Engang var Danmark verdens Hollywood - snart kan du se alle filmene gratis

Flere af filmene har ikke været set i mere end 100 år, og forskningsleder tror, at der kan være guld i gemmerne.

En vigtig brik i dansk filmhistorie bliver nu støvet af og bragt frem i lyset.

I forbindelse med et nyt projekt vil mere end 400 stumfilm fra starten af 1900-tallet blive digitaliseret og dermed mulige at se igen. Og det er en meget stor ting, fortæller forskningsleder Lars-Martin Sørensen.

- Man skal tage med i beregningen, at det var Danmarks storhedstid. Det var på det tidspunkt, hvor vi var allerstørst og producerede allermest, siger han til TV 2.

Større end Hollywood

Faktisk var Danmark i perioden omkring 1910 førende på verdensplan inden for filmproduktion, og Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, blev anset som et fyrtårn på området.

Det var også den tid, hvor danske skuespillere som Asta Nielsen og Valdemar Psilander blev verdensberømte.

- Vi var ikke bare verdens Hollywood - vi var større end det. Vi havde en gigantisk produktion, og der er en god luns af filmarven tilbage, hvor der kan gemme sig de rene mesterværker. Det er noget af det, vi glæder os til at grave frem, siger forskningslederen.

quote Der kan gemme sig de rene mesterværker

Lars-Martin Sørensen, forskningsleder

Flere af filmene har været bevaret i en form, hvor det ikke har været muligt at se dem. Og han kalder det "et stort privilegie", at de nu kan få nyt liv.

- Det er et kvantespring, at det nu er muligt at finde film, som ingen har set i 100 år, og vise dem igen, siger Lars-Martin Sørensen.

I løbet af de kommende år vil Det Danske Filminstitut digitalisere, udforske og formidle de omkring 415 stumfilm med en samlet spilletid på omkring 350 timer. Planen er, at de skal samles i et univers på nettet, der er tilgængeligt for alle.

Taler til den yngre generation

Forskningslederens håb er, at den kommende digitalisering kan skabe noget international bevågenhed, selvom den danske filmhistorie langtfra er gået glemmebogen.

- Sætter man sig ned på et universitet i USA, Hongkong eller et andet sted, så kommer du ikke udenom dansk stumfilm. Der undervises i dem verden over, siger Lars-Martin Sørensen.

Han tror da heller ikke, at det er nødvendigt med en salgstale til de yngre generationer for at overbevise dem om, at film uden farve og lyd også kan noget.

- Har vi ikke i virkeligheden genopfundet stumfilmene med de film, vi i dag ser på sociale medier uden lyd? Det er stumfilmen næsten lavet til, fordi de er formidlet med kropssprog - det var det, man kunne.

Det er fondene A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden, der med en donation på 30 millioner kroner har gjort det muligt at digitalisere de mange film.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik