Ambulancereddere til trafikanter: Vis hensyn!

Det er en voldsom oplevelse for ambulancereddere, når bilerne suser forbi, lyder det fra operationschef i Hovedstadens Beredskab.

Ambulancen holder skævt i vejens yderste spor. De blå blink vidner om en akut situation.

Alligevel suser en gul lastbil forbi i høj fart, ikke meget mere end en meter fra ambulancen, og det gentager sig, da den næste bilist passerer.

Hændelsen blev fanget på video af en ambulanceredder fra Hovedstadens Beredskab.

Og det er en typisk situation for mange, der rykker ud til færdselsulykker, forklarer Tim Simonsen, der er chef for den pågældende ambulanceredder, i ’Go’ morgen Danmark’:

- Det er den hverdag, vi oplever. Trafikken bliver mere og mere intens. Der bliver mindre plads til bilerne, og det gør også at stressniveauet hæves, siger han og fortsætter:

- Arbejdsmiljøet, for dem der står derude, er dårligt. Det er en voldsom oplevelse at stå så tæt på biler, der kører så hurtigt.

Trafikanter må tage ansvar

Til forskel fra vejarbejdere kan akutberedskabet ikke forberede deres arbejdsområde på vejene på forhånd. Derfor er deres arbejdsdag præget af utryghed, især når de forbipasserende ikke sænker farten og holder mest mulig afstand.

 - Vi er nødt til at sætte tavlevogne og tunge køretøjer for at spærre os af, og det gør vi jo simpelthen for at undgå at blive ramt af biler. Så det er utrygt, og det er noget, man er meget bevidst om, når man går derude, siger Tim Simonsen.  

Derfor opfordrer han trafikanter til at sænke farten og vise mere hensyn, når de kører forbi et ulykkessted.

- Jeg tænker, at rigtig meget af det skyldes manglende omtanke. At folk er i vildrede om, hvad der sker og tænker, at det ikke handler om dem. Og der vil vi selvfølgelig gerne appellere til, at folk tager ansvar. Lige kigger op i bakspejlet og siger: ”Nu handler det om mig. Jeg skal træffe en beslutning om, hvordan jeg skal komme forbi det her sted”, lyder det.

Politiassistent: - Respekter de blå blink 

Opråbet fra Hovedstadens Beredskab kommer efter, at ambulanceredderen, der optog videoen, delte den på Facebook. Opslaget blev delt så mange gange, at han slettede det igen, for så at overlade de mange mediehenvendelser til sin chef.

Og det er ikke bare ambulancereddere, der generes af trafikanter, mens de forsøger at udføre deres arbejde.

Tidligere i denne uge har en ny undersøgelse vist, at skolepatruljeelever, der hjælper de små børn over vejen, eksempelvis bliver mødt af tilråb og fuckfingre fra forbipasserende trafikanterne. Vejarbejdere har også tidligere råbt op efter påkørsler.

Det samme gør Christian Berthelsen, der er politiassistent i Nationalt Færdselscenter og kører på motorcykel. Han oplever ligesom Hovedstadens Beredskab, at biler kører rigtig tæt på for eksempel afspærringer, på trods af at hans blå blink er i gang. Hans motorcykel har været tæt på at vælte af lufttrykket.

quote Vi anvender ikke vores blå blink for sjov.

Christian Berthelsen, politiassistent i Nationalt Færdselscenter

- Vi anvender ikke vores blå blink for sjov. Vi bruger dem også som en sikkerhed for os selv, når vi holder derude, og jeg vil inderligt bede til, at folk respekterer de blå blink og sætter hastigheden ned, når de ser dem og giver os plads, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.  

- Vi vil alle sammen gerne hele hjem.

Her er operationschef i Hovedstadens Beredskab Tim Simonsens råd til, hvordan du viser bedst hensyn ved ulykker:

  • Skærp opmærksomheden, når du ser blå blink.
  • Tilkald hjælp, hvis hjælpen ikke allerede er til stede.
  • Sænk farten
  • Lad være med at danne "kiggekø"
  • Vær klar til at stoppe helt op, hvis ulykken er sket i byen eller bymæssig bebyggelse. Måske er vejen spærret

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik