'Boghandleren fra Brønshøj' sendt ud af Danmark

58-årige Said Mansour er to gange dømt for at opildne til terror.

Den marokkansk-fødte Said Mansour - også kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj' - er fredag sendt ud af Danmark og til Marokko. 

Det bekræfter hans forsvarsadvokat Eigil Strand, der modtog en mail fra politiet klokken 18.47 om, at Said Mansour er sendt ud af landet. Han sidder nu i transit i Berlin og venter på at komme til Marokko.

- Det kommer ikke som en overraskelse for hverken ham eller mig, at det ender med en udsendelse. Men jeg er ærgerlig over, at jeg ikke er orienteret om det før han sidder på en flyver, siger Eigil Strand til TV 2.

Mansour er to gange dømt for at opildne til terror og hylde al-Qaeda. Senest i 2014, hvor han blev idømt fire års fængsel. I 2016 fik han frataget sit danske statsborgerskab i Højesteret og udvist af landet.

I februar 2018 havde han afsonet sin fængselsdom. Men han har alligevel siddet fængslet siden, fordi der skal foreligge en hjemsendelsesaftale med den marokkanske stat, før udvisningen kunne eksekveres.

Advokat først orienteret efter flyafgang

Flere kilder bekræfter over for TV 2, at myndighederne gennem et stykke tid i hemmelighed har arbejdet med netop det. 

Eigil Strand er dog ikke blevet orienteret om, hvorvidt der er indgået en konkret hjemsendelsesaftale. Han hørte først om det, da Radio24syv kontaktede ham. Sidenhen fik han mailen fra politiet, men det var først, da flyet var lettet fra København.

- Jeg har ingen informationer om hvilken aftale der måtte være indgået, hvornår den er indgået og hvad den måtte indebære, siger han. 

Selvom Said Mansour er sendt ud af landet, er Eigil Strand fortsat hans beskikkede advokat, og derfor bil han gøre hvad han kan for at sikre, at der ikke sker den 58-årige marrokaner noget. 

- Jeg har den overordnede bekymring, at han kan risikere at lide overlast, til trods for at der formentlig er givet en eller anden form for garanti fra de danske myndigheder. Men om det rent faktisk viser sig at holde vand, det må tiden jo vise.

Hjemsendelse bragt op i december

Radio24syvs journalist Thomas Foght skriver på Twitter, at han er i flyet på vej til Marokko med Said Mansour.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var i Marokko i sidste måned, hvor hjemsendelsen af Said Mansour også blev bragt op.

- Han skal hjem, og det opfatter jeg egentlig også, at der er en positiv stemning omkring, men der er nogle ting, der skal håndteres først. Det vigtige for mig er, at mødet foregik rigtig konstruktivt, at jeg vurderer, at der er fremdrift i det, og vi har aftalt med hinanden – altså direkte over for hinanden - at det er noget, vi følger op på direkte han og jeg, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR.

Det er uvist, om der nu er indgået en konkret hjemsendelsesaftale inden afgangen fra København, og om den i givet fald indeholder diplomatiske garantier om, at Said Mansour ikke udsættes for tortur eller nedværdigende behandling.

TV 2 har forgæves forsøgt at få bekræftet hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, om der er en hjemsendelsesaftale mellem Danmark og Marokko.

Tidslinje: Boghandleren fra Brønshøjs liv i Danmark

1984 - Kom til Danmark

Said Mansour blev født i Marokko i 1960 i en typisk middelklassefamilie, der vel var muslimsk – men som ikke praktiserede religionen i nævneværdig grad.

 

Som 19-årig rejste han ud af landet og tilbragte nogle år i Holland, inden han flyttede til Danmark, hvor han snart efter mødte en dansk pige og giftede sig med hende.

 

Det unge par blev viet af imamen Abu Laban i 1984, efter hun var konverteret til islam – og snart efter begyndte Said Mansour at være en fast gæst i de københavnske moskeer, ligesom hans opblussende religiøsitet rettede sig mod hans nye livsprojekt: At missionere.

 

1986 - Åbnede boghandel på Vesterbro

 

Fra 1986 og seks år frem drev Said Mansour den arabiske boghandel og forretning Al Nur på Vesterbro  – men økonomien var dårlig, boghandelen måtte lukke, og informationsvirksomheden fortsatte i Al Nur Islamic Informations – en virksomhed, Said Mansour drev via en postboks på Frederiksberg og fra hjemadressen –der ifølge ham selv ydede gratis rådgivning om islam.

 

1988 - Fik dansk statsborgerskab

 

I 1988 fik Said Mansour sit danske statsborgerskab – og ved siden af boghandlen og en række småjobs i blandt andet Magasin, som køkkenmedhjælper på Herlev Hospital og som maskinarbejder, begyndte han på en uddannelse som grafisk trykker på Frederiksberg Tekniske Skole.

 

Allerede i 1989 uddelte Mansour løbesedler, der rasede mod det marokkanske styre – og med base i boghandlen på Vesterbro begyndte han ikke bare at distribuere – men også fremstille – propagandamateriale, der agiterede for et samfund baseret på en striks tolkning af islam.

 

1990 - Hjalp Den Blinde Sheikh med visum

 

I 1990 rejste Mansour til London, hvor han hjalp med at skaffe et dansk visum til Den Blinde Sheikh, Omar Abdel Rahman, der tre år senere blev idømt 240 års fængsel for terrorplanlægning i New York.

 

Han blev efter det første bombeangreb mod World Trade Center i 1993 dømt for at stå i spidsen for planerne om en ny række af koordinerede angreb, der blandt andet skulle rettes mod civile mål.

 

Men det var først efter, at han i flere omgange havde besøgt Danmark og boet i Said Mansours rækkehus i Brønshøj – efter at Said Mansour havde optaget og distribueret videoer med sheikens flammende taler – og selv sendt et underskrevet dokument til New York, hvor der stod:

 

”Intet kalifat uden jihad. Og ingen jihad uden blod og lig.”

 

2003 - Politi opgiver terrordom

 

Efter den første ransagning hjemme hos Said Mansour i 1995 fik Mansour tilkendt erstatning på grund af manglende beviser, og efter en ny ransagning i 2003 måtte politiet erkende, at mistanken om terrorvirksomhed ikke sådan var til at bevise.

 

Selvom politiet fandt både opskrifter på sprængstoffer og opfordringer til ’hellig krig på alle niveauer’ på hans adresse i 2003, og selvom flere passagerer på en DFDS-færge fandt det mistænkeligt, at Said Mansour fotograferede sikkerhedsudstyret på færgen, så frafaldt politiet en sigtelse efter terrorparagraffen allerede inden retssagen.

 

I stedet blev Mansour idømt tre måneders ubetinget fængsel for en større mængde ammunition og en ladt ni-millimeter pistol, som politiet fandt i en rygsæk i hans haveskur, dokumentfalsk på grund af et falsk italiensk kørekort samt besiddelse af hittegods.

 

2005 - Ransagning gav pote

 

PET opgav dog ikke at fælde Said Mansour efter terrorparagraffen – og igen i september 2005 slog politiet til.

 

Efter en flere måneder lang retssag med fremlæggelse af utallige brændte CD’er, DVD’er, CD-rommer, videobånd med videre, der blandt andet viste kendte terrorister som Osama bin Laden hylde selvmordsaktioner og opfordre til at bekæmpe de vantro, fandt retten det bevist, at Boghandleren fra Brønshøj virkelig opildnede til terror.

 

Propagandamaterialet, der i læssevis var fundet hjemme fos Said Mansour var bevis nok, selvom Mansour gennem hele sagen nægtede sig skyldig og fremførte, at han blot som missionerende muslim havde indsamlet materiale, der er frit tilgængeligt på internettet.

 

Said Mansour blev dømt og senere nægtet prøveløsladelse, da han ifølge kriminalforsorgen fortsat søgte at udbrede sin radikale islamisme fra fængslet.

 

2007 - Bag tremmer
 

Københavns Byret idømte den 11. april 2007 Said Mansour tre et halvt års fængsel.

Han blev senere nægtet prøveløsladelse, da han ifølge kriminalforsorgen fortsat søgte at udbrede sin radikale islamisme fra fængslet.

Efter tre et halvt år bag tremmer blev Boghandleren fra Brønshøj løsladt en torsdag formiddag i begyndelsen af marts 2009 efter at have afsonet sin fulde straf.

 

2014 - Anholdt på ny
 

Dansk-marokkaneren blev anholdt i 2014, i en ny sag, hvor han igen blev sigtet efter terrorparagraffen. Københavns Politi mente at kunne føre bevis for, at han under særdeles skærpende omstændigheder havde tilskyndet til terror.

 

Det skete ifølge politiet gennem meddelelser på Facebook og e-mails, hvor Mansour var kommet med en lang række opfordringer til væbnet jihad og hyldest af hellige krigere.

 

Ifølge DR Nyheder var Mansour blandt andet sigtet for at have hyldet og delt en video af danske islamister, der skyder til måls efter blandt andre Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader, Kurt Vestergaard og Lars Hedegaard.

 

Retten på Frederiksberg fandt Said Mansour skyldig og idømte ham fire års fængsel.

 

2015 - Udvist og frataget passet
 

Knap et halvt år efter byrettens afgørelse stadfæstede Østre Landsretten den 1. juli 2015 dommen og supplerede med en udvisning og fratagelse af Said Mansours danske statsborgerskab.

 

2016 - Dom i Højesteret

 

Den 8. juni stadfæstede højesteretten landsretsdommen over Said Mansour, som mister sit danske statsborgerskab og udvises af Danmark for bestandigt.

 

Kilde: TV 2


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik