Det kom frem på niende dag i retssagen mod Peter Madsen

Anklager gennemgik Peter Madsens skiftende forklaringer, og så er det fortsat uvist, om den tiltaltes ekskone kommer til at vidne.

Det var voldsomt og meget detaljeret indhold, tilhørerne skulle lægge ører til i Københavns Byret retssal 60, da sagen mod Peter Madsen onsdag fortsatte på niende retsdag.

Meget af dagen gik med dokumentation, hvor anklager Jakob Buch-Jepsen gennemgik indholdet af Peter Madsens computer og eksterne harddiske og på et tidspunkt måtte sige: ”Undskyld, men jeg bliver jo nødt til at læse det op”.

Dokumentation er en fast del af danske straffesager. Det er en følge af kravet om åbenhed i det danske retssystem.

Det betyder, at alt, hvad politiet har fundet, kigget på, hørt, set eller på anden måde har behandlet, bliver lagt frem i retten, hvis anklagemyndigheden og forsvareren vurderer, at det er relevant for bevisførelsen.

Ung kvinde vidnede

I sagen mod Peter Madsen omfatter dokumentationen flere hundreder billeder, filmsekvenser – animerede såvel som virkelige – og tekster, der handler om kvinder, der bliver mishandlet, halshugget og dræbt.

Nogle af filmsekvenserne er tidligere blevet afspillet i retten. Det blev de ikke onsdag. Men anklageren gennemgik indholdet og læste op fra syv tekster, som han kalder "spidningstekster".

De handler om kvinder, der bliver mishandlet, får skåret halsen over og bliver spiddet i underlivet.

Inden dokumentationen var et enkelt vidne indkaldt fra morgenstunden. En ung kvinde, som var blevet inviteret med i Nautilus få dage før Kim Walls død.

Et andet indkaldt vidne, Peter Madsens ekskone, kom ikke til at vidne onsdag. Om hun nogensinde kommer til det, kom der ikke endeligt svar på. Spørgsmålet førte til en strid om vidner mellem anklager og forsvarer, som selv ønskede et ekstra vidne indkaldt. Det fik hun ikke.

Spørgsmålet om Peter Madsens ekskone skulle behandles bag lukkede døre ved dagens afslutning. Det skyldtes personfølsomme oplysninger.

Overblik: Det kom frem

Peter Madsen er tiltalt for drab, anden kønslig omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og forskellige brud på søfartslovgivningen under en sejltur i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Peter Madsen nægter sig skyldig og hævder, at Kim Wall døde i en ulykke. Han har erkendt, at han efterfølgende i en form for choktilstand besluttede sig for at partere liget.

Der er planlagt 12 retsdage, og der forventes dom den 25. april.

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg har dagen igennem liveblogget fra retssagen. Du kan læse hele livebloggen fra retsdag ni her.

Det kom frem på niende dag i retssagen mod Peter Madsen

1. Skulle være alene med Madsen i ubåden - "Han virkede manisk"

Første vidne var en ung kvinde, som ikke ønskede sit navn frem. Hun havde mødt Peter Madsen til ’Kinky Salon’, som er en slags udklædningsfester. Man kan dyrke sex, men det er ikke en sexklub, forklarede vidnet.

Vidnet har ikke været ombord på Peter Madsens ubåd. De havde aftalt, at hun skulle ud på båden med sine børn. Men det ændrede sig til, at Peter Madsen ville have hende med ud alene.

Hun fik flere sms’er fra Peter Madsen, og den 8. august inviterede han hende ud at sejle med Nautilius den kommende weekend. Men hun kunne ikke. Om fredagen den 10. august sejlede Peter Madsen ud med Kim Wall.

Det var den tredje kvinde, der i retten har fortalt, at hun blev inviteret ud i Nautilius i dagene inden Kim Walls død.

Vidnet mener, at Peter Madsen virkede, som om han var interesseret i noget seksuelt. Hun følte, at han pludselig intensiverede kontakten.

- Jeg syntes, han virkede lidt manisk, sagde hun i retten.

Vidnet opfattede Peter Madsen som ”meget selvcentreret” og ”en særlig person”, men ikke som voldelig, svarede hun på forsvarer Betina Hald Engmarks spørgsmål.

2. Juridisk strid om vidner - kommer ekskone til at vidne?

Den unge kvinde var dagens første og eneste vidne. Anklageren bad om en status på Peter Madsens ekskone, der er indkaldt som vidne, men endnu ikke har vidnet.

- Vi har hørt 36 vidner. Der var indkaldt 37, sagde anklageren.

Men også forsvareren har ønsket et ekstra vidne. Anklageren henviste til en redegørelse, som nu er indleveret til retten, og mente ikke, der skulle indkaldes flere vidner.

- Det er ikke korrekt, den måde forsvareren fremlægger sagen på, sagde forsvarer Betina Hald Engmark.

Hun ville indkalde et vidne fra Rigspolitiets NC3, der blandt andet skulle belyse, hvordan de elektroniske beviser er tilvejebragt. Hun mener ikke, det kan klares på et skriftligt grundlag.

Der kom ikke nogen afklaring på, om Peter Madsens ekskone eller det ekstra vidne skal indkaldes.

3. Videoer af drab og tekster om spidning af kvinder

Som det næste gik anklager Jakob Buch-Jepsen i gang med dokumentationen. Han gennemgik indhold, der er fundet på Peter Madsens computer og eksterne harddiske.

Det er blandt andet 146 billeder, hvor motivet er tegnede billeder af hængte kvinder, og 90 filmsekvenser, hvoraf 26 relaterer sig til drab på kvinder.

I flere tilfælde har politiets teknikere kunnet se, at Peter Madsen har søgt en specifik side frem - men de har ikke kunnet se, hvorvidt der er trykket afspil på videoerne.

Anklageren læste også op fra syv tekster, der handler om spidning af kvinder.

- Undskyld, men jeg bliver jo nødt til at læse det op, sagde Jakob Buch-Jepsen. 

Teksterne er detaljerede og meget voldsomme. Især teksterne om spidning af kvinders underliv.

Anklageren læste blandt andet op af en tekst, hvor en 14-årig pige blev spiddet.

Anklageren forsøgte at redegøre for, at Peter Madsen kan have haft en særlig interesse i spidning, mishandling og halshugning af kvinder. Derfor er materialet vigtigt for anklagerens bevisførelse.

4. Søgninger på halshugninger og søde katte

Onsdag gennemgik anklageren også Peter Madsens søgehistorik på hans mobiltelefon. Det blev en lang opremsning af meget forskellige søgninger:

Female beheading (kvindelige halshugning), ’Game of Thrones’, forskellige pornohjemmesider, Prins Joachim, How to erase all photo for at nævne nogle.

Men han har også søgt på elbiler, kattesider og cute cats (søde katte), indskød forsvareren.

- Jeg kan ikke afvise, at der også ligger noget med søde katte, sagde anklageren på et senere tidspunkt.

5. Skiftende forklaringer - åbent kraniebrud

Anklageren fortsatte med dokumentationen. Nu handlede det om de skiftende forklaringer, Peter Madsen har givet.

Under det første grundlovsforhør den 12. august, forklarede Peter Madsen for lukkede døre, at Kim Wall var på vej op gennem tårnet, da hun fik lugen i hovedet, fordi han ikke kunne holde den.

- Kim var kommet voldsomt til skade. Det blødte voldsomt fra hendes hoved. Han kunne konstatere, hun havde åbent kraniebrud, læste anklageren op.

Peter Madsen vedstod sig forklaringen den 5. september, det første åbne retsmøde. Denne gang sagde han dog, at han gled. Og måske var Kim Wall kommet til at skubbe til lukkemekanismen, sagde han.

Kim Wall var hel og fuldt påklædt, da Peter Madsen begravede hende til søs, forklarede han ifølge retsbogen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik