Guldbarrer og luksusindbo beslaglagt i svindelsagen 'Greed'

Politiet har frigivet en 12 sider lang liste over alle de værdier, der er beslaglagt i den rekordstore svindelsag.

I forbindelse med efterforskningen af den omfattende svindelsag 'Greed' har Københavns Politi beslaglagt en lang række luksusmøbler, smykker, penge og forskellige former for guld.

En del er beslaglagt hos en af de påståede hovedmænd i sagen, en 45-årig mand, der i januar 2016 fik eftergivet gæld for 114,5 millioner kroner.

- Siden konkursen har min klient arbejdet som en slags vicevært. Lønnen er 30.000 kroner om måneden, sagde den svindeltiltalte mands forsvarsadvokat Jakob Arrevad i Retten i Glostrup, da retssagen onsdag begyndte mod den 45-årige og 16 andre medtiltalte.

Udefineret arbejde

Stillingen som 'en slags vicevært' har han haft i et ejendomsselskab, hvor hans bror er direktør. Både selskabet og broren er ligeledes tiltalt i sagskomplekset.

De største retssager

Greed omfatter 17 tiltalte personer og tre tiltalte firmaer. Indtil videre er der berammet 77 retsdage - og flere forventes. Her er en opgørelse over de største retssager, der er behandlet ved danske domstole i de senere år.

  • En sag med 69 retsdage, 7 tiltalte, afsluttet 2013
  • En sag med 64 retsdage, 1 tiltalt, afsluttet 2017
  • En sag med 58 retsdage, 11 tiltalte, afsluttet 2013-2014.
  • En sag med 56 retsdage, 8 tiltalte, afsluttet 2015
  • En sag med 52 retsdage, 16 tiltalte, afsluttet 2015

Kilde: Domstolsstyrelsen

Jakob Arrevad mener ikke, at hverken politiet eller pressen burde interessere sig for hans klient, der ligesom de øvrige tiltalte nægter sig skyldige.

- Han er efter min opfattelse en uinteressant person, sagde Jakob Arrevad på retssagens første dag.

Designermøbler beslaglagt hos 45-årig

Imidlertid har den 45-årige mand trods konkurs, gældssanering og den forholdsvist beskedne løn levet omgivet af luksus - i hvert tilfælde ifølge listen over værdier, der indgår i sagen som et bilag til anklageskriftet. 

På listen over effekter, politiet har beslaglagt hos den 45-årige, står der blandt andet en påstand om konfiskation af udbytte for mere end 26 millioner kroner, herunder indestående på forskellige bankkonti, friværdien af to ejendomme samt blandt andet:

  • Diverse Arne Jacobsen-møbler - 9 i alt
  • Diverse Poul Henningsen-lamper - 4 i alt
  • Diverse Poul Volther-møbler - 2 i alt
  • OX-chair Hans Wegner
  • Diverse B&O-udstyr - 12 i alt
  • Cartier-armbånd
  • Jetski

Ifølge forsvarsadvokat Jakob Arrevad tilhører 109.153 kroner, som politiet fandt på en lønkonto i Danske Bank, ganske rigtigt den 45-årige mand, ligesom han havde 1.200 kroner i lommen, da han blev anholdt. 

Den ene ejendom, "en faldefærdig ejendom i Nakskov", er ganske rigtigt også den 45-åriges, mens en ejendom i Sorø ikke længere tilhører hans klient.

De dyre designermøbler, der er beslaglagt hos den 45-årige, tilhører også en anden, lyder det fra forsvareren.

Ædelsten og guld

Hos andre af de tiltalte er der blandt andet beslaglagt guldsmykker og armbåndsure af mærkerne Rolex, Breitling og Cartier, to ædelsten, et større kontantbeløb i både dansk og udenlandsk valuta, indestående på en række bankkonti i Danmark, Polen og Tyskland samt friværdien i yderligere op mod 30 ejendomme. 

Ligesom der også hos en af de tiltalte er beslaglagt 15 mindre guldbarrer med en vægt på mellem 20 og 250 gram - tilsammen 1,14 kilo finguld.

I alt er listen over beslaglagte værdier 12 sider lang, og det forventes, at anklagemyndigheden vil gennemgå 15. januar, når retssagen mod de 17 mænd fortsætter ved Retten i Glostrup.

Beviser i sagen

Ifølge oplysninger, der er kommet frem i retten, begyndte politiet efterforskningen af sagen under kodenavnet 'Greed' i begyndelsen af 2017.

I bevismaterialet indgår omkring 3000 timers rumaflytning, mange timers telefonaflytninger samt et omfattende materiale med videoovervågning.

Desuden har politiet beslaglagt forskelligt elektronisk udstyr og computere hos de tiltalte, ligesom anklagemyndigheden mener, at der indgår 5.158 falske fakturaer i den påståede virksomhedsdrevne svindelkarrusel.

Det samlede beløb på fakturaerne løber op i 500 millioner kroner, hvoraf flere af de tiltaltes advokater imidlertid har påpeget, at der efter deres mening også har været tale om reelle fakturaer. 

Og altså ikke kun sort arbejde og falske fakturaer.

I alt skal statskassen ifølge anklagemyndigheden være svindlet for moms, skat og arbejdsmarkedsbidrag for omkring 290 millioner kroner.

Der er foreløbig afsat 77 dage til retssagen, og det forventes, at der kan afsiges dom i begyndelsen af 2020.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik