Barnestjerne fra Bryggen røg hash for at dulme stress og angst

Efter 45 års tavshed fortæller 'Min søsters børn'-skuespiller for første gang om bagsiden af medaljen som barnestjerne 1960'ernes Danmark.

Som voksen virker han for mange sikkert ikke bekendt. Men hvis man ser et billede af ham som barn, vil de fleste sikkert genkende ham.

Jan Priiskorn Schmidt var nemlig en af landets allerstørste barnestjerner i 1960’erne, hvor han blandt andet medvirkede i ’Min søsters børn’ og ’Sommer i Tyrol’. Her spillede han sammen med tidens største voksne skuespillere. 

quote Jeg har aldrig brudt mig om at være berømt. Jeg er lavet til at gå inde langs med væggen. Jeg ville ikke have, at folk pegede fingre af mig på gaden.

Jan Priiskorn Schmidt

Men ligesom flere andre barnestjerner var virkeligheden ikke så sjov, som den blev fremstillet på filmlærredet. Arbejdspresset var hårdt og berømmelsen ubehagelig.

Faktisk var Jan Priiskorn Schmidts arbejde som barneskuespiller så stressende og utrygt, at han som 21-årig efter 12 år smækkede med døren til den danske filmbranche. Og han vendte aldrig tilbage. 

- Beslutningen var undervejs i lang tid. Jeg begyndte at se, at det ikke var så lyserødt og veltilrettelagt, som det først havde virket som, fortæller Jan Priiskorn Schmidt i ’Go’ aften Danmark’, som han gæstede tirsdag aften. 

Her ses forsiden på Jan Priiskorn Schmidts biografi om livet som barnestjerne i Danmark i 1960'erne.
Her ses forsiden på Jan Priiskorn Schmidts biografi om livet som barnestjerne i Danmark i 1960'erne.
Foto: Vild Maskine

Biografi som terapi

I årtier efter han forlod filmbranchen, undgik han pressen. Men i dag tager han bladet fra munden og åbner i en ny biografi op for tiden som barnestjerne i Danmark og ikke mindst for, hvilke personlige omkostninger berømmelsen havde for ham. Bogen hedder ’Barnestjernen fra Bryggen’ og udkommer i dag, onsdag.

Årsagen til, hvorfor biografien først lander i butikkerne 45 år efter, han opgav filmbranchen, er klar:

- Det pres, jeg var udsat for, skulle tygges igennem på alle leder og kanter, inden jeg kunne gøre noget ved det. Bogen har jeg gerne villet skrive i masser af år, men har ikke kunnet komme i gang. Det skulle gennemarbejdes og tænkes igennem, fortæller Jan Priiskorn Schmidt og tilføjer, at det har været en form for terapi at skrive sine barndomserindringer. 

JAN PRIISKORN SCHMIDTS KARRIERE

Jan Priiskorn Schmidt var med i 25 film og TV-film fra 1960 til 1972. Her er ti af de mest iøjnefaldende:

  • Rektor på sengekanten (1972)
  • Min søsters børn på bryllupsrejse (1967)
  • Min søsters børn (1966)
  • Flådens friske fyre (1965)
  • Sommer i Tyrol (1964)
  • Døden kommer til middag (1964)
  • Venus fra Vestø (1962)
  • Støv på hjernen (1961)
  • Sorte Shara/ Alarm i Østersøen (1961)
  • Flemming og Kvik (1960)

Kilde: Berlingske

Skjulte sin utilpashed

Jan Priiskorn Schmidt havde det ikke godt, når han skulle på optagelse, og arbejdet var sjældent noget, han glædede sig til.

- Jeg glædede mig ikke til at komme ud og filme, fortæller han og fortsætter:

- Det er ikke naturligt for et barn at blive kostet rundt med og få at vide, at nu skal du gøre dit og dat og se sådan og sådan ud.

Men som den dygtige skuespiller han var, kunne det ikke ses på filmene, at han faktisk var ked af det og utryg.

Dulmede nerverne med hash

I 1960’erne medvirkede Jan Priiskorn Schmidt i rigtig mange film – flere år indspillede han fem film på bare ét enkelt år. Berømmelsen var overvældende.

- Jeg har aldrig brudt mig om at være berømt. Jeg er lavet til at gå inde langs med væggen. Jeg ville ikke have, at folk pegede fingre af mig på gaden. Det er jeg ikke lavet til.

Stressen, utrygheden og berømmelsen blev først dulmet, da Jan Priiskorn Schmidt som 15-årig prøvede at ryge hash.

- Bajere og vin havde jeg drukket i nogle år. Men den der cannabis, den gav mig en ro, som jeg ikke kan huske, jeg har mærket før. Den gav mig ro, pusterum og luft. 

"Børn skal ikke bruges til den slags"

Når Jan Priiskorn Schmidt i dag tænker tilbage på tiden som barnestjerne er det altså ikke med lutter gode minder. Og han håber, at filmbranchen i dag passer bedre på de børn, de hyrer til filmroller. 

Her er vi under optagelserne til 'Min søsters børn'. Jan Priiskorn Schmidt sidder forrest til venstre med stribet bluse.
Her er vi under optagelserne til 'Min søsters børn'. Jan Priiskorn Schmidt sidder forrest til venstre med stribet bluse.
Foto: Scanpix

- Der er jo en grund til, at mange senere bliver "hvide under næsen" eller sidder med en kanyle i armen. Er der eksempler på, at det ikke går barnestjerner dårligt? Ikke mange. Det er simpelthen ikke Vorherres mening, at børn skal bruges til den slags, sagde Jan Priiskorn Schmidt Schmidt til Berlingske i forbindelse med lanceringen af sin biografi.

Han er af den overbevisning, at børn skal gå hjemme hos deres mor og blive opdraget til, hvad der er rigtigt og forkert. Det lærer man ikke nødvendigvis på et filmset, hvor man som barn ifølge ham bliver ”hvirvlet ind i en stor maskine af uigennemskuelige gerninger.”

- Når moralen brydes i handlingen i en film, bliver den for barnet brudt i virkeligheden, for børn kan ikke skelne mellem film og virkelighed. Du kan ikke bygge en sund personlighed op, når du bliver revet og flået i, sagde han også til Berlingske.

Jan Priiskorn Schmidt er blot en af mange danske barnestjerner. Nedenfor er fem af de allermest fremtrædende gennem tiden.

TV 2 Lorry mødte barnestjernen lille Winnie. Hun blev kendt som den yndige, lille pige med de brune øjne og den rappe replik. I dag er Winnie Mortensen en voksen kvinde på 53 år, som for længst har lagt skuespillet på hylden. Se med her:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik