Epidemi er taget til i styrke - børn bliver ramt hårdest

Hoster dit barn særligt meget i disse dage? Så kan I være ramt af Mycoplasma pneumoniae.

TV 2 kunne i oktober fortælle, at Danmark var blevet ramt af en epidemi af kold lungebetændelse.

Nu erfarer TV 2, at epidemien er taget til i styrke og særligt rammer børn i alderen 6 - 12 år i region Hovedstaden og Nordjylland.

quote Det starter med ondt i halsen, hoste og let feber som ligger omkring 38 til 39 grader. 

Søren Anker Uldum, Statens Serum Institut

Det fortæller Søren Anker Uldum, forsker ved Statens Serum Institut. 

 Vi får lige nu flest indberetninger ind fra Hovedstaden og Nordjylland, og det ser ud til, at det topper lige nu, hvor flest børn bliver ramt. Faktisk har hvert andet barn, som bliver undersøgt, det, siger han. 

Helt konkret er sygdommen Mycoplasma pneumoniae, som i folkemunde bliver kaldt for "kold lungebetændelse". Det er en mild sygdom, som ligner forkølelse, men faktisk er en bakterie, der bor i luftvejene.

Her fortæller Søren Anker Uldum om epidemien i oktober.

Søg læge hvis der er åndedrætsbesvær

- Det starter med ondt i halsen, hoste og let feber som ligger omkring 38 til 39 grader. Det er kun cirka 10% af børnene, hvor det udvikler sig til en egentlig lungebetændelse, som kræver indlæggelse, siger Søren Uldum.

Det er svært for eksperter at forklare præcist, hvorfor det lige er Hovedstaden og Nordjylland, som bliver hårdest ramt. Det smitter nemlig ikke særlig nemt. Det smitter kun ved dråberne fra hoste, som indåndes af raske personer. Det smitter altså ikke ved håndkontakt fra eksempelvis dørhåndtag.

- Når først man har fanget sygdommen, så er der ikke meget andet at gøre end at sørge for at få hvile og vente på at blive rask. Hvis det bliver rigtig slemt med høj feber og åndedrætsbesvær, så skal man selvfølgelig kontakte sin læge, hvor man kan få udskrevet noget antibiotika, siger Søren Anker Uldum, forsker ved Statens Serum Institut. 

Host host host

Man skal være opmærksom på, at efter når sygdommen er drevet over, så vil den gå over i en meget irriterende hoste-fase.

Det er især irriterende for små børn om natten, da hosten kommer hyppigere når de ligger ned.

- Det bedste råd, jeg kan give, er at lægge noget under ryggen, så de sover mere "siddende". Det hjælper på hosten, siger Søren Uldum.

SYMPTOMER PÅ KOLD LUNGEBETÆNDELSE

  • Sygdommen begynder gradvist med influenzalignende symptomer og feber. 
  • Hos hovedparten af smittede indtræder der I løbet af kort tid en tør irriterende hoste, som typisk forværres, når man ligger ned. Hosten er ofte langvarig - en måned eller længere.
  • En del udvikler dog ikke andre symptomer end let snue og lidt ondt i halsen, mens få patienter (højest 10 %) udvikler en egentlig lungebetændelse.

Kilde: Statens Serum Institut

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik