Gigantisk! Ni kunstige øer skal huse nyt erhvervsområde

Hvidovre får ud for Avedøre Holme et erhvervsområde på sammenlagt tre millioner kvadratmeter

Kunstige øer er blevet vildt moderne. For nylig luftede Københavns Kommune og regeringen planer om en stor, kunstig ø, hvor der skal bygges nye boligkvarterer i København. Og i dag er det så Hvidovre Kommune, der sammen med regeringen og Københavns Kommune præsenterer planerne for i alt ni øer ved Avedøre Holme, der skal huse et erhvervsområde på i alt tre millioner kvadratmeter. Det skriver TV2.

For at kickstarte udviklingen skal jordopfyldningen starte allerede i 2022, og regeringen foreslår, at blandt andet Lynetten - Københavns store vandrensningsanlæg - flyttes til de nye holme.

Det vil løse det problem, at Lynetten spærrer for udviklingen af Lynetteholm, der med tiden skal rumme en ny bydel i København med 35.000 indbyggere.

Med skabelsen af de ni nye holme vil regeringen sætte fart på erhvervsudviklingen tæt på København i samarbejde med København og Hvidovre kommuner og pensionskasser i et offentligt og privat samarbejde.

- Der har været meget fokus på at bygge dyre boliger til vandet i Københavnsområdet, men det her projekt har en helt andet profil - at sikre en fremtid for arbejdspladser tæt på København, siger en kilde med kendskab til projektet.

Med projektet omkring holmene og flytningen af Lynetten skal det nye område især forsøge at flytte grønne virksomheder til København.

Første grunde til salg i 2028

Allerede i 1960'erne førte et omfattende landindvindingprojekt til Danmarks største erhvervsområde, Avedøre Holme, der med de nye holme fordobles i areal.

Det nye område svarer til 420 fodboldbaner og vil ifølge beregninger foretaget af Deloitte og Rambøll for regeringen tiltrække op til 380 nye virksomheder, når det er færdigudviklet, og skabe 12.000 nye arbejdspladser.

Projektet ventes at kunne stå helt færdigudbygget i 2040 med de første grunde udbudt til salg i 2028. Det er meningen, at salget af grundene skal finansiere projektet.

Ifølge regeringen selv er målet er at skabe et af Nordeuropas førende erhvervsområder for videnstung, grøn og innovativ produktion.

Det er meningen, at virksomhederne skal inddeles i klynger for at udnytte vidensdeling bedst muligt.

Ligesom i Lynetteholm-projektet skal tilplantet natur, der fylder en fjerdedel af arealet, virke som en stormflodssikring for København og Hvidovre. I alt 700.000 kvadratmeter udlægges til natur, og den nye kystlinje bliver på 17 kilometer, hvor der anlægges supercykelstier.

De nye planer præsenteres på et pressemøde senere i dag.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik