Black Friday skudt i gang – forventes at slå alle rekorder

Den store årlige forbrugsfest, Black Friday, er skudt i gang. Nederst i artiklen kan du finde syv gode råd til at undgå at blive snydt.

Nogle har ligget i kø for at give sig selv lidt ekstra, nogle skal købe de første julegaver. Andre vil lave en forretning ud af at købe billigt og sælge dyrere.

Black Friday er i gang og flere har ligget i kø i bidende kulde hele natten.

En af dem er familiefaren Jesper Nielsen, der var trukket i de lange underbukser, termodragt og varme støvler, da TV 2 mødte ham torsdag aften.

- Jeg skal have fat i en Playstation 4 for at glæde min datter derhjemme. Så da jeg havde tid til det, valgte jeg at hive en dag ud af kalenderen. Siger han.

En anden er gymnasieeleven Jonathan Helding, der var stået tidligt op fredag morgen:

- Jeg har kig på et 65 tommer TV, der kunne stå pænt på mit værelse, og som jeg kan få til omkring 3000, siger han.

Forventer at slå rekorder

Og Black Friday er da også kommet for at blive, viser de nyeste tal.

I 2017 brugte de danskere, der handlede på Black Friday, i gennemsnit cirka 2360 kroner. Det tal forventes at være 2740 per dansker i 2018. Det viser tal fra Dansk Erhverv.

Faktisk var det i 2017 hver tredje dansker, der svingede dankortet. Det gjorde, at dagen blev den dag på året med den største dankortomsætning med hele 2,1 milliarder danske kroner, viser analysen.

Samme tendens afspejles blandt andet af en undersøgelse, som DI Handel har fået lavet blandt 147 af deres medlemsvirksomheder. Her fortæller hver tredje virksomhed, at de forventer at øge deres salg med mere end 10 procent i forhold til 2017 virksomhederne imellem. Og ni ud af 10 virksomheder er da også klar på at gentage successen til næste år, lyder det i undersøgelsen.

Skulle alligevel tidligt op

Og selvom nogle har ligget ligget i kø hele natten, så er der andre, der bare udnyttede, at de alligevel kørte forbi:

- Jeg skulle tidligt op på arbejde alligevel, så jeg skal lige kigge på en Playstation, som jeg cirka kommer til at spare 1200 kroner på, siger Paul Saurbrey i Fields.

Man skal dog være på mærkerne, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk og netop kigget på den faktiske besparelse og ikke kun procenterne:

- Det er enormt svært for forbrugerne at agere i det her marked på Black Friday. Hvornår er der tale om et dårligt tilbud, og hvornår er der tale om et godt? Derfor er det vigtigt at undersøge priserne på de varer, man gene vil købe, så man ikke sidder på selve dagen og tager et hurtigt tilbud, siger juridisk konsulent hos Forbrugerrådet Tænk Paula Brammann.

Herunder får du en række gode råd til, hvordan du finder de bedste tilbud uden at blive snydt.

Sådan finder du de gode tilbud på Black Friday - og undgår de dårlige

  1. Sammenlign priserne - ikke rabatterne

    Rabatter på 50 eller 70 procent lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også i nogle tilfælde. Selvom den konkrete butik muligvis har sat en vare ned med 50 procent, kan det sagtens være, at der er andre butikker, der altid kører med den samme vare til den lave pris.

    Når du handler på Black Friday, er det derfor helt afgørende, at du sammenligner priserne i stedet for at fokusere på de procentvise rabatter. Det giver dig et bedre billede af, om der reelt er tale om et godt tilbud, eller om prisen blot har været pumpet op i perioden op til Black Friday.
     
  2. Undersøg priserne på forhånd

    Mange af de gode tilbud på Black Friday bliver først offentliggjort, når butikkerne åbner – såvel i de fysiske butikker som i netbutikkerne.
    For at afgøre, om der reelt er tale om gode tilbud, er det derfor vigtigt, at du på forhånd sætter dig ind i prisniveauet på de varer, du er ude efter. Det gør det lettere at vurdere, om der reelt er tale om et godt tilbud, inden du trykker på "køb".
     
  3. Bestem dig på forhånd for, hvilke varer du går efter

    Inden Black Friday bliver skudt i gang, er det en god ide, at du er helt skarp på, hvilke produkter du går efter. Det sikrer dig, at du bruger tiden på at anskaffe dig netop de produkter, du er mest interesseret i

    Når du ved, hvilke produkter du går efter, sikrer du dig også, at du ikke kommer til at bruge penge på noget, du i virkeligheden ikke har brug for, bare fordi det var billigt. Du undgår dermed impulskøb og øger chancen for, at du sidder tilbage med det, du havde brug for.
     
  4. Drop tillægsforsikringer

    Køber du et elektronisk apparat på Black Friday, bliver du ofte tilbudt at købe en forsikring til apparatet oveni. Vurdér først, om prisen på varen er så høj, at du vil forsikre apparatet mod at betale et ekstrabeløb.

    Desuden kan du undersøge, om du i forvejen får produktet dækket via din indboforsikring. Nogle indboforsikringer har en elektronikforsikring tilknyttet som tillægsforsikring.
     
  5. Undersøg, om du kan bytte varen

    Selvom det går stærkt til Black Friday, så husk at undersøge, om du kan bytte dine varer.
    Når du køber på nettet, har du 14 dages fortrydelsesret, med mindre der er tale om flybilletter eller arrangementer som eksempelvis koncerter.

    Mange fysiske butikker vælger at give dig retten til at bytte varen, men det er ikke en ret, du automatisk har. Derfor er det en god ide at undersøge dette. Undersøg også under hvilke betingelser, du eventuelt kan bytte varen. Kan du få pengene tilbage, eller skal du bytte til en anden vare i butikken?
     
  6. Reklamationsret

    Husk, at uanset om du køber ekstremt billigt eller ej, så har du stadig to års reklamationsret på dine produkter. Gem derfor kvitteringen.
     
  7. Betal kun med kort

    Betal kun med betalingskort på nettet. Når du bruger betalingskort, som du har gennem banken, giver det dig en række rettigheder, hvis du bliver snydt.

    Modtager du eksempelvis en forkert vare, eller modtager du slet ingen vare, kan du få pengene tilbage i banken, i det tilfælde du er blevet snydt, hvis du har betalt med betalingskort.

    Har du derimod har betalt via en kontooverførsel, har du ikke disse rettigheder, og så er det en tvist mellem dig og butikken.

    Du er typisk beskyttet af de samme betingelser, når du betaler på Mobilepay og ApplePay, fordi betalingerne her fra oftest bliver trukket fra et betalingskort.

 

Kilder: Forbruger Europa og Forbrugerrådet Tænk
Guiden er skrevet af Christian Kjær, chrk@tv2.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik