Mulig mæslingesmitte i Københavns Lufthavn - sådan spotter du den frygtede sygdom

En dansker, der mandag landede i Kastrup Lufthavn i København, var smittet med mæslinger og kan have smittet personer i lufthavnen.

Statens Serum Institut advarer om, at personer, der har opholdt sig i Københavns Lufthavns transitområde, bagageudleveringsområde eller ankomsthal mandag den 6. august mellem klokken 08.30 og 9.30, kan være blevet smittet med mæslinger.

Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

En dansk mand, der havde været på ferie i Filippinerne, landede mandag morgen klokken cirka 08.30 i lufthavnen. Og nu har Statens Serum Institut (SSI) vurderet, at han var smitsom under flyrejsen fra Manila over Hongkong til Kastrup Lufthavn.

quote Personer med bopælsadresse i Danmark vil herefter blive forsøgt kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed

Statens Serum Institut

Klokken cirka 09.30 forlod han lufthavnen og tog med taxa direkte på sygehuset.

- Hvis man ikke er vaccineret (MFR-vaccinen) eller har haft mæslinger, bør man henvende sig til sin læge for at få vurderet, om man kan tilbydes behandling for at forhindre eller mildne sygdommen, oplyser Statens Serum Institut.

Elimineret sidste år

Mæslinger er en af de klassiske børnesygdomme, og for langt de fleste er den ikke farlig. Men den kan give komplikationer, som fører til mere alvorlige sygdomme. Det kan være lungebetændelse, mellemørebetændelse eller i sjældne tilfælde hjernebetændelse.

- Der er risiko for komplikationer, så det er derfor, det ikke altid er en mild sygdom. Og det er jo så også en meget smitsom sygdom. Det er nok den meste smitsomme sygdom, vi kender, siger Peter H. S. Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut, til TV 2.

Sygdommen har været meget udbredt i Danmark. Men siden man startede med at vaccinere for cirka 30 år siden, er der kommet så meget kontrol med sygdommen, at man sidste år kunne sige, at nu var den elimineret herhjemme.

Derfor er Statens Serum Institut også meget interesseret i at holde smitten nede, hvis den kommer fra udlandet som i dette tilfælde.

- Den er luftbåren. Det vil sige, at virus ligger i mikropartikler i luften og kan svæve i lang tid, efter en smitsom person har forladt rummet, vedkommende har været i. Som man siger: Man kan i princippet blive smittet igennem brevsprækken, siger Peter H. S. Andersen.

Hvis du har bopæl i Danmark, bliver du kontaktet

Statens Serum Institut har nu kontaktet det pågældende flyselskab for at få udleveret passagerlister fra de to flyvninger, som manden har været på.

- Personer med bopælsadresse i Danmark vil herefter blive forsøgt kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på afklaring af immunitet og eventuelt behov for behandling eller udsættelse for smitte, hedder det i pressemeddelelsen.

Alle andre passagerer, der ikke har bopæl i Danmark, vil ifølge Statens Serum Institut blive kontaktet af sundhedsmyndighederne i deres hjemland.

De fleste børn og yngre voksne i Danmark er vaccineret mod mæslinger gennem vaccinationsprogrammet. Voksne, der har haft mæslinger, får det heller ikke igen. Sygdommen viser sig typisk ved et kraftigt udslæt over hele kroppen.

SYMPTOMER PÅ MÆSLINGER

  • Temperatur på omkring 39 grader
 
  • Snue
 
  • Hoste, der kan komme til at lyde som en søløve
 
  • Røde øjne
 
  • Lysfølsomhed
 
  • Der kan også komme store ømme, hævede lymfeknuder på halsen og ondt i halsen
 
  • Der kan vise sig grålige pletter på mundslimhinden ud for undermundens kindtænder. Det er de såkaldt koptiske pletter som ses på dette tidspunkt, før udslættet viser sig
 
  • Efter tre - fire dage kommer udslættet, som starter som ganske små pletter - typisk omkring ørerne. I løbet af et par dage spreses pletterne ud over resten af kroppen
 
  • Sygdommen varer som regel omkring en uge


Kilde: Netdoktor

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik