Indbyggere i 14 storbyer skal gøre som København

Planen er inspireret af Københavns Kommune, og målet er at mindske både madspild og klimaaftryk.

I disse dage gæster borgmestre fra nogle af verdens største byer København til C40-byernes klimatopmøde. Her skal de samle inspiration fra danske klimainitiativer, og særligt ét har allerede fanget deres interesse.

Torsdag erklærede 14 storbyer fra hele verden, at de frem mod 2030 vil mindske deres CO2-udledning ved at få deres indbyggere til at halvere madspild, spise mere økologisk og vælge plantebaseret mad frem for kød.

Planen er at påvirke folks spisevaner ved at ændre den mad, der serveres på eksempelvis skoler, hospitaler og plejehjem – og det er ifølge overborgmester Frank Jensen (S) blandt andet inspireret af Københavns Kommune.

- Det er jo glædeligt, at København er langt fremme i bussen, og det gør, at vi har vist en vej frem. Vi får mange flere lokale og årstidsbestemte fødevarer, der har et langt mindre klimaaftryk, fortæller han.

Gennem de seneste 18 år har Københavns Kommune haft som målsætning om, at al mad serveret i offentlige institutioner skal gøres sundere, mere miljørigtig og føre til mindre madspild.

Børn bliver fortrolige med det plantebaserede

Ifølge Lektor i ernæring og folkesundhed ved Københavns Universitet Armando Perez-Cueto er der gode chancer for, at planen kan lykkes.

BYERNE, DER HAR TILSLUTTET SIG AFTALEN, ER:

  1. København, Danmark
  2. Los Angeles, USA
  3. London, Storbritannien  
  4. Tokyo, Japan
  5. Paris, Frankrig
  6. Seoul, Sydkorea
  7. Lima, Peru
  8. Barcelona, Spanien
  9. Toronto, Canada
  10. Oslo, Norge
  11. Stockholm, Sverige
  12. Milano, Italien
  13. Quezon City, Filippinerne
  14. Guadalajara, Mexico

Han peger særligt på én gruppe, man kan påvirke til at spise mindre kød.

- Hvis man gennem en længere periode serverer plantebaseret mad dagligt til for eksempel skolebørn, og vænner dem til smagen og ingredienserne, kan man i teorien også påvirke deres spisevaner senere i livet, forklarer han.

Men Armando Perez-Cueto understreger samtidig, at det måske er lettere sagt end gjort. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken slags plantebaseret mad man introducerer storbyernes indbyggere for.

- Man må ikke glemme, at forbrugere klart foretrækker mad, der smager godt. Den store udfordring er at designe mad, der både er lækker, bæredygtigt, sundt og etisk forsvarlig, forklarer han.

Flere danske klimaløsninger skal vises frem

Udover de grønne danske køkkener, fremviser København i løbet af ugen også en række andre klimaløsninger rundt om i landet - blandt andre et højteknologisk affaldsanlæg i Frederikshavn og Miljøkajakken i København.

Håbet er, at danske klimainitiativer kan inspirere borgmestrene for C40-byerne til, hvordan de kan nå Parisaftalens mål om en markant reduktion i udledning af drivhusgasser.

PARISAFTALEN 2015

I 2015 indgik de 196 medlemslande i FN's klimakonvention en juridisk bindende klimaaftale ved COP21 i Paris.

 

Målet med aftalen var at holde den globale temperaturstigning 'et stykke under' to grader celsius i forhold til før den industrielle tidsalder - og gerne under 1,5 grader.

Grundstenen til organisationen C40 blev lagt i 2005 af den daværende borgmester i London, Ken Livingstone. Han samlede kolleger fra 18 storbyer for at diskutere, hvordan man kunne reducere udledning af drivhusgasser.

Siden er netværket vokset først til 40 storbyer - deraf navnet C40 - og sidenhen til i alt 96 byer verden over.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik