De mistede søn og bror i ulykke: Man kommer aldrig videre

Det er vigtigt at lytte og tale med folk, der er i sorg. For den skal have lov til at fylde, mener far til trafikdræbt.

Klokken var halv seks om morgenen, da det bankede hårdt på døren hjemme hos Poul Offersen fra Havdrup på Sjælland.

Udenfor stod to politibetjente, og hans første tanke var, at der havde været indbrud et sted i nærheden. Men det var langt mere alvorligt.

- Jeg blev ret hurtigt mødt med, om jeg var Kennis far, for han havde været impliceret i en trafikulykke. Han var død, fortæller Poul Offersen lørdag i 'Go' morgen Danmark'.

Alt blev vendt på hovedet den dag i november 2012, men nu er han og hans 20-årige datter Pernille Offersen klar til at fortælle andre om deres sorg.

Sammen har de valgt at skrive bogen 'Du som er i himlen - os der er tilbage' og tage ud og dele, hvordan de lever med tabet. For man kommer aldrig videre, man lever med det, fortæller de.

Træet i vejsiden blev fatalt

Derfor er sorgen også forsat en passager, selvom det i dag er over seks år siden, at Kenni Offersen omkom.

Sammen med tre fodboldkammerater havde han været på vej hjem fra en bytur. Føreren havde ikke drukket, men farten var for høj, og bilen skred ud og ind i et træ. Ingen af dem overlevede.

De fire fodboldkammeraters kister stod ved siden af hinanden til begravelsen.
De fire fodboldkammeraters kister stod ved siden af hinanden til begravelsen.
Foto: Privatfoto
Kenni blev 18 år. Hans forældre er skilt, og det var faderen Poul Offersen, der måtte ringe og fortælle moderen om sønnens død.
Kenni blev 18 år. Hans forældre er skilt, og det var faderen Poul Offersen, der måtte ringe og fortælle moderen om sønnens død.
Foto: Privatfoto

Mens faderen holdt sammen på sig selv ved at fokusere på at få træet i vejsiden fjernet, lukkede den dengang 13-årige Pernille Offersen sig inde i sig selv. 

- Jeg har altid været meget genert, så det var naturligt for mig at lukke mine følelser inde. Jeg snakkede ikke med mine forældre, fordi jeg synes, det var ubehageligt, og jeg var bange for at gøre dem kede af det ved at bringe det op, siger hun.

- Så jeg holdt min sorg for mig selv.

Hjalp sig selv, da hun ville hjælpe andre

Både Pernille Offersen og hendes far har oplevet, hvordan sorg har været en "stemningsdræber", og at folk ikke ved, hvad de skal sige. Håbet er derfor, at de kan hjælpe andre - både dem i sorg og deres nærmeste - ved at fortælle deres historie og tale om det.

quote Jeg savner ham hele tiden

Pernille Offersen

Men selve processen med bogskrivningen endte først og fremmest med at hjælpe Pernille Offersen selv.

- Alle de her følelser havde hobet sig op, og jeg havde en trang til at snakke om det, så jeg åbnede bare op. Det var en kæmpe lettelse for mig at få det ud, siger hun.

Her ses Pernille Offersen med sin bror. Deres forældre var blevet skilt inden ulykken, og hun boede hos sin mor i Viby J.
Her ses Pernille Offersen med sin bror. Deres forældre var blevet skilt inden ulykken, og hun boede hos sin mor i Viby J.
Foto: Privatfoto

Det er ikke nok, at man selv ser indser, at man skal snakke om det. Omverdenen skal også være klar på det, mener hendes far, der har et godt råd til folk, hvor nogen i deres omgangskreds har mistet.

- Det hjælper at blive talt og lyttet til - det er meget gavnligt for den, der er i sorg. Og så er det bare vigtigt, at du ikke tror, du kan fikse sorgen. Den skal have lov til at fylde, siger han. 

- I dag fylder den også hos os, men vi lever med den.

Livet er for kort

Udover at tabet har givet far og datter lyst til at hjælpe andre, har det givet dem en anden indstilling til livet, at deres søn og bror blev revet fra dem så pludseligt.

- Det er spild at bruge min tid på negative og ligegyldige ting. Livet er for kort. Jeg forsøger at fokusere på de ting, der gør mig glad - det ville Kenni også have ønsket, siger Pernille Offersen.

- Men jeg savner ham hele tiden. Især når der er store begivenheder - for eksempel da jeg blev student. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik