Historisk: Rødovre-drengen Lars Eller blev det store helt i verdens største ishockeykamp

Lars Eller skrev historie, da han i nat blev den første dansker til at vinde en Stanley Cup.

Der findes mange måder at skrive historie på, men nok ingen mere definerende end den, som Lars Eller leverede i nat.

Den 29-årige forward blev den første dansker til at vinde en Stanley Cup, da Washington Capitals hev den fjerde og afgørende sejr hjem i finaleserien mod Vegas Golden Knights med en 4-3-gevinst.

Og hovedrollen? Lars Eller. Danskeren scorede det historiske sejrsmål syv et halvt minut før kampens udløb. Første danske vinder i NHL nogensinde. Den første triumf til Washington Capitals nogensinde.

Det var ingen perle, men det var en tro på heldet, der gav den danske scoring. En afslutning fra Brett Connolly fandt vej under Marc-Andre Fleury i Vegas-målet, og så fandt Lars Eller pucken frit bag keeperen og kunne lægge den ind i et tomt net. Hans andet mål i finaleserien. En serie, hvor han har vokset sig ind i et ganske særligt niveau.

Med danske briller en perfekt afslutning på en ganske speciel kamp.

Lars Eller omfavnes af holdkammeraterne fra Washington Capitals, efter han netop har sendt pucken i mål.

Mænd af den rette støbning

Forud var gået en kamp, hvor Washington to gange havde haft føringen. Men Vegas-mandskabet viste i finale nummer fem, at de er mænd af en ganske særlig støbning.

Efter en lige og forkrampet første periode, så gik der virkelig fandango i den efter den første pause.

Tjekken Jakub Vrana udnyttede en friløber efter en hurtig spilvending og satte en eminent afslutning højt op over Fleurys venstre skulder. 1-0 til gæsterne fra Washington.

Men Vegas-holdet - sæsonens helt store overraskelse - er ikke kommet så langt ved at lægge sig ned, når det gør ondt. I stedet søgte hjemmeholdet heldet. Og det fik de.

Lars Eller kunne som den første dansker løfte Stanley Cup-trofæet - det ypperste, man som ishockeyspiller kan opnå.

Nate Schmidt blev noteret for 1-1-udligningen, men brugte Capitals-backen Niskanens skøjte til at passere Braden Holtby i Washingtons mål.

Den stilling holdt bare 34 sekunder før Alexander Ovechkin, der efter kampen blev kåret til slutspillets MVP, stod klar ved bagerste stolpe og resolut udnyttede en verdensklasse-pasning fra Nicklas Bäckström. Det lugtede af en hovedstads-triumf i spillemekkaet.

Men når man rammer stimen af held i Las Vegas, så er der jackpot. Og heldet var igen på hjemmeholdets side, da Perron blev målscorer  til 2-2 i en sekvens, hvor der måtte dommervotering til, om målet skulle godkendes. Perron snittede pucken, hvor han nærmest lå i målet efter Tatars afslutning. Men alle mål tæller - og især i en finale, hvor man som Golden Knights var tvunget til at vinde.

The Lars Eller Show

Vegas-mandskabet fortsatte med at finde vej til nettet. 29 sekunder før anden periodes udløb bragte Reilly Smith hjemmeholdet på overlevelseskurs med en scoring i overtal. Endelig var der produktion fra førstekæden hos Vegas, der bragte hjemmeholdet foran med 3-2. Den første føring siden Vegas var foran med 1-0 i den anden finale.

Men man vinder ikke en Stanley Cup, hvis man ikke finder produktion i alle kæder. Det var Washingtons tredje periode et bevis på. Først var det Devante Smith-Pelly fra fjerdekæden, der scorede for tredje finale i træk. Syvende mål i slutspilet fra den fysiske forward.

Og så var det Lars Eller-show. Danskeren med den afgørende stav. Og alt blev historie.

Washington Capitals, der har været i NHL siden 1974, og blot har stået en enkelt gang i en Stanley Cup-finale for 20 år siden, med den første triumf.

Lars Eller som blot den anden dansker i en finale efter Jannik Hansen i 2011. Nu den historiske første vinder af den ultimative trofæ.