Københavnske svaner byggede rede af affald - nu er ungerne udruget

Biologer forklarer, at det ikke er farligt for svanerne at bruge affald som materiale til deres reder. Tværtimod er det meget naturligt.

I april gik billeder af en dansk svane verden rundt. 

Svanen havde bygget rede i søen ved Dronning Louises Bro i København, og der havde den lagt sine æg. Men reden var delvist bygget af affald, og det fik læsere verden over til at interessere sig for fuglen.

Nu er æggene udklækket. Fem små svaneunger har set dagens lys og svømmer nu rundt blandt tomme øldåser, plastik og andet affald. 

Gik verden rundt

Da svanen lagde sine æg, stimlede folk til Dronning Louises Bro for at tage billeder. Siden tog både danske og udenlandske nyhedsmedier historien op. 

Billederne nåede blandt andet helt til Kina, hvor China Global Television Network omtalte reden. Det samme gjorde engelske Daily Mail. 

Naturfredningsforeningen: - De risikerer at dø

I april, da svaneungerne endnu ikke var udruget, forklarede Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, at affald - herunder særligt plastik - kan være til stor skade for svanerne såvel som for andre fugle. 

Knopsvane har fået unger efter at den har lavet rede af affald ved Dronning Louises Bro i København.
Knopsvane har fået unger efter at den har lavet rede af affald ved Dronning Louises Bro i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix Ritzau

Knopsvane har fået unger efter at den har lavet rede af affald ved Dronning Louises Bro i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

- Hvis dyrene spiser det, kan de risikere at dø af det, forklarer hun og fortsætter: 

- De kan risikere at blive viklet ind i det, og det er jo et rigtig stærkt materiale, så det kan de også dø af. 

Eksperter: - Det er ufarligt

Jørn Larsen, biolog ved Fugleværnsfonden, er imidlertid ikke enig i, at der er en stor risiko for, at svanerne tager skade.

Han forklarer, at det faktisk er et bevis på, hvordan fugle kan tilpasse sig naturen og bruge det, der lige er til rådighed, når der skal bygges rede. 

- Svaner lever af bundplanter, så de spiser ikke det affald, der flyder på overfladen. Desuden er der mange andre fuglearter, der også bruger menneskeskabte ting til at bygge rede, forklarer Jørn Larsen. 

Manglende beplantning er problemet

Den mening deler biolog Michael Borch Grell fra Miljøstyrelsen. 

- Det affald, der ligger og flyder i søerne, er ikke noget, de spiser. De ved godt, det ikke er noget, de kan spise. 

De fem svaneunger, som er blevet udklækket nær Dronning Louises Bro i København.
De fem svaneunger, som er blevet udklækket nær Dronning Louises Bro i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix Ritzau

De fem svaneunger, som er blevet udklækket nær Dronning Louises Bro i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Han forklarer, at problemet i den københavnske sø er, at svanerne ikke har noget bedre alternativ som byggemateriale, og at det ikke er farligt for fuglene - det er bare ikke så kønt at se på for de mennesker, der passerer reden. 

- Lad svanerne få adgang til noget halm eller skab noget mere naturlig beplantning af vandplanter, som vokser op over vandfladen. Det ville hjælpe, lyder det fra Michael Borch Grell.

Der samles skrald langs søerne dagligt

Mens blikket er rettet mod det affald, der ligger i svanens rede, bliver de københavnske søer dagligt ryddet for affald.

Faktisk har Københavns Kommune to personer ansat til udelukkende at samle skrald op langs søerne syv dage om ugen i sommerperioden. Det oplyser centerchef i Teknik- og Miljøforvaltning, Bianka Saarnak, til TV 2.

- Vi er enige i, at det er meget ærgerligt, at der havner så meget skrald i søerne. Vi indsamler hvert år cirka 100 tons affald omkring søerne.

Hun forklarer, at de ikke har ønsket at forstyrre svanen, mens den har ruget, og derfor er der ikke blevet fjernet affald helt tæt på reden.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik