Ikke alle er glade for Københavns førsteplads i verdenskendt rejseguide

For mange turister har forandret hverdagen i det inde København, mener de lokale.

00:46

I samarbejde med tv2.dk

Folkene bag rejsebogen 'Lonely Planet' er så betaget af den danske hovedstad, at de har udråbt København som 'The World's Top City for 2019' i deres årlige 'Best in travel'-bog.

København er dermed ifølge Lonely Planet den by i verden, som rejsende bør besøge, når de planlægger ruten for 2019.

Læs også Verdenskendt rejseguide: København er bedst

Det har blandt andet fået overborgmester, Frank Jensen, VisitDenmark og Wonderful Copenhagen til at strække armene i vejret på grund af udsigten til flere turister, som kan lægge penge i Danmark.

Der findes dog danskere, som ikke er specielt begejstrede for Københavns nye position.

- København er blevet mere fokuseret på at huse turister end at være der for dem, som bor her. Vi oplever, at der er en kæmpe tilstrømning af turister - særligt i indre København, hvor jeg bor. Om sommeren er 75 procent af dem, man møder, turister, siger Hannibal Holt, der er medlem af Foreningen København Beboernetværk til TV 2.

Hannibal Holt oplever i højere grad end tidligere, at man kan høre den klaprende lyd af rullekufferter hen over brosten hele året rundt. Den observation stemmer overens med de seneste tal fra Wonderful Copenhagen, som viser, at antallet af turister i København er steget med 74 procent i perioden 2008 til 2017.

En solnedgang over Nyhavn er blikfanget for beskrivelsen af København i Best in Travel 2019. Foto: Screendump TV 2

Livet har simpelthen forandret sig for dem, der bor i det indre København på grund af den øgede turisme, mener Hannibal Holt.

- Folk flytter, og det lokalmiljø, der har været tidligere, begynder at dampe af. Vi kender ikke rigtig hinanden her længere, siger Hannibal Holt.

Københavnerne er turistattraktionen

Tidligere på året blev København kåret som verdens bedste storby at bade i af det amerikanske medie CNN. I den forbindelse fortalte lektor ved Aalborg Universitet Carina Ren, som forsker i turisme, at der er en tendens i turismen, der får alle rejseskribenter, heriblandt Lonley Planet, til at falde i svime over den danske hovedstad.

Læs også Cyklistforbund opfordrer hoteller til at guide uerfarne cykel-turister

- Turisterne vil gerne se den gode hverdag i en storby. De har set Big Ben og Eiffeltårnet, nu vil de gerne se, hvordan de lokale lever, og hvordan de udfolder deres liv. Her er københavnerne bare rigtig spændende at se på, og vi er blevet den nye attraktion, sagde Carina Ren til TV 2.

02:07 Luk video

 

Ifølge Hannibal Holt kommer turistene blandt andet for at opleve de kulørte typer i 'pisserenden', der er sjove at se på for folk, der kommer fra et andet sted.

Men den slags forsvinder, fordi de lokale i det indre København ikke kan holde de mange turister ud, siger han.

- Det er for voldsomt, og derfor flytter folk. Vi skylder successen ud med badevandet. Det bliver turister, der kommer og ser på turister.

Mere regulering af turister

Den danske turismeforsker fra Aalborg Universitet havde tidligere på året de samme bekymringer som Hannibal Holt. 

For kan man udfolde det gode byliv med mange flere turister, end det vi har nu?

- Hvornår bliver der for mange kinesere på cykelstien, så man ikke kan komme frem på sin cykel. Vi er der ikke endnu, men det er måske ikke langt væk, sagde Carina Ren.

Læs også Turister kræver bedre service - så nu skal erhvervslivet oppe sig

Det øgede antal turister i København betyder blandt andet fire nye hoteller siger Wonderful Copenhagen, men det er den fuldstændig forkerte vej at gå, mener Hannibal Holt. 

Han så gerne, at der i stedet kom noget regulering inden for turismen. Det har man blandt andet indført i Barcelona og Venedig, hvor antallet af turister er blevet så voldsomt, at de lokale ikke kan være der længere.

Her er der opstået grupper, som går fysisk til modstand ved at brænde turistbusser af og laver grafitti med meddelelser som "turists go home", fortæller Hannibal Holt, der har set det samme budskab på en husmur i København.

Han ønsker ikke, at det skal komme til fysisk modstand i den danske hovedstad, men noget skal der gøres.

- Vi skal have nogle politikere, der skal sætte en retning for, hvor København skal hen og ikke lade markedet regulere det, for markedet er umætteligt, siger Hannibal Holt.

Loneley Planet har siden 1973 printet mere end 145 millioner eksemplarer af deres rejsebøger til lande i hele verden. Bogen 'Best in travel' samler hvert år de bedste byer, lande og trends på verdensplan.

Sri Lanka er kåret som landet, man skal besøge i 2019, mens Piemonte-området i Italien er årets region.

TOP 10 - LONELY PLANETS BUD PÅ VERDENS 10 BEDSTE BYER AT REJSE TIL

1: København

2: Shenzen - Kina

3: Novi Sad, Serbien

4: Miami, USA

5: Kathmandu, Nepal

6: Mexico City, Mexico

7: Dakar, Senegal

8: Seattle, USA

9: Zadar, Kroatien

10: Meknés, Marokko


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik