Verdenskendt rejseguide: København er bedst

"Denmark’s capital of cool is unstoppable" - Danmarks tjekkede hovedstad er ikke til at stoppe.

Udsigt over København - den by, man ifølge Lonely Planet bør besøge i 2019, hvis man skal ud at rejse Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Så klar lyder beskrivelsen, hvis man spørger en af verdens største og mest respekterede rejseguides.

Lonely Planet, der siden 1973 har printet mere end 145 millioner eksemplarer af deres rejsebøger til lande i hele verden, er nemlig så betaget af vores hovedstad, at de har udråbt den som ”The world's top city for 2019” i deres årlige ”Best in travel”-bog, der samler de bedste byer, lande og trends på verdensplan.

København er dermed, ifølge Lonely Planet, den by i verden, som rejsende bør besøge, når de planlægger ruten for 2019.

Og noget tyder på, at byens blanding af gammelt og nyt design krydret med tusindvis af cyklister og prisvindende restauranter har slået benene væk under de journalistiske smagsdommere:

- København har brostensbelagte gader, banebrydende menuer og trendsættende design. De gamle slotte, kirker og pakhuse deler gader og vandveje med fed moderne arkitektur, mens byens tidligere kødmarked har gallerier, lokale spisesteder og hippe barer. København er indbegrebet af ”Scandi cool” og fortjener at blive anerkendt på verdensplan, lyder det fra Lonely Planets chefredaktør Tom Hall.

En solrig søndag plejer at være lig med et proppet  Nyhavn. Og Lonely Planet er vild med hovedsatden. Foto: Nils Meilvang - Scanpix

Lonely Planets rejselister bygger på nomineringer fra forlagets mere end 200 rejseskribenter, og rangeres derefter af et panel af dommere, fortæller rejseguidens danske repræsentant Michael Jepson, der er redaktør ved forlaget Turbulenz, der udgiver Lonely Planet i Danmark.

Læs også Cyklistforbund opfordrer hoteller til at guide uerfarne cykel-turister

- Kåringen skal ses som det næste store sted man bør besøge i 2019, før opmærksomheden fra turisterne bliver for stor. Det er den næste storby, man skal lægge mærke til, siger han.

Glad overborgmester

Nyhavns karakteristiske farvede huse og summende sommerliv med kolde forfriskninger og god stemning er blikfanget til beskrivelsen af byen.

Men foruden de traditionelle seværdigheder som Nyhavn, Tivoli og Christian IV’s utallige byggerier, nævnes flere af byens Michelin-restauranter samt street food-markedet Reffen på Refshaleøen.

Omtalen glæder Københavns overborgmester Frank Jensen (S):

Københavnerne bør klappe sig selv på skulderen for at skabe den skønne by, vi bor i.

Overborgmester Frank Jensen

- Guiden fokuserer på det kendte - Tivoli, Louisiana og street food-markeder. Men jeg tror i mindst lige så høj grad, det er den uhøjtidelige stemning, der præger byen, og som har givet os prisen. Københavnerne bør klappe sig selv på skulderen for at skabe den skønne by, vi bor i.

- Det er fantastisk, at København efterhånden er kendt i hele verden som en dejlig by at bo i og besøge. Det betyder både noget i forhold til at tiltrække turister, men det betyder også noget for vores ry som en grøn og attraktiv by, siger han til TV 2 og fortæller, at hans favoritsted i byen er havnen, hvor han flittigt bruger sin kajak i det rene vand.

 

Læs også Turister kræver bedre service - så nu skal erhvervslivet oppe sig

God markedsføring

Og netop Københavns grønne profil er noget af det, som Lonely Planet også lægger vægt på:

- København er en misundelesværdig byrollemodel. Cykler udkonkurrerer antallet af biler i indre by, mens den forfriskende mørkeblå havn er ren nok til at bade i om sommeren, skriver de blandt andet.

Og det er god markedsføring. Kort og godt.

Sådan lyder det fra forretningsudviklingschef i VisitDenmark Anja Hartung Sfyrla:

- København er nået til et punkt, hvor tingene går op i en højere enhed for turister. Der er ting, man kan besøge og prøve, og den danske kultur er blevet værd at rejse efter, siger hun og fortsætter:

- Lonely Planets læsere har et ønske om at komme bagom det åbenlyse og se de hemmelige steder. Og i Danmark har vi ikke mange steder, hvor man ikke må komme. Det giver en kontrast til andre steder og en følelse af at kunne sænke skuldrene, siger Anja Hartung Sfyrla, der fortæller, at VisitDenmark blandt andet bruger dette samt ’hygge’ i markedsføringen af byen.

På den måde kan turisterne let købe ind på at føle sig som ”københavner for en dag”, siger hun.

Også Københavns mange design- og kunstmuseer, arkitekten Bjarke Ingels' banebrydende forbrændingsanlæg Amager Bakke, der også er en skibakke, samt færdiggørelsen af metroen i 2019 nævnes som væsentlige aspekter for førstepladsen.

Sri Lanka er kåret som landet, man skal besøge i 2019, mens Piemonte-området i Italien er årets region.

Top 10 - Lonely Planets bud på verdens 10 bedste byer at rejse til

1: København
2: Shenzen - Kina
3: Novi Sad, Serbien
4: Miami, USA
5: Kathmandu, Nepal
6: Mexico City, Mexico
7: Dakar, Senegal
8: Seattle, USA
9: Zadar, Kroatien
10: Meknés, Marokko
 
03:25

Måske har de læst Lonely Planet For i de kommende år er der udsigt til en enorm vækst i antallet af kinesiske turister i København og Nordsjælland.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik