Én politiker vil flytte Distortion, mens en anden vil lade festival skrue op

Igen i år har gadefesterne på Distortion-festivallen larmet for meget, og står det til et byrådsmedlem skal det koste gadefesterne.

quote Man kan ikke holde en fest for 80.000 i en gade, hvor folk har deres daglige liv.

Jakob Næsager, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti

Onsdag pumpede en vedholdende bas gennem de smalle gader på Nørrebro, og torsdag fik Vesterbro samme tur.

Festivalen Distortion trak denne uge tusindvis af mennesker ud i det københavnske sommervejr, men nu hvor festerne er rykket til Refshaleøen - væk fra beboelsesområderne inde i byen - står det klart, at festivalen langtfra har overholdt sine aftaler. 

Jakob Næsager, Det Konservative Folkeparti, er utilfreds med, at Distortion ikke overholder grænseværdierne for støj.
Jakob Næsager, Det Konservative Folkeparti, er utilfreds med, at Distortion ikke overholder grænseværdierne for støj.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Målingerne fra Distortion viser, at ud af kommunens 50 daglige målinger har mellem 15 og 20 målinger været over det tilladte niveau.

Efter flere års gadefester bør kommunen slå ned på, at støjen overskrider de tilladte grænser, mener konservativt medlem af Teknik- og Miljøudvalget i København Jakob Næsager.  

- Hvis de vil holde fest, så skal det ske på en måde, så København også kan fungere i hverdagen, og så skal man ikke feste foran folks gadevindue, siger han til TV 2. 

Politikeren ser, at festivalen rykker helt ud af bydelene og langt væk fra beboelse, så det ikke generer nogen.  

Umulige regler

Men ifølge Jakob Næsagers kollega i borgerrepræsentationen er det ikke festerne, der er problemet. Det er reglerne. Sådan lyder det fra Fanny Broholm fra Alternativet.

Hun mener ikke, at støjen er et udtryk for festivalens manglende evne til at have styr på tingene, men nærmere et udtryk for, at Københavns Kommune har et for stramt tag om festivalen, der nu kører på sit 20. år. 

- Det er en ekstremt restriktiv ordning, som brokvartererne har svært ved at overholde, siger Fanny Broholm fra Alternativet.

quote Med de nuværende restriktioner, så er der ikke mulighed for, at festen udfolder sig.

Fanny Broholm, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Alternativet

Gadefesterne, som udgør de første to dage af den fem dage lange festival, har en støjgrænse på 80 decibel. Det betyder, at lydniveauet ved de omkringliggende opgange og lejligheder højst må svare til lyden af et vækkeur. På åbne pladser som Sankt Hans Torv på Nørrebro og Litauens Plads på Vesterbro ligger grænsen lavere, nemlig på 60 decibel. 

Fanny Broholm, Alternativet, vil have ændret støjreglerne
Fanny Broholm, Alternativet, vil have ændret støjreglerne
Foto: Københavns Kommune

- Så kan man stå og føre en normal samtale lige ved siden af højtaleren, siger Fanny Broholm. 

- Jeg mener, at når det er så kortvarigt, som det er, så er det også i orden, at de breder sig mere. Med de nuværende restriktioner er der ikke mulighed for, at festen udfolder sig.

Under gadefesterne er der målt lydniveauer mellem 90 og 102 decibel, og begge dage måtte en koncert lukkes ned, fordi lydkravene blev overskredet for mange gange, oplyser kommunens forvaltning.

Flere år med støjgener

Støj på Distortion har været et omdiskuteret emne det seneste år. Allerede sidste år stod det klart, at støjrestriktionerne var blevet overtrådt, og derfor krævede Københavns Kommune i år, at arrangørerne dokumenterede, at de havde lavet en række tiltag for at nedbringe generne for beboerne på Nørrebro og Vesterbro.

DISTORTION 2018

Distortion begyndte i år onsdag den 30. maj på Nørrebro.

Torsdag rykkede den til Vesterbro, mens det både fredag og lørdag går løs på Refshaleøen. Der er ingen støjkrav på Refshaleøen, som ligger afsides fra byen.

Distortion slutter søndag den 3. juni med "Hygge".

Men det har altså ikke været tilstrækkeligt, og Jakob Næsager ser det ikke som en mulighed at give endnu en dispensation og sætte lydniveauet op. 

- Jeg tror, det er ved at løbe løbsk. Da det startede, så var det nogle få mennesker, der lavede en piratgadefest, men i dag er der op til 80.000 gæster til Distortion. Man kan ikke holde en fest for 80.000 i en gade, hvor folk har deres daglige liv og skal op på arbejde næste dag, siger han.

Festivalen skal altså helt ud af byen. Det kan for eksempel ske udelukkende på Refshaleøen, lyder det, men flytter man Distortion, som den konservative lokalpolitiker foreslår, så mister man en stor del af Distortions charme og dna, siger Fanny Broholm fra Alternativet.

- Det der er unikt ved Distortion er jo, at vi udnytter gader og stræder og vender det hele lidt op og ned i en ellers meget rolig og ren by. Det er et af vores mål for byen, at den også skal have noget kant, siger hun.

Den kant behøver dog ikke gå ud over københavnernes nattesøvn, fastholder Jakob Næsager.

 

Distortions fremtid er uvis

En ting, de to politikere som udgangspunkt er enige i, er dog, at festivalen fortsætter.

Teknik- og Miljøudvalget skal nu kigge på målingerne fra årets festival og se, hvad det skal betyde for festivalens fremtid.  

Det vil dog få konsekvenser for de fremtidige tilladelser, lyder det fra Rikke Hvelplund, der er centerchef ved Center for Miljøbeskyttelse i kommunen. 

- Det er for tidligt for mig at sige, hvad konsekvenserne vil blive af det. Det kommer meget an på, hvad de vil en anden gang, så der må vi vente at se, siger hun.

TV 2 har forgæves kontaktet Distortions arrangører for at få en kommentar til historien, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik