Forsvundet byggeaffald var forurenet: "Det er en skandale"

Lejre Kommune har fundet PCB i byggeaffald, som et stort byggefirma fik til at forsvinde. Nu siger firmaet, at der muligvis er plantet beviser

Efter at byggefirmaet Bach Gruppen flere gange har benægtet at have transporteret ulovligt byggeaffald fra en grund på Amager, der skal huse prestigebyggeri, ligger det nu fast, at firmaet har kørt PCB-forurenet affald til et område i Lejre med særlige drikkevandsinteresser.

Kommunen indledte en undersøgelse af byggeaffaldet i september, efter at TV 2 Nyhederne kunne sandsynliggøre, at Bach Gruppen på trods af forklaringer om det modsatte havde kørt forurenet byggeaffald til Lejre.

- Det er en skandale. Det er et stort anerkendt firma, som gang på gang giver forklaringer, der ikke er hold i. Jeg er pænt træt af, at vi skal bruge rigtig mange kommunale ressourcer på grund af, at nogle andre i bedste fald sjusker, siger borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S).

Overvejer politianmeldelse

Han fortæller, at man nu er i gang med at overveje, hvad man skal gøre med resultatet af undersøgelsen: 

- Hvis der overhovedet er grundlag for det, så mener jeg som politiker, at man skal politianmelde Bach Gruppen, siger Carsten Rasmussen, der understreger, at der ingen akutfare er for hverken drikkevand eller miljø.

Lejre Kommunes undersøgelse har indtil videre kun omhandlet de cirka 200 ton byggeaffald, der ikke er gravet ned under lagerhallerne, som Bach Gruppen har bygget på grunden. Bach Gruppen skal nu betale for at skille sig af med de 200 ton affald på lovlig vis.  

Ifølge TV2’s eksperter er der dog kørt langt over 1000 ton byggeaffald til grunden i Lejre, og langt størstedelen er gravet ned under lagerhallerne. Kommunen vil nu overveje, om der også skal tages prøver af det materiale, som er gravet ned under bygningerne. 

Nabo: - De haller skal ned

Else Sørensen er nabo til byggegrunden, hvor man har fundet byggeaffaldet, og hun opfordrer kommunen til at tage prøver af det.

- Det er forfærdeligt, at man har det giftige affald liggende der. Jeg synes ikke, det er i orden, at firmaet har løjet så meget, og jeg håber, at kommunens politikere anmelder dem, og river de haller ned. En almindelig borger havde aldrig fået lov til at slippe af sted med alle de lovovertrædelser, siger Else Sørensen med henvisning til, at Bach Gruppen også har bygget højere, end de fik tilladelse til.

- Bach Gruppen skal ud af Lejre

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Lejre, Ivan Mott, politianmeldte allerede Bach Gruppen efter TV 2’s historier i september:

- Hvis det stod til mig, skulle Bach Gruppen helt ud af Lejre. Jeg vil opfordre borgmesteren til at undersøge det her helt til bunds, og man bør generelt også kigge på, om reglerne og tilsynet med byggeaffald i Danmark er godt nok, siger Ivan Mott.

En direktør fra Lejre Kommune har på baggrund af denne sag også sat spørgsmålstegn ved om kontrollen med byggeaffald er god nok i Danmark.

Modsigelse på modsigelse

Det omtalte byggeaffald stammer fra nogle gamle bygninger, der stod på en byggegrund på Njalsgade i København, hvor man nu vil opføre prestigebryggeriet Faste Batteri. Ejer af Bach Gruppen, Finn Bach, som i 2013 blev kåret til en af Danmarks rigeste personer, benægtede først, at bunkerne med affald overhovedet var væk.

Senere benægtede firmaet, at bunkerne skulle være kørt til Lejre. Da TV 2 kunne dokumentere det modsatte, fortalte Bach Gruppen, at det kun var meget få læs, der ved en fejl var kørt til Lejre. Da TV 2 Nyhederne også kunne dokumentere, at det var minimum 1000 ton det handlede om, indrømmede Bach Gruppen, at affaldet var blevet gravet ned i Lejre, men at det ikke var forurenet.

Bach Gruppen: Beviserne kan være plantet

I et skriftligt svar til Lejre Kommune skriver Bach Gruppen, at de ikke mener prøverne er lavet ordentligt, men at de på trods af det ikke kan forklare PCB-indholdet. De påpeger muligheden for, at nogle kan have plantet det giftige stof:

- Vi kan ikke udelukke, at der i den hensigt at skade Bach Gruppen er tilført forurenede brokker under eller umiddelbart i forlængelse af flytningen af brokkerne til Øm, da hverken pladsen på Njalsgade eller pladsen i Øm var aflåste eller med fast bemanding. Det er imidlertid en temmelig vanskelig opgave at tilføre en sådan forurening, og derfor ikke nærliggende, skriver Bach Gruppen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik