Justitsminister i samråd over manglende fængselsbetjente

Kriminalforsorgen mangler betjente i danske fængsler, og det presser de ansatte. Men det skal være slut, mener SF.

- Justitsministeren har haft fokus på at få flere i fængsel. Men han har glemt, at der også er flere, som skal passe på de indsatte.

Sådan lyder det fra Jacob Mark, gruppeformand og uddannelses- og undervisningsordfører for SF, om mangel på personale i danske fængsler.

quote Man har fundet mange penge til at sætte flere mennesker i fængsel, og det her vil koste ekstra penge, som vi skal finde i Folketinget

Jacob Mark, gruppeformand og uddannelses- og undervisningsordfører for SF

Ifølge Kriminalforsorgen mangler der mellem 150 og 200 fængselsbetjente på landsplan. Disse tal påvirkes løbende af sygefravær samt personaletilgang- og afgang.

Og nu kalder SF justitsminister Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti) i samråd. Partiet mener ikke, at justitsministeren har tilstrækkelig fokus på det hårde arbejdsmiljø, som danske fængselsbetjente arbejder i.

- Det, vi hører fra fængslerne og fra Kriminalforsorgen, er, at de er voldsomt pressede. De kan ikke tiltrække personale. Derfor skal vi sørge for, at der kommer flere betjente, siger Jacob Mark (SF).

Manglende betjente fører til overarbejde

Indkaldelsen kommer, efter TV 2 og andre danske medier har afdækket, hvordan det går ud over både ansatte og indsatte i danske fængsler, at der ikke er tilstrækkeligt med betjente til at besætte vagterne.

TV 2 Lorry har blandt andet fortalt, hvordan fængselsbetjente på Politigårdens Fængsel i København havde 822 timers overarbejde i marts måned.

De manglende betjente betyder overarbejde. Der blev ifølge Kriminalforsorgen i 2018 udbetalt 112 millioner kroner i overarbejde til danske fængselsbetjente. Til sammenligning blev der i 2015 udbetalt 36,4 millioner kroner. Noget, som bekymrer fungerende formand for fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

- Med det job, vi har, er det vigtigt, at man kommer hjem og restituerer, udtalte han onsdag til TV 2.

Direktør for Kriminalforsorgen Thorkild Fogde fortæller, at Kriminalforsorgen kører kampagner for at rekruttere flere fængselsbetjente.

Han siger samtidig, at Kriminalforsorgen traditionelt set har sværere ved at rekruttere fængselsbetjente, når beskæftigelsen i samfundet er så høj, som den er nu. Desuden er antallet af indsatte steget.

- Det betyder, at vi halter bagefter, lød det onsdag fra direktøren.

Løn i stedet for SU

SF vil gøre uddannelsen til fængselsbetjent mere attraktiv ved at indføre løn på den del af uddannelsen, hvor man i dag får SU.

quote Ministeren bør i det hele taget have fokus på at forbedre arbejdsmiljøet. Det skal være trygt at være fængselsbetjent.

Jacob Mark, gruppeformand og uddannelses- og undervisningsordfører for SF

Som det er nu, veksler man mellem løn og SU. Men det er ikke optimalt, lyder det fra Jacob Mark (SF).

- For mennesker som kommer fra andre jobs, og som er lidt ældre, kan det være en voldsom indtægtsnedgang at få SU, siger han.

Men vil det ikke få den modsatte effekt - at man ikke har råd til at optage lige så mange betjente, når de skal have fuld løn?

- Man har fundet mange penge til at sætte flere mennesker i fængsel, og det her vil koste ekstra penge, som vi skal finde i Folketinget, lyder det fra Jacob Mark.

Han erkender, at der kan være andre faktorer end lønnen, som spiller ind - eksempelvis at der er et hårdt arbejdsmiljø i fængslerne.

- Men jeg tror faktisk, at lønvilkårene betyder noget. Ministeren bør i det hele taget have fokus på at forbedre arbejdsmiljøet. Det skal være trygt at være fængselsbetjent, mener Jacob Mark.

Og ifølge ham vil flere betjente i fængslerne forbedre det hårde arbejdsmiljø.

- Det er et hårdt miljø, men når man er flere mennesker på arbejde, skaber det tryghed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik