Erhvervsmand fra Holte er 30 milliarder værd

Han blev droppet af Novo Nordisk. Så genrejste han Lundbeck, og nu skal han redde et af verdens største medicinalselskaber.

De færreste danskere kender Kåre Schultz, men i internationalt erhvervsliv er den 56-årige dansker et stjerneskud.

Da han blev udnævnt som ny topchef for den israelske medicinalproducent Teva, steg selskabets markedsværdi på få øjeblikke med 19 milliarder.

Samtidig faldt værdien af hans nuværende arbejdsgiver, medicinalproducenten Lundbeck, med 11 milliarder kroner.

En forskel på utrolige 30 milliarder kroner, der illustrerer, at Kåre Schultz er en erhvervsmand i en helt særlig kaliber.

- Kåre Schultz’ fremragende resultater har givet international genlyd, skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en klumme.

Satte strøm til Lundbeck

Kåre Schultz var i mange år udset som arvtageren efter Lars Rebien Sørensen i Novo Nordisk.

Deres veje skiltes imidlertid i 2015, da Rebiens kontrakt blev forlænget, og kort efter tiltrådte Kåre Schultz hos Lundbeck i Valby, hvor han tog hårdt fat med en stor fyringsrunde og opdatering af strategien.

Siden er det gået stærkt frem for Lundbeck, der har set voldsomme forbedringer i indtjeningen, alt imens aktiekursen er pilet til vejrs.

Hvad er det Kåre Schultz kan, der er så efterspurgt?

- Han ved, hvordan man skaber værdi. Han ved, hvordan man får mest muligt ud af ting. Han er ikke kun en driftsmand, men er utrolig driftssikkerhed. ”Failure is not an option” er et udtryk som alt for ofte bruger (mis)brugt (ikke noget reelt bag ved). Det bruger Kåre Schultz ikke. No nonsense, no bullshit, skriver Per Hansen i en mail til TV 2.

Har formentlig flere fjender

Hvad er hans svaghed(er)?

- Måske kan han være lidt enerådig. Det vil kun være naturligt med hans evner, at han kan se ting, som andre ikke kan se eller ikke kan se ligeså hurtigt eller ikke har modet til at gennemføre. Det skaber givetvis fjender, som ligger på lur og venter på at han begår fejl. 

Er der andre eksempler på topchefer, der har påvirket aktiemarkedet ligeså meget?

- Det er der givetvis, men ikke noget som jeg sådan lige kan huske og har i frisk erindring. Med undtagelse af dengang han kom til Lundbeck naturligvis.

Økonom: Nemt at retfærdiggøre hans vilde løn

Hvordan kan man retfærdiggøre den løn og bonus, Kåre Schultz står til?

- Det er meget let og ligetil. Hvis det som Kåre Schultz kan skabe er mere, end det han får, er det et win-win for Kåre Schultz og investorerne og et loose for Lundbeck, siger Per Hansen.

Headhunter: Historisk bonus

Danskerens nye lønpakke taler også et voldsomt sprog.

Teva giver ham 123 millioner kroner for at skrive under, og aflønningen kan stige til 275 millioner kroner, hvis resultaterne rammer plet.

- Jeg kan ikke huske, vi før har set en sign on-bonus i størrelsesordenen plus 100 millioner, siger Troels Gjerrild, der er adm. direktør og partner i headhunterfirmaet Odgers Berndtson, til Berlingske.

- Han er interessant for Teva, fordi han i Lundbeck har fået virkelig godt gang i en lidt hensygnende virksomhed – bare i en lidt anden målestok end Teva, siger han.

Få overblikket over den historiske lønpakke til den danske topchef her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik