Lånte 290.000: Har betalt en million tilbage, men skylder en mere

Han lånte 290.000 kroner i studielån i 1970'erne. Men grundet en rente på 21 procent skylder han stadig en million. Nu siger Frank Falentin fra.

63-årige Frank Falentin Sørensen har været fanget i et statsligt gældsfængsel i over 20 år, mere end 4.000 danskere slås stadig med 30 og 40 år gammel studiegæld. Det skriver Politiken.

- Jeg bliver aldrig færdig med det lån. Og nu går jeg snart på pension, siger Frank Falentin Sørensen.

Studielån blev økonomisk mareridt

Faktisk vil han slet ikke røre ved den. Eller snakke om den. For så vender det hele tilbage.

Følelsen af afmagt, vrede, bitterhed, fordi store dele af tilværelsen har været præget og påvirket af det statsgaranterede studielån, han optog dengang i 1970’erne, hvor han, som så mange andre, var en fattig, ung studerende, der ikke kunne få hjælp hjemmefra.

- Lånet er 40 år gammelt, jeg har betalt af på det i mere end 20 år, og jeg skylder stadig en million, selv om jeg går på pension om halvandet år, siger Frank Falentin Sørensen til Politiken.

quote Lad nu de her mennesker slippe, det er på høje tid

Line Barfod, advokat, tidligere medlem af Folketinget

Knap 290.000 kroner lånte Frank Falentin i banken i perioden fra 1974 til 1987, hvor han først afsluttede et studenterkursus og derefter tog fat på at uddanne sig som psykolog.

Selv om lånet var garanteret af staten, forlangte bankerne renter på helt op til 21 procent for at låne penge ud til datidens studerende.

Og selv om staten for længst har overtaget de brutale lån og pillet toppen af de rå renter, har de mange studieår og det løbende rentetaxameter nået at forvandle Falentins lån til et økonomisk mareridt.

Næsten en million kroner har han betalt tilbage, alligevel skylder han stadig omkring en million til statskassen. For de penge, han har betalt tilbage, har stort set kun dækket renterne. Og det, selv om han i perioder har øget de månedlige afdrag fra de normale 4.500 kroner til 8.500 kroner.

4.000 borgere kan ikke betale

Frank Falentin er ikke den eneste dansker, der slås med 30 og 40 år gamle, statsgaranterede studielån. Det præcise antal er dog ukendt.

Men Skat har registreret godt 4.000 inddrivelsessager, hvor lige så mange borgere har misligholdt tilbagebetalingen af de gamle studielån for et samlet beløb på 390 millioner kroner, inklusive påløbne renter. Det oplyser Skat til Politiken.

Dertil kommer yderligere omkring 100 statsgaranterede studielån af samme type, som administreres i regi af Udbetaling Danmark.

I 2013 oplyste den daværende SU-styrelse til dagbladet Information, at omkring 5.000 borgere fortsat betalte af på de gamle studielån.

Nu er det på tide, at staten ’løslader’ de borgere, der stadig kæmper med dyre, gamle, absurde studielån, mener advokat Line Barfod, der har ført en række sager om eftergivelse af netop de gamle studielån.

- Frem til 2010 havde man en regel om, at man kunne få eftergivet sin studiegæld, hvis man havde betalt af på den uden slinger i 15 år. Men i dag er det udelukkende folk med tydelige sociale og økonomiske problemer, der kan få eftergivet deres gæld, forklarer Line Barfod til Politiken, der arbejder som advokat i firmaet Foldschack & Forchhammer, og som også tidligere har været folketingsmedlem for Enhedslisten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik