Mand skulle begraves i stilhed - men så lavede præsten efterlysning på Facebook

Knap 90 mennesker dukkede op, efter en præst efterlyste deltagere til en 69-årig mands begravelse.

Udsigten til at skulle begrave en mand uden hans familie, venner eller bekendte omkring sig fik sognepræst Sarah Thorngreen Auken til at tage affære.

Det skete, da 69-årige Carl-Johan Petersen for nylig afgik ved døden efter kort tids sygdom.

Præsten fra Søborg Kirke havde fået at vide fra Gribskov kommune, at det var en såkaldt social begravelse, fordi ingen andre ville eller kunne tage forpligtelsen til at arrangere og betale bisættelsen.

Efter Sarah Thorngreen Aukens opslag på facebook lykkedes det endda at finde seks, der indvilgede i at bære kisten.
Efter Sarah Thorngreen Aukens opslag på facebook lykkedes det endda at finde seks, der indvilgede i at bære kisten.
Foto: TV 2

Men en efterlysning på Facebook fra præsten skulle vise, at flere var villige til at synge i kirken og bære kisten, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Der er kommet seks mand til at bære kisten, og flere andre har også meldt sig. Jeg vidste godt, at Facebook er et stærkt medie at kommunikere med til den slags, men jeg er alligevel positivt overrasket, fortæller præst Sarah Thorngreen Auken til TV 2 torsdag morgen, lige inden hun skal i gang med at forberede prædiken for den afdøde.

Fik brikker til livshistorien

Den afdøde var en tidligere buschauffør fra Munkerup i Nordsjælland.

Carl-Johan Petersen havde været pensionist, siden han forlod arbejdsmarkedet for otte år siden. Han var ikke gift ved sin død og havde ingen børn. Tilsyneladende ingen familie heller.

Efter opslaget på Facebook har flere bekendte og tidligere kolleger meldt sig. Det samme har en slægtsforsker, som har kunnet hjælpe præsten med betydelige brikker i Carl-Johan Petersens livshistorie.

- Jeg har fået vigtig viden om hans baggrund, hvor han voksede op, og jeg har på den måde været i stand til at kunne stykke barndomsanekdoter sammen, så det giver et billede af, hvem han var, fortæller præsten.

Selvom mange af de fremmødt aldrig før havde mødt Carl-Johan, afholdt det dem ikke fra at tage ordentligt afsked med ham.
Selvom mange af de fremmødt aldrig før havde mødt Carl-Johan, afholdt det dem ikke fra at tage ordentligt afsked med ham.
Foto: TV 2

Ingen skal herfra alene

I alt dukkede knap 90 mennesker op til begravelsen - både folk, der har kendt Carl-Johan Petersen, og folk, der aldrig har mødt ham.

En af dem var Ann Køckhaus Thormann. Hun deltog i begravelsen, fordi hun ikke kan lide tanken om selv at skulle begraves uden mennesker omkring sig og heller ikke ønsker det for andre.

- Jeg kender ikke Carl overhovedet, men hvis jeg kan være med til at sørge for, at der ikke er nogen, der skal herfra alene, kan jeg godt bruge noget tid på det, forklarer hun.

I kirken dukkede knap 90 mennesker op, for at sige farvel til Carl-Johan.
I kirken dukkede knap 90 mennesker op, for at sige farvel til Carl-Johan.
Foto: TV 2

En anden fremmødt var Lars Nielsen, der selvom han heller aldrig har mødt Carl-Johan, endte med at bære hans kiste - også selvom det føltes lidt underligt.

- Det var faktisk mærkeligt at bære en kiste med én, man ikke har kendt. Man kan ikke rigtig forholde sig til det. Men jeg synes, det er utrolig flot, at så mange mødte op. Kirken var jo næsten fuld, siger han.

Kommune har 15 sociale begravelser om året

I Gribskov Kommune er der omkring 15 sociale begravelser om året. Der foreligger ikke nogen samlet oversigt over det samlede antal i Danmark på årsbasis. Tidligere var det offentlige henvist til at annoncere efter pårørende igennem avisernes dødsannoncer.

Når en person bliver fundet død, forsøger politiet i første omgang at finde pårørende, som de kan underette om dødsfaldet.

Det sker blandt andet ved hjælp af folkeregistret, kirkebøger og historiske adresser, som den afdøde har boet på.

For nylig beskrev TV 2 et dødsfald, hvor pårørende ikke fik besked, før bisættelsen havde fundet sted. Derfor blev den 62-årige Svend-Åge Ekberg 7. juli bisat uden familie eller venner til stede.

Døde i håbet om at se sin hund igen

Sarah Thorngreen Auken glæder sig over interessen fra mennesker, der ikke kendte Carl-Johan Petersen.

- De døde skal behandles med respekt. Ingen fortjener at blive sendt afsted alene, siger Sarah Thorngreen Auken.

Carl-Johan Petersen døde efter fire dages indlæggelse. Desværre fik han ikke taget afsked med sin elskede hund.

- Jeg fik fortalt, at han døde i håbet om at se sin hund igen, fortæller Sarah Thorngreen Auken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik