjålne genstande, og lagde den på forsædet. Bagefter lagde han sit blodige tøj i bagagerummet. Hvad han ikke vidste var, at bilen automatisk låste efter få sekunder, når man lukkede bagagerummet. Så da han klappede bagagerummet i, kunne han ikke få bilen åbnet igen. Bilnøglen, han havde fundet i Heidis entre lå nu i lommen på hans dynejakke i bagagerummet. 

Heidi Abildskovs bil på gerningsstedet.
Heidi Abildskovs bil på gerningsstedet.
Foto: Politifoto

- Vi ved derfor, hvilket tøj han havde på den aften, han begik drabet, og han havde efterladt en masse af sit blod i tøjet, der blev fundet, forklarer efterforsker Birgitte Lyngsøe fra Nordsjællands Politi.

Indbrudstyvens jakke.
Indbrudstyvens jakke.
Foto: Politifoto

Gerningsmanden flygtede fra stedet. Og her fra ved politiet ikke længere, hvad der skete. Hvor løb han hen, har han begået flere forbrydelser siden, og hvor er han? Og vigtigst af alt - hvem er han?

Politiet har allerede fået flere interessante tip, og i Station 2 TÆT PÅ torsdag aften klokken 21.35 følger de efterforskerne i Nordsjællands Politi og deres jagt på gerningsmanden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik