Ansatte må ikke hjælpe med at bære kisten ind i kirken

Der er tradition for, at kirkepersonalet hjælper bedemanden med at få kisten på plads før en begravelse, men det må de ikke. Grotesk, mener bedemænd.

Det er ikke altid let at få en kiste ind i kirken inden en begravelse. Ikke nok med at kisten typisk vejer 110 kilo eller mere, den skal også fra rustvognen og ud på rullevognen, hvorefter den skal skubbes op til kirken, og så skal rullevognen ofte lempes over et eller flere trin, inden kisten kan placeres foran alteret.

quote Personligt synes jeg, det er en tåbelig regel, men vi bliver nødt til at overholde loven.

Michael Thomsen, sognepræst

Det er et slid, som bedemændene normalt får hjælp til af en eller flere af de ansatte i kirken. Det kan være, at graveren, kordegnen eller præsten selv træder til.

Men visse steder er det er slut nu.

I sidste måned sendte kirkegårdsbestyrelserne for Skævinge, Lille Lyngby, Gørløse og Strø nemlig et brev ud til bedemændene i området om, at personalet ikke længere må hjælpe til med at håndtere kister.

- Det er lige til at blive vred over. Tidligere har vi altid kunnet få hjælp til at få kisten ind, men nu kan personalet stå og se på, når vi kommer. Det er ikke det, man kalder samarbejde, siger bedemand Michael Jensen fra Arresø Begravelsesforretning ifølge Kristeligt Dagblad.

Præster vil gerne hjælpe

Manglen på hjælpende hænder skyldes dog ikke, at de ansatte i kirken ikke vil træde til.

Der er faktisk ikke noget, de hellere ville, lyder det fra Michael Thomsen, der er sognepræst i Skævinge Kirke.

- Men hvad kan vi gøre? Vi har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, som direkte har forbudt os at løfte på kister. Personligt synes jeg, det er en tåbelig regel, men vi bliver nødt til at overholde loven, siger han til avisen.

133 påbud

Det er ikke kun i Skævinge, at Arbejdstilsynet er kommet med nye retningslinjer.

Ifølge en aktindsigt, som Kristeligt Dagblad har søgt, har Arbejdstilsynet givet 133 påbud til ”religiøse institutioner og foreninger” for ”løft, træk og skub” de sidste fem år.

quote Den store udfordring er, at ingen af os, ifølge Arbejdstilsynet, må løfte kisterne.

Bjarne Rødkjær, formand, FAKK.

Kister befinder sig nemlig i en vægtklasse, hvor Arbejdstilsynet ikke kan acceptere manuelle løft for professionelle som for eksempel bedemænd og gravere, der håndterer kister på regelmæssig basis.

- Vi giver de her påbud, fordi der er nogle ansatte, der håndterer nogle kister ude i kirkerne, og vi mener, at de skal sikres, så de kan gå sikkert og sundet på arbejde i hele deres arbejdsliv, siger Karsten Refsgård, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, til TV 2.

Ifølge Arbejdstilsynet handler det om at kende til forholdene i kirken og så sørge for, at der er den assistance, som er nødvendig.

- Vi oplever, at det er noget, man kan planlægge sig ud af i langt de fleste tilfælde, siger Karsten Refsgård.

Ingen må løfte kister

Ifølge Arbejdstilsynet gælder de samme regler for både bedemænd og kirkegårdsansatte.

Og dermed opstår der et dilemma, siger Bjarne Rødkjær, der er formand for Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte, FAKK, ifølge Kristeligt Dagblad.

- Den store udfordring er, at ingen af os, ifølge Arbejdstilsynet, må løfte kisterne. Men kisterne skal jo transporteres, så vi kan blive ved med at skubbe ansvaret rundt mellem os i meget lang tid, hvis der ikke kommer en afklaring.

Må opkræve ekstra gebyr

quote Vi synes, det er ved at være meget grotesk efterhånden. Kirkerne har jo begravelsesmyndigheden i Danmark, og derfor har de også et medansvar i forhold til, at vi skal herfra alle sammen på et tidspunkt.

Ole Roed Jakobsen, branchedirektør i Danske Bedemænd

Principielt må bedemænd eller kirkepersonale heller ikke hjælpe til, hvis der ikke er nok familiemedlemmer til at bære kisten ud af kirken, men de gør det så alligevel, forklarer Bjarne Rødkjær. Det kan lade sig gøre, fordi Arbejdstilsynet af etiske årsager, ifølge Bjarne Rødkjær, ikke vil lave kontrolbesøg under selve begravelsen.

For at løse problemet har bedemand Michael Jensen måttet indføre et ekstra gebyr, så han kan lønne en medhjælper.

Dermed ender udgiften indtil videre hos de efterladte.

'Grotesk'

Det mener Danske Bedemænd dog ikke er i orden. Det må nemlig være kirkens opgave at sørge for tekniske hjælpemidler, så man helt slipper for manuelt at løfte kisterne, mener brancheforeningen.

- Vi synes, det er ved at være meget grotesk efterhånden. Kirkerne har jo begravelsesmyndigheden i Danmark, og derfor har de også et medansvar i forhold til, at vi skal herfra alle sammen på et tidspunkt. Og det skal foregå ordentligt, sømmeligt og i samarbejde med hinanden. Og derfor skal kirkerne og kirkernes personale selvfølgelig også hjælpe til, siger Ole Roed Jakobsen, der er branchedirektør i Danske Bedemænd, til TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik