Ib, Ivan eller Igor?: Derfor får 'stormen' ikke et navn

Der bliver sandsynligvis ikke tale om en regulær storm, men blot et kraftigt blæsevejr, når et intenst lavtryk passerer ind over Danmark i dag.

Ib, Ivan eller Igor? Den næste danske storm får et drengenavn med 'I', men det bliver med stor sandsynlighed ikke i dag.

Det blæsevejr, som er på vej mod Danmark, og som især rammer den sydlige del af landet ud på eftermiddagen og i aften, forventes nemlig ikke umiddelbart at blive en 'rigtig' storm.

En storm får sit navn, når den varsles

Herhjemme er det DMI, som navngiver danske storme. En storm får et navn, hvis den på forhånd varsles, og det sker kun hvis man forventer middelvindhastigheder over dansk område på mere end 24,5 meter per sekund, som er grænsen til storm. 

I øjeblikket viser prognoserne, at de højeste middelvinde vil nå op på stormende kuling omkring 22-23 meter per sekund i den sydligste del af landet.

Selvom man ved Vadehavet og Blåvand måske kortvarigt kan nå op på fuld storm med mere end 24,5 meter per sekund, så er det mest sandsynlige ifølge prognoserne onsdag morgen, at blæsten holder sig lige under grænsen for storm i middelvinden.

43 procent risiko for fuld storm i aften

TV 2 VEJRETs prognoser viser, at der er 43 procent risiko for, at vi kommer op på storm et eller flere steder i landet onsdag aften, hvilket samtidig betyder, at der er 57 procent chance for, at det bliver knapt så blæsende.

Skulle prognoserne forværre blæsten over Danmark senere på dagen, er det stadig muligt, at stormen får et navn.

Vindstød alligevel op til stærk storm

Uagtet at middelvinden ikke når op på storm, så vil blæsevejret have kraftige vindstød med sig.

Vindstødene kan i hele den sydlige del af landet nå op nær stormstyrke, og i Vadehavet og i Østersøen er vindstød af stærk storm også mulige. 

Mange blade på træerne samt bløde jorde efter en våd begyndelse på september gør, at risikoen for væltede træer er højere end normalt under tilsvarende blæsevejr. 

Selvom blæsevejret ikke bliver navngivet herhjemme, så har man i mange af vores nabolande andre kritierer, at navngive ud fra. Derfor har stormvejret både fået et navn i Storbritannien og Tyskland, som kalder det henholdsvis Aileen og Sebastian. 

Den sidste navngivne storm, som ramte Danmark, var Urd, der slog til 2. Juledag i fjor. Herunder kan du se en liste over de seneste storme og orkaner, som har ramt Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik