Brandfarligt døgn - sådan sikrer du dig mod nytårsbrand

Sidste år måtte beredskabet rykke ud 444 gange mellem klokken 18.00 nytårsaften og klokken 06.00 nytårsmorgen.

Nytårsdøgnet er årets mest brandfarlige. Brandvæsnet rykker ud til næsten 16 gange flere brande end på et normalt døgn.

Det er især huse med stråtækt tag, der er i farezonen for at bryde i brand. Og det gør ikke risikoen mindre, at vejrudsigten har lovet blæsevejr på selve nytårsaften.

quote En nedfalden raket kan indeholde gløder og gløderegn fra et raketbatteri kan sagtens antænde et stråtag.

Tim Ole Simonsen, operationschef, Hovedstadens Beredskab.

- Risikoen er, at nedfaldne gløder fra batterier og raketter kan antænde stråtaget, som er letantændeligt, siger Tim Ole Simonsen, som er operationschef i Hovedstadens Beredskab.

Og der behøver ikke at skulle meget til, før det går galt.

- En nedfalden raket kan indeholde gløder og gløderegn fra et raketbatteri kan sagtens antænde et stråtag, tilføjer han.

Hvis man selv bor i eller bor i nærheden af et stråtækt hus, er der nogle afstandskrav, man skal overholde. For almindeligt fyrværkeri, for eksempel batterier og bomberør, er der et afstandskrav på 100 meter til stråtækte ejendomme. For nytårsraketter gælder et afstandskrav på 200 meter.

- Hvis man fyrer sit krudt af i kraftig blæst, fordobles afstandskravene, konstaterer Tim Ole Simonsen. 

Vind giver større risiko

Brandene nytårsaften er stærkt afhængige af vejret.

- Hvis vejret er vådt og dårligt, så kan tingene dels ikke antænde og man fyrer ikke så meget fyrværkeri af. Hvis vejret er bedre, så er der større risiko for ildebrande.

Når nytårsskytset fyres af i morgen vurderer operationschefen at risikoen for brande er høj. Ifølge TV 2 Vejret peger prognoserne på, at det bliver en blæsende affære med op til kuling og kraftige vindstød over Danmark.

Rådet fra Tim Ole Simonsen er, at man skal orientere sig om om man befinder sig i nærheden af et stråtækt hus.

- Det er superærgerligt, hvis en festlig og god aften slutter af med at nogen i nærheden slutter af med at få sat ild til deres ejendom på grund af en nedfalden raket fra din fest. 

Sådan sikrer du dig mod drengestreger

Det er ikke kun de stråtækte huse, der er i fare for at blive futtet af nytårsaften. Også drengestreger kan give problemer.

Ifølge Beredskabsstyrelsen sikrer du dig bedst mod drengestreger ved at fjerne diverse løse genstande, hvis du bor i hus. Lås krukker og cykler inde i et skur eller inden for i huset.

Har du en postkasse, bør du afmontere den, så den ikke bliver offer for et kanonslag. Og hvis du har en brevsprække eller kattelem i døren, er det en fordel at spærre den indefra, så man ikke kan smide noget ind i huset.

Derudover bør du sikre dig, at der er låg på affaldscontainere og fælles affaldsspande, og at de er placeret i god afstand fra bygninger.

Det er også en god ide at rydde op i carporten og lukke porten til garagen, så vildfarne raketter ikke kan få fat i tørt haveaffald, pap, skrald eller andet brandbart. Og endelig bør du overholde sikkerhedsafstanden, der står på fyrværkeriet.

Sidste år måtte beredskabet rykke ud intet mindre end 444 gange mellem klokken 18.00 nytårsaften og klokken 06.00 nytårsmorgen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik