Lovforslag mod social eksport møder kritik - er langt fra vidtgående nok

Et nyt lovforslag skal begrænse social eksport af borgere til eksempelvis Lolland. Men forslaget er langt fra vidtgående nok, mener Socialdemokratiet.

Til april fremlægger indenrigsministeren et lovforslag, der skal forsøge at forhindre social eksport fra en rig kommune til for eksempel Lolland.

Som reglerne er i dag, kan en kommune yde hjælp til dækning af udgifter ved flytning, hvis flytningen til en ny bolig forbedrer borgerens eller familiens bolig- eller erhvervsforhold.

Men reglen skal ændres, fordi den kan betyde "en uhensigtsmæssig praksis", fremgår det af aftalegrundlaget for den lovændring, der er på vej. Reglen kan nemlig betyde, at en kommune alene af økonomiske hensyn tilskynder borgere på overførselsindkomst til at flytte til en anden kommune. Derfor er regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om, at det nu skal være modtagerkommunen, der administrerer reglerne om flyttehjælp.

Skal godkende udlejningsboliger efter et år

Men det er kun første skridt på vejen, mener Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer.

quote Udlejere skal certificeres, så vi undgår ”Låsby Svendsen typer”

Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer

Han har onsdag kaldt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i samråd om sagen - på trods af, at Socialdemokratiet altså selv er et af partierne bag lovforslaget.

- Vi mener at der er en lang række huller i det her, som vi skal forhindre, at nogen udnytter, siger han. 

Han så eksempelvis gerne, at kommunerne også får hjemmel til at sige nej til, at borgere flytter ind i boliger, der ikke har været udlejet i et år. Kommunen skal først kunne godkende dem til beboelse.

- Det gør vi for at kunne forhindre, at borgere flytter ind i boliger, der ikke har kunnet lejes ud, fordi de i virkeligheden er kondemneringsmodne – og for at forhindre, at det bliver en kæmpe udgift for kommunen, når de skal genhuse borgerne, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Ifølge socialdemokraten, så er de tiltag, der er lagt op til i lovforslaget, altså langt fra nok. Og det er derfor han i dag har kaldt økonomi- og indenrigsministeren i samråd for at presse yderligere på.

- Vi skal give kommunerne yderligere tiltag, som eksempelvis at udlejere skal certificeres, så vi undgår ”Låsby Svendsen typer”, og så vi kan luge ud i de udlejere, der ikke opfører sig ordentligt, siger, Lennart Damsbo-Andersen.

Ankestyrelsen afviste sag

Samtidig vil Lennart Damsbo-Andersen meget gerne have svar på, hvad indenrigsministeren mener om en sag fra Lolland Kommune, der kom frem i januar.

quote Vi vil gerne vide, hvor man som kommune kan klage, når det nu ikke er hos Ankestyrelsen

Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer

Sagen handler om en socialt udsat borger, som Greve Kommune har eksporteret til Lolland. Ifølge Lolland Kommune troppede en mentor fra Greve Kommune den 3. december 2018 op på jobcentret i Nakskov med en socialt udsat borger, der netop var flyttet til en lille by i kommunen.

Greve Kommune havde ifølge Lolland Kommune både fundet huset til borgeren og betalt indskud og flyttehjælp. Lolland kommune har forsøgt at få Ankestyrelsen til at gå ind i sagen, men styrelsen har afvist at behandle den, da den ikke mener, at sagen hører hjemme på deres bord.

Borger ønskede ikke at flytte

På samrådet i dag vil Lennart Damsbo-Andersen meget gerne have svar på, hvor man så som kommune kan klage over sager om så åbenlys social eksport, fortæller han.

- Borgeren har aldrig ønsket at komme til Lolland Kommune. Det er tydeligt, at det er kommunen, der har skubbet på for at få borgerne ud af Greve. Vi vil gerne vide, hvor man som kommune kan klage, når det nu ikke er hos Ankestyrelsen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Regeringen fremsætter lovforslaget i april, så ændringen kan træde i kraft fra 1.juli i år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik