Flere kommuner har forsøgt at lukke klubhuse for rockere

I Hvidovre har man benyttet sig af forbuddet, men borgmesteren er bekymret, fordi forbuddet kun varer tre måneder.

Flere kommuner i TV 2 Lorrys område har anvendt det såkaldte samlingsstedsforbud, siden den nye bandepakke trådte i kraft 1. juli sidste år.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

I alt har syv kommuner på landsplan anvendt samlingsstedsforbud.

Opgørelsen kommer efter, Holbæk Kommune i denne uge indførte et samlingsstedsforbud, der betyder, at personer med tilknytning til rockergruppen Bandidos ikke må benytte en bestemt ejendom som mødested eller klubhus.

Flere kommuner kritiserer imidlertid, at det er for svært at få lukket en rockerborg.

Lovgivningen giver kommunerne mulighed for at udstede et tre måneders forbud mod en gruppes ophold på en bestemt adresse, hvis politiet vurderer, at truslen mod beboerne i området er tilstrækkelig.

Hvidovre kritiserer loven

En af de kommuner, der har gjort brug af mulighed, er Hvidovre.

Det skete, da man lukkede et klubhus for rockerklubben Bandidos i november 2017. Siden er rockerne ikke vendt tilbage, men alligevel kritiserer borgmester Helle Adelborg (S) loven. 

- De ejer stadigvæk huset og har derfor muligheden for at komme tilbage. Og det ønsker vi ikke. De boede her i 16 år, og det var 16 år med utryghed for borgerne. Vi udstedte forbuddet i tre måneder, men det er simpelthen for kort tid, siger hun og opfordrer justitsminister Søren Pape (K) til at forlænge samlingsstedsforbuddet til minimum seks måneder.

DET SIGER BANDEPAKKEN OM ROCKERBORGE

  • En kommune kan nedlægge forbud mod at en ejendom anvendes som samlingssted for rockere eller bander, hvis det medfører "væsentlig ulempe og utryghed for de omkringboende".

 

  • Domstolene kan idømme en person, der er dømt efter bandebestemmelsen, opholdsforbud i den eller de kommuner, hvor forbrydelsen har fundet sted.

 

Kilde: Justitsministeriet

Venstre mener lovgivning virker

Også i Lolland, Guldborgsund, Hvidovre, København, Rødovre, Sorø og senest Holbæk kommune er et samlingsstedfodbud trådt i kraft. 

I Egedal Kommunen kan banden Satudarah imidlertid fortsat samles, selv om flere beboere har udtrykt deres bekymring over rockernes tilstedeværelse.

Og i Hillerød vil lokalpolitikerne gerne lukke den rockerborg, Bandidos har i byens industrikvarter

Alligevel mener retsordfører i Venstre, Preben Bang Henriksen, ikke der er problemer med lovgivningen:

- Det står klart i lovens bemærkninger, at hvis der skabes væsentlig utryghed for de omkringboende ved rockernes tilstedeværelse, så kan et forbud nedlægges. Det kan være larm, chikanøs adfærd eller meget trafik omkring et klubhus. 

Men Egedal og Hillerød har ikke haft held til et få indført et forbud?

- Det er kommunens opgave at nedlægge forbuddet, og så skal politiet bistå med oplysninger. Bare det at have en gruppering, er ikke utryghed nok, men der skal ikke ret meget utryghed til. Jeg mener, kommunen har de værktøjer, der skal til, siger Preben Bang Henriksen. 

Samlingsforbuddet blev en mulighed med Bandepakke III, der blev vedtaget i sommeren 2017.

Hvidovre er blandt de kommuner, der har anvendt samlingsstedsforbuddet. Men efter et par måneder med forbud, flyttede rockerne ind igen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik