Historisk sag skal for retten: Loyal to Familia kan blive forbudt

Justitsministeren rejser for første gang i Danmarkshistorien en opløsningssag mod en bandegruppering.

Rigsadvokaten er klar til at gå i retten for at indlede den sag, der skal forbyde den københavnske bande Loyal To Familia.

Det erfarer TV 2 Nyhederne torsdag aften.

Loyal To Familia kan derfor blive forbudt allerede om fire uger, mens sagen mod den kriminelle bande kører i retten.

Politi og anklagemyndighed har brugt det seneste halve år på at nærlæse 10.000 dokumenter og en række gamle domme mod bandemedlemmer.

Og nu er man altså klar til at anlægge en retssag mod den berygtede Nørrebro-bande. Målet er at få opløst LTF ved dom. 

Pape: Der skrives retshistorie

Justitsminister Søren Pape Poulsen skriver følgende på Twitter:

- I dag skrives der retshistorie. Ambitionen er klar: LTF skal ophøre med at eksistere. Derfor tager vi nu skridtet fuldt ud og rejser for første gang i Danmarkshistorien en opløsningssag mod en bandegruppering. 

Gruppen Loyal to Familia var ifølge Rigspolitiet en central aktør i den bandekonflikt, der sidste år kostede tre personer livet, mens flere tilfældige mennesker blev ramt af skud. I alt blev der registreret op mod 40 banderelaterede skyderier i Danmark fra juni til november.

Hvis sagen holder, vil det blive forbudt for borgere at vise tilhørsforhold til gruppen. Et brud på et forbud vil som udgangspunkt give fængsel i 40 dage. Det vil også være forbudt at bære det karakteristiske LTF-logo af en maskeret skikkelse med to pistoler. 

Anklagemyndigheden vurderer på baggrund af en omfattende efterforskning, at der er grundlag for en opløsningssag mod LTF og indbringer sagen for domstolene.

Vil forsøge at opløse banden

Det er første gang i grundlovens historie, at der føres en sag om opløsning mod en bandegruppering som LTF.

For at LTF kan blive opløst ved domstolene, skal anklagemyndigheden føre bevis for to forhold: At LTF er en forening i grundlovens forstand, og at foreningen har et ulovligt formål. For eksempel fordi den bruger vold til at fremme foreningen.

- At der er medlemmer af LTF, som begår voldskriminalitet, er nok klart for de fleste, men jeg mener også, at vi kan bevise, at de gør det som forening. Også selvom LTF ikke er en forening i klassisk forstand med årlige generalforsamlinger og vedtægter, siger rigsadvokat Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

Muligt midlertidigt forbud

Københavns Politi vil nu vurdere, om der er grundlag for at lave et midlertidigt forbud mod LTF, indtil opløsningssagen er afgjort ved domstolene. Dette spørgsmål forventes at være afklaret i august.

 - Det har aldrig været grundlovsgivers intention, at dybt kriminelle bander, der skyder løs i gaderne, skal beskyttes af foreningsfriheden.

- LTF har været hovedaktør i de voldelige bandekonflikter, som sidste år skabte frygt og utryghed over hele Danmark med drab og skyderi på åben gade, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i pressemeddelelsen.

Stor bevisbyrde skal løftes

Ifølge Jens Elo Rytter, som er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, er det en stor bevisbyrde, der skal løftes, hvis LTF skal forbydes. 

- Det her er virkelig et historisk skridt, fordi man ikke siden Anden Verdenskrig har forsøgt at få gjort en forening forbudt.

- Nu tør man godt gøre forsøget med Loyal to Familia. Det er en meget tung bevisbyrde, man skal løfte. Man skal bevise, at der ikke bare bliver begået kriminalitet af medlemmer af LTF, men at LTF er en kriminel organisation i sig selv, siger Jens Elo Rytter. 

Han forklarer videre, at bevisbyrden vil handle meget om, om man kan samle tilstrækkelig mange sager, hvor LTF-medlemmer er blevet dømt for kriminalitet.

Det bliver i øvrigt advokaten Michael Juul Eriksen, der skal repræsentere Loyal to Familia.

- Det, som man i bund og grund ønsker, det er at de her mennesker skal forsvinde fra jordens overflade eller i hvert fra Danmark. 

- Uanset hvordan man vender og drejer det, resultatet bliver i denne her sag, så kommer det her ikke til at ske, siger advokaten ifølge Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik