Mikkel Beha så de otte vandscootere, hvoraf flere sejlede vildt, kort inden dødsulykken i Københavns Havn. Arkivfoto. Foto: Foto: Jane Elkjær / TV 2

Mikkel Beha: Vandscootere skovlede vand i båd inden dødsulykke

I samarbejde med tv2.dk

Flere vidner fortalte i dag i Københavns Byret, at vandscootere sejlede i meget høj fart, inden to kvinder blev dræbt.

Den rutinerede sejler Mikkel Beha var til stede i Københavns Havn den 6. maj 2017, da to amerikanske udvekslingsstuderende blev sejlet ned af en vandscooter og dræbt.

Sammen med sin familie så han otte vandscootere, der susede i meget høj fart gennem havnen. Både før og efter ulykken.

- Først var det omkring 19.15. Vi var ud for det, der hedder Nokken, sagde Mikkel Beha, der er indkaldt som vidne i Københavns Byret, onsdag i retten.

Læs også Vandscooter-ulykke: Blodet lignede vand - så meget var der

Kunne høre, hvad de siger

Her er en 25-årig mand tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder - og han og syv kammerater er desuden tiltalt for at sejle så hensynsløst, at andre personers liv og helbred var i fare.

- Vi ser en gruppe på otte vandscootere sejle op mod os, sagde Mikkel Beha, der sammen med familien havde lagt til ved en bro for at spise aftensmad på vandet.

Der var snak og råb imellem vandscooterne. Nogle sejlede lidt ind i et nærliggende bassin. Familien Beha var så tæt på, at de kan høre deres samtale.

Læs også Ung mand erkender dødsulykke med vandscooter

Skovler vand med vilje

To af vandscooterne sejlede hen mod en hvid speedbåd. De sejler hurtigt rundt om den flere gange.

- Det lykkes dem at skovle en del vand ind i båden. Bagefter sejler de hen mod de andre. De råber og giver udtryk for, at "Haha, der fik vi dem", berettede Mikkel Beha.

Han oplevede, at de var ude på at skovle så meget vand ind i speedbåden som muligt. Han så ikke, om der var gået noget forud for episoden.

Læs også Han mistede sin datter i Københavns Havn: "Det var en ulykke"

Sønner var blevet truet

Mikkel Behas sønner havde tidligere set et par af de samme vandscootere, der et par uger tidligere var ved at sejle dem ned inde i den smalle kanal ved Gammel Strand. Der var de blevet truet, fortæller han.

Og derfor oplevede familien dem som aggressive og valgte at gøre det skjult, da de optog to videoer af gruppen.

Anklageren viste den første video på de skærme, der var stillet frem i retten, og der kommer klare hvide skumsprøjt, da en vandscooter sejler tæt rundt om båden.

Alle de tiltalte har nægtet, at de lavede kunster, sejlede hurtigt, eller generede andre på vandet.

Frygtede følger af vild sejlads

- Vi taler med hinanden bagefter. Og vi siger ordene: Nu håber vi ikke, at de sejler nogen ihjel, lød det fra Mikkel Beha, der også taler med sine hænder.

Efter noget tid så de vandscooterne igen. Denne gang sejlede de i høj fart den anden vej mod syd - og igen talte familien om det, de oplevede.

- Vi talte om, at det så ud som om, at de var på flugt fra noget, siger Mikkel Beha.

Han lagde mærke til, at de ikke længere sejlede som en gruppe.

Læs også Supermarked i shitstorm: 1.000 er ofre for julegave-kaos

Flygtede i panik

Den 25-årige hovedtiltalte har tilstået, at det var hans vandscooter, der ramte udlejningsbåden. Ligesom han har tilstået, at han gik i panik og flygtede fra gerningsstedet.

En enkelt af hans kammerater har forklaret, at han sejlede hen til båden og tilbød sin hjælp.

Alle nægter vandvidssejlads - og de øvrige syv nægter også, at de flygtede fra ulykken uden at hjælpe.

Mikkel Beha anslår, at de nok sejlede mindst 50 kilometer i timen, da de sejlede væk. Den tilladte hastighed er omkring 11 kilometer i timen - seks knob.

Læs også Træt af din kanin: Donér den til løverne i Zoo

Meget høj fart

Yderligere fem vidner er indkaldt af i Københavns Byret for at fortælle om den sejlads, der gik forud for dødsulykken.

Et vidne fortæller, at han så flere af vandscooterne sejle måske 70-80 kilometer i timen, da de sejlede ind gennem sluserne ved Sydhavnen.

Et andet vidne fortæller, at han også så to eller tre vandscootere chikanere en speedbåd, hvor de med vilje sprøjtede vand ind over rælingen på den.

- Jeg husker en hvid speedbåd, der blev angrebet, siger vidnet.

Han så også, at førerne af vandscooterne helt tydeligt lavede store bølger, der skyllede ind over båden - og at de efter hans overbevisning gjorde det for sjov.

Der er afsat seks dage til retssagen, der forventes afsluttet med dom i begyndelsen af januar.

De dræbte er Leah Bell, der kom fra delstaten Louisiana og var indskrevet på college i Californien. Hun blev 18 år gammel. Linsey Malia på 21 år var fra delstaten Massachusetts.