91-årig blev afvist til plejehjem og døde, og han er langtfra den eneste

I løbet af de seneste ti år har antallet af plejehjemspladser været stabilt. Imens er der kommet flere ældre.

Afslutningen på 91-årige Carl Christensens liv blev langtfra god. De sidste måneder af sit liv levede han i frygt og utryghed, fortæller hans barnebarn Sonni Henriksen til TV 2.

- Min morfar følte sig utryg i sin ældrebolig. Han vidste, at der var nogle ting, som han ikke kunne klare.

Frygten kom ind i Carl Christensens liv få måneder før hans død.

- Det er jo forfærdeligt, at vores ældre skal leve i frygt – for det gjorde han, siger Sonni Henriksen.

Efter at være blevet alene i sommeren 2018 forsøgte den 91-årige mand at få en plejehjemsplads i Høje Taastrup Kommune, men i august fik han for første gang afslag. Kort tid efter, i september, faldt Carl Christensen bevidstløs om. Han var dehydreret og kom på hospitalet.

Kommunen nåede tre gange at afvise, at Carl Christensen kunne komme på plejehjem med henvisning til, at hjemmehjælpen kunne klare opgaven. Men kort tid efter hvert afslag faldt den 91-årige underernærede og dehydrerede mand om igen. Da han faldt om for tredje gang, døde han.

- Han kunne ikke selv huske at spise. Han kunne ikke huske at drikke, siger barnebarnet Sonni Henriksen til TV 2.

Flere ældre til samme antal pladser

Afslag på plejehjemspladser er noget, mange ældre kan møde i disse år. En undersøgelse foretaget af Ekstra Bladet viser, at landets kommuner hvert år afviser hundredvis af ældre, der føler sig for syge og svagelige til at klare sig i deres eget hjem og derfor gerne vil på plejehjem.

Forklaringen finder man i antallet af plejehjemspladser, der har holdt sig på et nogenlunde stabilt niveau på omkring 46.700 i de seneste ti år. I samme periode er antallet af borgere over 75 år i Danmark steget med 85.806.

I løbet af de seneste ti år har antallet af plejehjemspladser været nogenlunde stabil. Men i samme periode er antallet af borgere over 75 år steget med 85.000. Kilde: Danmarks Statistik.
I løbet af de seneste ti år har antallet af plejehjemspladser været nogenlunde stabil. Men i samme periode er antallet af borgere over 75 år steget med 85.000. Kilde: Danmarks Statistik.
Foto: TV 2

Mandag præsenterede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sit bud på, hvordan velfærdsproblemer, som dem Carl Christensen oplevede, kan løses.

Ligesom Venstre vil Socialdemokratiet bruge penge fra det økonomiske råderum til at sikre en offentlig vækst på 0,65 procent. Det skal blandt andet give flere plejehjem. Partiet vil altså hjælpe kommunerne med at betale for boligerne.

- Det kan vi konkret gøre ved at nedbringe den medfinansiering, som kommunerne har, når der bygges plejehjem, og flytte dem over på staten, siger Mette Frederiksen til TV 2 og tilføjer:

- Jeg kan ikke love en plejehjemsplads til alle ældre i Danmark, men jeg kan gøre noget andet. Jeg kan sørge for, at den økonomi og den økonomiske politik, vi fører i Danmark, tager højde for de udfordringer, der er i velfærdssamfundet.

Borgmester er ikke imponeret

I Helsingør Kommune er borgmester Benedikte Kiær (K) dog langtfra imponeret over Socialdemokratiets forslag.

- Sådan et lille tilskud forslår som en skrædder i helvede. Det er et engangsbeløb, mens den årlige drift på 500.000 kroner skal betales hvert eneste år, og det er dét, som virkelig koster kommunerne.

Heller ikke beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er begejstret.

- Det er jo ikke nogen kunst at love noget. Det, der er svært, er at sørge for, at det er finansieret, og regningen for Socialdemokratiets politik kender vi ikke endnu, siger han til TV 2.

Venstre lovede i sidste uge at afsætte 69 milliarder kroner til kernevelfærd. Også med afsæt i det faktum, at antallet af ældre stiger i løbet af de næste år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik