Dette er et maleri, mener stort dansk museum

Det ligner et helt hvidmalet billede, men ifølge kuratoren skal det forestille noget ganske bestemt.

Reporter Lisbeth Davidsen bruger flere minutter på at kigge på det hvide maleri.

- Jeg tror ikke rigtig, jeg består prøven som kunstbeskuer, siger hun i programmet 'News&Co', hvor hun besøger det nordsjællandske kunstmuseum Louisiana.

quote Det er det, vi synes, er sjovt ved den her sag, for man får mulighed for at sige "prøv at kigge en ekstra gang, for der er faktisk noget".

Anders Kold, kurator og museumsinspektør ved Louisiana Museum for Moderne Kunst

Maleriet er af den kinesiske kunstner Qiu Shihua og bærer titlen 'Untitled'. 

Det er for nylig blevet en del af museets udstilling, men de seneste dage har maleriet været til debat. For hvis det er helt hvidt, er der så tale om en omgang 'kejserens nye klæder'? 

TV 2-reporteren kan godt forstå, hvis maleriet skaber undren. 

- Det ligner bare et hvidt lærred, som ikke kræver den store kunsterniske teknik for at udføre, siger hun. 

Debatten begyndte at køre, da den politiske redaktør for BTMX, Andreas Karker, for nylig lagde et foto af maleriet op på sin egen Facebookside - maleriet er siden blevet diskuteret i Radio24syv og i 'News&Co'. 

Et kinesisk landskabsmaleri

Anders Kold er kurator og museumsinspektør ved Louisiana Museum for Moderne Kunst, og han forsikrer om, at der er tale om et reelt stykke kunst.

- Det er også et hvidt maleri for mig, men det stopper ikke der, siger han. 

- Hvis jeg skyndte mig forbi og så det, ville jeg opleve det samme, som den udmærkede medborger, der rejste sagen. Der er heller ingen hjælp at hente i titlen. Men det bedste, man kan gøre, er at følge sin spørgen.

Kuratoren anbefaler, at man bruger noget tid på maleriet, der faktisk skal forestille noget. 

Der er tale om et kinesisk landskabsbillede med en flod, der slynger sig igennem og en sol eller en måne øverst oppe, forklarer han. Der er tradition i Kina for, at man fremstiller landskaber af meditativ karakter. 

- Det særlige ved Qiu Shihuas arbejdsmetode er, at han forsøger at skabe et minde, et glimt af noget, der genfremkaldes. Han har stået og kigget ud i naturen, gået hjem i sit atelier og næsten som en buddhistisk munk genfremkaldt sig hovedtrækkene i det, siger Anders Kold om den i dag 77-årige maler. 

Prøv at kigge en ekstra gang

Maleriet er olie på lærred, og det blev anskaffet for to år siden fra et galleri i Schweiz. Her var Anders Kold også med.

I november blev det en del af udstillingen i Louisianas sydfløj. 

- Kunst svinger i et eller andet omfang med den person, der ser på det. Kunst skal ikke ses i bøger, men opleves foran værkerne. Det er det, vi synes, er sjovt ved den her sag, for man får mulighed for at sige "prøv at kigge en ekstra gang, for der er faktisk noget". Det kan godt være, at én ikke kan se noget, men så kan andre. Vores øjne ser ting forskelligt, siger han. 

Maleriet består af en række tynde lag, hvor der også er tilføjet noget sort til det hvide, så der kommer kontraster og en skyggeeffekt i landskabet. 

Anders Kold mener, at det er helt fair, at det ikke er et maleri for alle, men han er glad for, at det kan skabe debat.

- Alt hvad vi kan bede om i denne verden, er at folk står og taler om det, og så er nogen mere enige og andre mindre enige. 

Oplyser ikke prisen

Det er det første maleri, som Louisiana har købt af den kinesiske kunstner, men hvad det har kostet, ønsker museet ikke at oplyse af principielle årsager.

- Pris er en social ting, og har intet med kunsten at gøre. Jeg anerkender nysgerrigheden, men den kan vi ikke lukke op for, for så begynder der at opstå en diskussion om, hvorvidt prisen skal være styrende for, hvad vi samler på, siger han. 

- Det er ekstremt vigtigt, at den afgørende støtte som institutioner får fra private fonde og private personer er en ting, der er mellem dem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik