Dansk forsker på vej mod gennembrud med sund is

De fleste elsker is - men det giver højt kolesteroltal og risiko for hjerte-kar-sygdomme. Nu er danske Merete Bøgelund Munk tæt på en løsning.

Is er en populær spiser i det meste af verden - men det meste af den is, vi spiser, risikerer at give højt kolesteroltal og dermed øget risiko for hjerteanfald og hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge det internationale nyhedsbureau Reuters er den danske forsker ved Københavns Universitet Merete Bøgelund Munk, der har en ph. d. i fødevarekemi, nu i gang med at knække koden for isproduktionens store dilemma - at lave is med umættet fedt og uden faste fedtkrystaller, som ellers er en nødvendig ingrediens i is.

- Mættet fedt er fast. Det, jeg prøver på, er at lave is med flydende olie. Men det er vigtigt at skabe en struktur i isen, at stabilisere den, siger Merete Bøgelund Munk til Reuters. 

Kokosolie bruges

I forvejen bliver for eksempel kokosolie brugt til fremstilling af is med umættet fedt, men ifølge Merete Bøgelund Munk skal kokosolien i mange lande importeres fra troperne.

- Hvis du kunne vælge en olie, som for eksempel blive produceret lokalt - for eksempel rapsolie her i norden - så ville det både betyde, at der er et meget større udvalg af olier, du kan bruge, men også at du kan bruge den olie, som findes tættest på dig, siger Merete Bøgelund Munk.

Til Fødevarefokus.dk fortalte hun i november, at en af hendes udfordringer er, at de materialer hun bruger, ikke er godkendte.

- Flere af de strukturgivende materialer anvendes ikke i fødevarer i dag, og de derfor heller ikke er fødevaregodkendte. Men det kan ligeså godt skyldes, at man aldrig har haft behov for at bruge dem, siger Merete Bøgelund Munk.

Hun laver forsøget i samarbejde med det svenske firma AAK i Malmø, der producerer vegetabilske olier til blandt andet is - og det bliver i givet fald AAK, der skal forvandle Merete Bøgelund Munks forskning til kommerciel produktion.

Til TV 2 fortæller Merete Bøgelund Munk, at hun prøver at udforske forskellige muligheder for at finde de molekyler, der kan give is baseret på umættede olier den rette struktur.

- Det er så op til AAK at finde ud af, hvilken vej de eventuelt vil gå med henblik på produktion, siger hun til TV 2. 

Forskning vækker opsigt

Blandt eksperter i is og fødevarer vækker Merete Bøgelund Munks forskning opsigt.

- Meget spændende forskning med et enormt potentiale i markedet rent sensorisk (smags- og sansemæssigt, red.) og marketingsmæssigt, skriver Michael René, der er fødevareekspert og lektor i sensorik på professionshøjskolen Metropol, til TV 2.

Han understreger, at det er vigtigt, at de is, der vil blive fremstillet på den måde, bliver markedsført ærligt.

- Sensorisk kommer disse stabiliserede og faste olier, i min optik, til at smage anderledes end de traditionelle velkendte is. Så for at sikre at fremtidige forbrugere ikke bliver skuffede over, at deres indkøbte vaniljeis smager anderledes og har en anden mundfølelse og cremethed, så er det vigtigt, at det er tydeligt for forbrugerne, at der er tale om et nyt produkt med en ny smag, skriver Michael René.

En anden ekspert, Per Brændgaard, der er cand scient. i human ernæring, mener, at Merete Bøgelund Munks forskning er spændende, men ikke revolutionerende.

- Det kan gøre noget for softice. Men det er ikke revolutionerende. Der findes allerede is, som er lavet ved hjælp af kokosolie, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik