10-årig havde blod i urinen efter overfald på skole – fire elever bortvist

Forældre på nordsjællandsk skole beretter om en hverdag med vold og trusler fra elever helt ned i de små klasser. Nu kræver de handling fra skolen.

De syv minutter fra hjemmet i Helsingør til skolen havde aldrig føltes længere.

Line Roneklint Wiuff havde kort forinden fået et opkald fra skolen om, at hendes tiårige søn var blevet overfaldet i et frikvarter. Nu sad hun i bilen på vej derhen.

Da hun nåede frem til Borupgårdskolen blev hun mødt af en dreng, der var tydeligt mærket af situationen.

- Det værste var at opleve, hvor rystet min dreng var, da han skulle fortælle historien. Hans stemme dirrede, han rystede og græd, siger Line Roneklint Wiuff.

Sønnen går i 4. klasse på skolen, der ligger i et udsat boligområde i Snekkersten, og havde i et frikvarter forsøgt at forsvare en klassekammerat, der fik sparket sand i hovedet af flere ældre drenge. I stedet satte de nu i jagt på den tiårige rundt i skolegården og inde på skolen.

- Han fortalte, at han var blevet slået, sparket og én af drengene havde taget tilløb og var hoppet på ham. Mens han flygtede, havde de forsøgt at lave 'flyvespark' efter ham, og inde på skolen fik han en lussing, fortæller Line Roneklint Wiuff.

Line Roneklint Wiuff kunne se et rødt mærke på sin søns ene kind, men fordi sagen var blevet politianmeldt af skolen, skulle han også undersøges på skadestuen.

- Det var nok meget godt, for her fandt de blod i hans urin, så han måtte blive der natten over til observation. Først næste dag fik han lov at tage hjem igen, forklarer moren.

To kvindelige lærere på skolen blev også slået og sparket, da de forsøgte at stoppe drengene. 

Nordsjællands Politi bekræfter over for TV 2, at de modtog anmeldelsen torsdag middag, og at der blev rejst en sag mod tre af drengene, som er i alderen 11-13 år.

Drenge bortvist fra skolen

Borupgårdskolen bortviste i første omgang drengene i en uge, som en bekendtgørelse giver dem mulighed for.

Mandag oplyser kommunen til TV 2, at drengene ikke kommer tilbage på skolen eller en ungdomsklub, hvor de kom.

- Det er en dybt ubehagelig og chokerende sag. Vi har været opmærksom på de her drenge gennem SSP-samarbejdet, men det er slet ikke noget, vi havde set komme, siger skoleleder Tanja Steffe Nøhr.

Hvad er SSP?

  • SSP står for Skole, Social og Sundhed og Politi.
  • SSP arbejder med at forebygge kriminalitet blandt unge i alderen op til 25 år.
  • SSP i Helsingør er forankret i kommunens Center for Børn, Unge og Familier.

Hun oplyser, at skolen nu yder særlig støtte til børn og berørte medarbejdere, som skal have tid til at bearbejde episoden.

Der er indkaldt ekstraordinært til skolebestyrelsesmøde tirsdag aften, hvor voldsepisoden er eneste punkt på dagsordenen.

Forældre: Elever uddeler tæsk med hjælp fra større søskende

Flere forældre, som TV 2 har talt med, fortæller, at torsdagens episode langt fra er enestående på den nordsjællandske skole. De beretter om et miljø med trusler, vold og utryghed helt ned i de mindste klasser.

- I nogle tilfælde kan det nærmest beskrives som tæskehold, hvor elever fra de små klasser henter større familiemedlemmer på skolen. Så fastholder de store elever de mindste, mens deres mindre søskende slår dem, fortæller Jakob Eriksen, der har en søn i 1. klasse.

Han er forældrerepræsentant i klassen, og flere forældre har uafhængigt af hinanden fortalt ham om lignende historier fra deres børn.

Ifølge forældrene, som TV 2 har talt med, trues de små elever trues med tæsk, hvis de sladrer. En mor fortæller om et barn, der truede med at medbringe en kniv eller pistol i skolen.

- Selvfølgelig kan der være uenigheder og elever, der kommer op at toppes. Men episoderne på den her skole er ikke acceptable. Det går for vidt, for det er decideret vold og med fuldt overlæg, siger Jakob Eriksen.

Nogle forældre ønsker ikke at stå frem med navn, da de frygter for konsekvenser for deres børn.

Kræver møde med skoleledelsen

Episoden i sidste uge er den foreløbige kulmination på balladen på Borupgårdskolen. Som konsekvens har forældrene i den tiårige drengs klasse sendt et fælles brev til skolens ledelse.

TV 2 har læst brevet, hvor forældrene udtrykker bekymring for den vold og de trusler, som deres børn oplever på skolen. Overfaldet i torsdag er et uacceptabelt lavpunkt, lyder det.

- Vi anerkender, at I har taget episoden meget alvorligt. Dog er der stadig stor bekymring hos os forældre, skriver forældrene.

De beder derfor om et møde for hele indskolingen og mellemtrinnet på Borupgårdskolen, hvor problemer og bekymringer kan italesættes, og hvor skoleledelsen skal svare på, hvad de gør for at undgå nye episoder.

- Når en skole har den slags problemer, bliver børnene og forældre bange. Vi er flere, der ikke rigtig føler, at skolen har taget vores henvendelser seriøst, før det nu også er gået ud over nogle lærere, siger Jakob Eriksen.

Skole har fået flere henvendelser

Skoleleder Tanja Steffe Nøhr er ikke bekendt med forældrenes fremlægning af forholdene på skolen. Hun oplyser til TV 2, at skolen før torsdagens episode kun havde fået én henvendelse om problemerne. Det var onsdag i sidste uge.

Efter skolen skrev ud om torsdagens episoden, har flere forældre dig henvendt sig, oplyser skolelederen.

- De skriver, at det er godt, at vi nu reagerer, og at der har været flere eksempler, dog ikke af så alvorlig karakter. Det ville vi gerne have vidst, så vi kan kun opfordre til altid at komme til os, for vi vil ikke finde os i vold og trusler, siger Tanja Steffe Nøhr.

Formanden for skolebestyrelsen, Birgit Mørup, kan ikke genkende billedet af, at der skulle være generelle problemer med vold og trusler på skolen. Ikke dermed sagt, at forældrenes oplevelser er forkerte, men hun har ikke hørt de samme historier.

- Sagen i sidste uge er helt uacceptabel, og vi accepterer på ingen måde vold i skolen. Men jeg synes, at skolen har gjort det helt rigtige i den pågældende sag, både over for børn og medarbejdere og ved at kontakte politiet, siger Birgit Mørup.

I en mail til TV 2 oplyser Helsingør Kommune, at skolen har været rundt i alle klasser for at tale om episoden og aftalt krisehjælp. Derudover har der været afholdt et personalemøde, hvor der blandt andet blev talt om, hvordan lærerne kan støtte hinanden, for eksempel ved at have flere gårdvagter ude i frikvartererne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik