Kirkegårde bliver digitale - mød de afdøde og få deres livshistorie

Digitale gravstene med QR-koder er noget, som danskerne i stigende grad efterspørger til deres efterladte.

En ny tendens er så småt ved at udbrede sig rundt omkring på landets kirkegårde.

Med en QR-kode ved sin gravsten er det nemlig muligt at få et indblik i den afdøde persons livshistorie. Og den mulighed benytter flere danskere sig af.

quote Vi lever i en tid, hvor vi er meget opmærksomme på at få sat vores aftryk i verden. Med en QR-kode ved sin grav kan man til en vis grad fortsætte i verden og samtidig være med til at inspirere andre.

Thomas Willer, sociolog og præst

En af dem er datteren til den verdenskendte danske bassist, Hugo Rasmussen.

 På hans gravsted ved den lille landsby i Nordsjælland, Slagslunde, har Helene Lill Rasmussen valgt at fortælle farens digitale livshistorie via en QR-kode placeret ved siden af gravstenen, der er udformet som en tro kopi af Hugo Rasmussens bas hugget ud i granit. 

Når QR-koden scannes ved gravstedet, bliver man præsenteret for en cirka fire minutters lang videofortælling om den verdensberømte danske bassist, der døde i 2015. 

Hugo Rasmussens gravsted på Slagslunde Kirkegård i Nordsjælland er udformet som en bas.
Hugo Rasmussens gravsted på Slagslunde Kirkegård i Nordsjælland er udformet som en bas.
Foto: Lars Møller

Har betydning for fans

Helene Lill Rasmussen fortæller til TV 2, at familien har valgt at forevige Hugo Rasmussens liv og virke i den digitale fortælling, da han var meget folkelig og vellidt i den brede befolkning.

- Man får en anden oplevelse ved Hugos gravsted, hvis man scanner QR-koden. Folk kan bedre mindes ham, når man står ved gravstedet, og vi tror på, at det betyder noget for hans fans, siger Helene Lill Rasmussen.

Hun ønsker, at de besøgende på kirkegården kan få stillet deres nysgerrighed om hendes far og mener, at mange vil finde det interessant at vide mere om den kendte bassists liv.

Download en QR-scanner i enten App Store eller Goggle Play Store og scan QR-koden her og bliv klogere på Hugo Rasmussens minde:

QR-koden, der giver indblik i Hugo Rasmussen liv.
QR-koden, der giver indblik i Hugo Rasmussen liv.
Foto: Michael Rohde-Petersen

Stigende interesse

Dette kan kommunikationschef Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier bekræfte over for TV 2.

Firmaet har været med til at udforme Hugo Rasmussens gravsted, og kommunikationschefen fortæller, at det er et meget populært tiltag ved gravstedet:

- Folk på kirkegården bruger flittigt QR-koden for at blive klogere på Hugos Rasmussens liv, siger Michael Rohde-Petersen, der dog ikke kan oplyse det eksakte antal downloads af koden ved gravstedet.

QR-KODE

  • QR er en forkortelse for Quick Response, som betyder et hurtigt svar eller hurtig reaktion.
  • Det er en lille stregkode, som kan aflæses med kameraet på en smartphone eller en tablet, som f.eks. en iPhone eller en iPad.
  • Efterhånden som smartphones og tablets er blevet udbredt, har QR-koderne fundet anvendelse mange steder.
  • Med en QR-kode er det muligt at lave links, der eksempelsvis henviser til en hjemmeside, hvor der kan ses billeder eller videoer.
Kilde: helpdesken.dk/hvordan-laver-man-en-qr-kode/

Danske Stenhuggerier er en landsdækkende virksomhed, og i firmaets 64 afdelinger landet over oplever de, ifølge Michael Rohde-Petersen, en stigende interesse for at få opsat QR-koderne ved gravstederne.

- Fænomenet er endnu ikke ret udbredt, men det er en tendens, der breder sig, forklarer Michael Rohde-Petersen.

En journalistisk fortælling

Kommunikationschefen fortæller, at muligheden har foreligget siden 2012, men at det først er nu, at interessen for at fortælle den afdødes digitale livshistorie via QR-koder har taget fart. Og det er der en god grund til.

- Udfordringen har tidligere været det praktiske i at udfolde historien om den afdøde. Når pårørende er i sorg, har det vist sig at være en vanskelig proces at få skabt en samlet digital fortælling om den afdøde. Derfor er der nu mulighed for, at en journalist kan udfolde historien i en samlet pakke med billeder, video og speak, siger Michael Rohde-Petersen.

Han mener, at kirkegårdene vil blive mere relevante i forhold til særligt den yngre generation, og at QR-koderne er et vigtigt tiltag, så historien for den enkelte person eller familie kan gå videre i generationer.

Udover Hugo Rasmussen har de efterladte til andre kendte danskere også valgt at forsyne gravstederne med digitale fortællinger.

På Ordrup Kirkegård kan offentlighenden få indblik i fodboldspilleren Harald Nielsens liv, og på Assistens Kirkegård i København kan man lære mere om filosoffen Søren Kirkegaard via QR-koder.

Døden skal ikke få det sidste ord

Sociolog og præst Thomas Willer kan godt forstå, at QR-koder ved gravsteder på de danske kirkegårde i stigende grad bliver efterspurgt. For som han siger:

- Vi lever i en tid, hvor vi er meget opmærksomme på at få sat vores aftryk i verden. Med en QR-kode ved sin grav kan man til en vis grad fortsætte i verden og samtidig være med til at inspirere andre. Folk kan godt lide tanken om, at de har været med til at forandre verden, siger Thomas Willer.

quote Mange af os prøver dybest set at ignorere og fornægte døden. Med en QR-kode fortsætter ens livshistorie, og dermed får døden ikke det sidste ord.

Thomas Willer, sociolog og præst

Han mener, at man som kirkegårdsgænger gerne vil se og høre om andres liv - en tendens vi i dag ser på populariteten og afhængigheden af de sociale medier.

Derfor forventer Thomas Willer også en stigende interesse for QR-koder ved danskernes gravsteder i fremtiden - ikke kun for den yngre generations vedkommende, men for alle, da de fleste mennesker i bund og grund er født nysgerrige og ikke ønsker at se døden i øjnene.

- Mange af os prøver dybest set at ignorere og fornægte døden. Med en QR-kode fortsætter ens livshistorie, og dermed får døden ikke det sidste ord. Vi vil gerne forsøge at vise, at vi lever videre selv efter døden, mener Thomas Willer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik