19-årig ville bekæmpe IS – men så kom der kampklædte betjente

Oscar Johansson ville rejse til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat – men to dage før afrejse tog politiet hans pas og gav ham ét års udrejseforbud.

19-årige Oscar Koksvik Johansson fra Helsingør står i badet og gør sig klar til dagens dont. 

Han har en drøm. Han vil til Syrien og hjælpe kurderne i kampen mod Islamisk Stat og deres rædselsregime.

quote Jeg synes, det er en utrolig uretfærdighed. Jeg synes alle mennesker, uanset hvem, skal have lov til at hjælpe folk.

Oscar Koksvik Johansson

Flybilletten er købt, og om to dage skal han af sted.

Men drømmen bliver snart knust. 

Han har ellers flere forudsætninger for at gøre en forskel i det krigshærgede Syrien. Han har blandt været i hæren, hvor han i 2016 aftjente værnepligt. 

Det er en god kurdisk ven, der har plantet idéen om at tage til Syrien. Vennen har fortalt Oscar Koksvik Johansson om undertrykkelsen og forfølgelsen af det kurdiske folk – og det har tændt en ild i ham og fået ham til at ville tilslutte sig de kurdiske styrker. 

Pludselig banker det på døren. Han skynder sig ud af badet for at åbne. 

Stoppet af politiet

Udenfor Oscar Koksvik Johanssons hoveddør står to betjente fra Nordsjællands Politi - begge iklædt skudsikre veste.

- De startede med at komme for at evaluere, om jeg skulle have taget mit pas eller ej, og efter at have talt med dem i en halv time besluttede de sig for at tage mit pas. Jeg prøvede selvfølgelig at forklare dem, hvad jeg skulle, hvad det handlede om, hvad det var for nogle folk, men det var de ikke meget for at høre om, siger Oscar Koksvik Johansson om episoden, der fandt sted den 23. januar.

quote Det er et stort problem, at vi kriminaliserer en organisation, som kæmper side om side med os og har fælles interesser med os som land i kampen mod Islamisk Stat.

Erbil Kaya, forsvarsadvokat for Oscar Koksvik Johansson

Nordsjællands Politi havde fået flere tip om, at Oscar Koksvik Johansson havde planer om at rejse til Irak og derefter Syrien for at tilslutte sig den kurdiske milits YPG, der kæmper mod terrorgruppen Islamisk Stat.

Det fremgår af politiets skriftlige afgørelse, som TV 2 har set.

Her står der også, at den 19-årige dansker ’vil kunne udgøre en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden’, hvis han rejste til Irak og deltog i kampene.

- Jeg synes, det er en utrolig uretfærdighed. Jeg synes alle mennesker, uanset hvem, skal have lov til at hjælpe folk, siger Oscar Koksvik Johansson til TV 2.

Nordsjællands Politi har ikke ønsket at uddybe afgørelsen.

Sagen om Oscar Johansson er det seneste eksempel på, at politiet inddrager en såkaldt ´Syrien-krigers´ pas. 

Pas-lov møder fornyet kritik

Siden marts 2015 har politiet haft mulighed for at inddrage pas og give udrejseforbud til folk, der vil deltage i væbnede konflikter i udlandet, og derfor er til fare for statens sikkerhed.

Loven blev indført af den seneste socialdemokratisk-ledede regering for at ramme de personer, der ville tilslutte sig Islamisk Stat. Ifølge Rigspolitiet er loven taget i brug 12 gange – i mindst fire af sagerne har det ramt personer, der vil kæmpe mod IS.

Men loven møder nu kritik.

Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, mener, at loven rammer skævt – og at man i stedet bør indsnævre loven. 

- I stedet for at man skal udgøre en fare for statens sikkerhed, så kan man sige, at man skal udgøre en alvorlig terrortrussel mod Danmark, danske interesser eller danske allierede, siger Jacob Mchangama til TV 2.

I Syrien er den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder (YPG) en vigtig samarbejdspartner for den vestlige koalition i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat. En koalition som Danmark også er med i. Og det er på trods af, at YPG menes at have forbindelser til det kurdiske arbejderparti PKK, der er på både EU’s og USA’s terrorliste.

I Syrien er det primært YPG, der leder offensiven mod IS-højborgen Raqqa.

- Det er et stort problem, at vi kriminaliserer en organisation, som kæmper side om side med os og har fælles interesser med os som land i kampen mod Islamisk Stat. Vores nærmeste allierede i form af USA, der leder koalitionen, har et meget tæt og indgående samarbejde med YPG, siger Erbil Kaya, der nu er forsvarsadvokat for Oscar Koksvik Johansson. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik