Demonstrationer i hele Lorrys område - forældre kræver flere pædagoger

Ifølge forældrene skal der højst være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og højst seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Lørdag demonstrerede tusindvis af forældre i over 50 forskellige byer landet over for at kræve, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer.

Mange pædagoger og forældre mener, at normeringerne er blevet dårligere år efter år, og at der er blevet mindre voksentid med børnene.

Gruppen af forældre har på få uger samlet næsten 30.000 medlemmer på Facebook. Deres krav er, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og højst seks børn for hver voksen i børnehaverne.

I pædagogernes fagforening, BUPL, er de glade for forældrenes initiativ. Pædagogerne er nemlig "rigtig pressede", lyder det.

- Vi har længe råbt op om, at der er behov for, at vi får minimumsnormeringer, så det er stærkt, at forældrene nu kommer på banen, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Ifølge BUPL vil antallet af børn i alderen nul til fem år stige med 70.000 over de næste ti år. Desuden mangler der i dag cirka 4000 pædagoger i landets daginstitutioner sammenlignet med normeringerne i 2009, påpeger BUPL.

Demonstranter på gaden i København.
Demonstranter på gaden i København.
Foto: TV 2

Demonstrationer landet over

Demonstrationerne begyndte klokken 13.00, men enkelte steder var der arrangeret fordemonstrationer - blandt andet flere steder i hovedstaden - i timerne op til.

30-årige Aleksander Grauland mødte op til demonstration i København, da han er far til en pige på 14 måneder, som snart skal starte i institution.

- Jeg synes, at der skal være hænder nok. Og min kone er pædagog og ansat i Københavns Kommune. Det er derfor noget, vi snakker meget om derhjemme, fortæller han.

Flere politikere har meldt deres deltagelse ved lørdagens demonstrationer. Heriblandt børne- og socialminister Mai Mercado (K), selvom hun ikke mener, at minimumsnormeringer er den rette vej frem.

Demonstrationerne begynder landet over klokken 13. På Frederiksberg var der arrangeret fordemonstration med barnevognsmarch til hoveddemonstrationen i København.
Demonstrationerne begynder landet over klokken 13. På Frederiksberg var der arrangeret fordemonstration med barnevognsmarch til hoveddemonstrationen i København.
Foto: TV 2

Men børnepolitik skal være toppolitik, og derfor er hun glad for at se den store opbakning til demonstrationerne.

- Det er et opråb, vi skal tage alvorligt. Vi kan jo godt stå med alle mulige tal og statistikker, men hvis det ikke svarer til den oplevede virkelighed, så må vi forholde os til det, siger Mai Mercado, da TV 2 møder hende ved barnevognsmarchen på Frederiksberg.

Hovedemonstrationen i København fandt sted på Bertel Thorvaldsens Plads ved Slotsholmen, hvor flere tusinde er mødt op.
Hovedemonstrationen i København fandt sted på Bertel Thorvaldsens Plads ved Slotsholmen, hvor flere tusinde er mødt op.
Foto: TV 2

- Vi kan ikke være det bekendt

Også uden for København fik den koordinerede mange til samles. Foran Greve Rådhus var der mødt flere hundrede personer op for at demonstrere. En af dem var Anja Ravn Heerwagen, der selv har børn i kommunens daginstitutioner.

- Vi synes jo pædagogerne gør et fantastisk stykke arbejde, og vi er glade for dem. Men vi kan jo se, at der ikke er hænder nok, og så føles det rigtig ubehageligt at skulle aflevere sine børn i vuggestuen, siger Anja Ravn Heerwagen.

Anja Ravn Heerwagen oplever selv dagligt, hvordan der ikke er hænder nok i daginstitutionerne.
Anja Ravn Heerwagen oplever selv dagligt, hvordan der ikke er hænder nok i daginstitutionerne.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi prøver lidt at lukke øjnene for det. Man skal jo aflevere børnene, og man skal jo på arbejde. Men nu synes jeg ikke, vi kan lukke øjnene længere, siger Anja Ravn Heerwagen.

Hun håber, at demonstrationen foran rådhuset som led i den landsdækkende af slagsen kan være med til at råbe ikke kun Folketingspolitikerne op, men også dem, der sidder i Byrådet i Greve.

- Her i Greve ligger vi blandt de 25 procent dårligste normeringer, og det synes jeg godt, vi kan gøre bedre. Det kan vi ikke være over for hverken børn eller voksne, siger hun.

Her blev der demontreret i TV 2 Lorrys område

  • Albertslund 
  • Ballerup
  • Frederiksberg
  • Furesø
  • Gladsaxe
  • Greve
  • Helsingør
  • Hillerød
  • Hvidovre
  • København
  • Køge
  • Lyngby Taarbæk
  • Roskilde
  • Rødovre
  • Vallensbæk

Kommunalt eller landspolitisk ansvar?

Blandt dagens demonstranter er også SF's gruppeformand, Jacob Mark. Han mener, at udviklingen kun er gået én vej de seneste år, og det er ned ad bakke, og derfor er der brug for minimumsnormeringer.

- Der er simpelthen ikke voksne nok til at lege med børnene, se børnene, høre børnene og trøste børnene. Derfor mener vi, at der er brug for et minimum af voksne ude i dagsinstitutionerne, siger han lørdag morgen på TV 2 NEWS.

Skilt fra demonstrationen i Greve.
Skilt fra demonstrationen i Greve.
Foto: TV 2 Kosmopol

Her debatterede han spørgsmålet med Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl, der er imod minimumsnormeringer. Ifølge hende er det et spørgsmål om økonomi.

- Hvis vi fra Christiansborg fastsætter, hvor mange pædagoger der skal være, så skal vi også sende penge med, og jeg mener ikke, vi skal sende flere penge til kommunerne, siger Laura Lindahl.

Hun er enig i, at situationen i dag er kritisabel, men løsningen er ifølge Liberal Alliance i stedet at kræve, at den enkelte kommune påtager sig et større ansvar og hæver normeringerne lokalt. Samme svar lyder fra den konservative børne- og socialminister.

Jacob Mark (SF) mener, at udviklingen kun er gået én vej de seneste år, og det er ned ad bakke.
Jacob Mark (SF) mener, at udviklingen kun er gået én vej de seneste år, og det er ned ad bakke.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Jacob Mark mener omvendt, at ansvaret ligger på Christiansborg for at sætte de overordnede rammer for børnepolitikken i Danmark.

- Vi skal sikre, at uanset om man vokser op i Morsø eller Køge Kommune, så har man gode rammer, når man kommer i dagsinstitution. Jeg synes, at det er uretfærdigt, at der er færre voksne i vuggestuen eller børnehaven, hvis man vokser op i en fattig kommune, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik