Københavns Andelskasse sigtet for hvidvask for rekordstort beløb

Sagen om hvordan en af Danmarks mindste banker kunne hvidvaske for op mod 4,1 milliarder kroner på blot et år, er yderst usædvanlig, siger ekspert.

Efter at være blevet anmeldt for hvidvask i august sidste år, er der nu rejst sigtelse mod Københavns Andelskasse.

Det bekræfter SØIK overfor TV 2.

- Jeg kan bekræfte, at Københavns Andelskasse under kontrol af Finansiel Stabilitet i denne måned er blevet sigtet for overtrædelse af hvidvaskloven. Derudover kan jeg ikke kommentere sagen yderligere, da der stadig er en efterforskning i gang, siger politiinspektør hos SØIK Thomas Anderskov Riis.

Med en egenkapital i 2017 på knap 45 millioner kroner i 2017, var banken en af landets mindste banker. I efteråret 2018 blev den dog overtaget af det statsejede Finansiel Stabilitet, som blandt andet har til formål at afvikle nødlidende banker.

Største hvidvask-sag på dansk jord

I tilfældet med Københavns Andelskasse skete overtagelsen efter, at Finanstilsynet havde anmeldt banken til SØIK for groft at have overtrådt flere bestemmelser i hvidvaskloven.

Hele 4,1 milliarder kroner er under mistanke for at være blevet hvidvasket for fra oktober 2017 til september 2018.

Det bekræfter Henrik Bjerre-Nielsen, administrerende direktør i Finansiel Stabilitet overfor TV 2.

- Det gør det til den største hvidvaskskandale på dansk grund. Ingen tvivl om det, siger Jacob Dedenroth, der er administrerende direktør i Revisorjura og ekspert i hvidvaskregler.

Dermed slår andelskassen nummer to på listen, Nordea, hvis Vesterbro-filial i løbet af ti år vaskede to milliarder kroner hvide. Danske Bank-skandalen tæller ikke med her, da selve hvidvaskningen foregik i bankens filial i Estland.

Var under skærpet tilsyn

Den potentielle hvidvask er vel at mærke sket efter en lang række påbud fra Finanstilsynet, som siden 2012 har haft banken under et såkaldt skærpet opsyn.

Ved inspektionerne i 2018 var overtrædelserne dog så alvorlige, at tilsynet vurderede, at banken blev brugt til omfattende hvidvask, og at de almindelige bankkunders indskud ikke længere var garanteret ved bankens egen drift.

- De alvorlige mangler på hvidvaskområdet er særligt bekymrende, da Københavns Andelskasse samtidig i stigende grad har fået udenlandske selskaber samt betalingsformidlere som kunder, skrev Finanstilsynet i sin rapport fra september 2018 på baggrund af dens seneste inspektion.

Problematiske ledelser

Udover problemer med hvidvask har Finanstilsynet flere gange kritiseret bankens forskellige ledelser.

I juni 2016 fandt Finanstilsynet ledelsen så uegnet, at alle på nær et af andelskassens bestyrelsesmedlemmer blev påbudt at forlade deres hverv.

Den store udskiftning i andelskassens bestyrelse og direktion, har ifølge Finanstilsynet været medvirkende til, at hvidvask-kontrollen løbende blev forringet.

I løbet af et år overhørte bankens således 1645 alarmer om suspekt aktivitet fra 183 udlandskunder. Det kunne Børsen fortælle tilbage i marts.

En meget usædvanlig sag

De meget kaotiske forhold og det voldsomt store beløb, der på blot et år angiveligt blev hvidvasket gennem banken, gør det til en meget usædvanlig sag, vurderer Jacob Dedenroth.

- Umiddelbart handler det om, at der har været nogle forretningsmænd, der har overtaget banken, og ikke brugt den som en almindelig bank, men i stedet serviceret selskaber i fjerne lande. Og alene det, at der kan falde en sigtelse, gør at ledelsen har et stort problem, der kræver en meget god forklaring, lyder det fra hvidvask-eksperten.

TV 2’s finanskommentator, Ole Krohn, er enig i den vurdering og tilføjer:

- Historien om Københavns Andelskasse er historien om en lille spiller, som gerne vil spise kirsebær med de store. Uheldigvis kunne det kun ske ved at få kunder ind, der betjente sig af hvidvask i den helt store skala, siger han.

Er snart historie

Via sin egenskab som administrerende direktør i Finansiel Stabilitet er Henrik Bjerre-Nielsen også formand for den nu tidligere andelskasse. Overfor TV 2 bekræfter han, at andelskassen har modtaget en sigtelse fra SØIK.

Han fortæller også, at Københavns Andelskasse et år senere også stort set er færdig som bank.

- Den har kun nogle udlån tilbage. Men på grund af svag bogføring, er det uklart, hvem vi skylder pengene.

Efter at Finansiel Stabilitet overtog kontrollen med banken, har den bistået SØIK med oplysninger, om bankens aktiviteter, mens hvidvaskningen foregik.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik