Partier får partistøtte selvom de tabte på valgdagen

Selvom en lang række små partier langt fra fik en plads i regionsråd og byråd efter valget den 19. november, så får mange af dem alligevel partistøtte de næste fire år.

Alene i Region Hovedstaden skal den offentlige kasse henover de næste fire år udbetale mere end 380.000 kroner til 19 partier, som stillede op til Regionsrådet uden at komme ind. Det skriver DR P4 København.

Økonomisk støttede partier tæller blandt andre Kærlighedspartiet, Christiania-listen, Hampepartiet og partiet Lavere skatter og afgifter.

Får et parti flere end 500 stemmer til regionsrådsvalget, så er det nemlig berettiget til partistøtte, helt nøjagtigt 2 kroner og 50 øre pr. stemme om året de næste fire år, uanset om det kommer ind i regionsrådet eller ej.

19 partier opfyldte det krav, efter de stillede op til Regionsrådet i hovedstaden. Så selvom de ikke kom ind, så skal Region Hovedstaden udbetale 380.000 kroner til de 19 partier frem mod næste valg om fire år, skriver DR P4 København.

Partiet 'Lavere skatter og afgifter' stillede op til Regionsrådet i hovedstaden og fik flere end 500 stemmer.

Partiet kom dog ikke ind i Regionsrådet, men kan alligevel indkassere knap 15.000 kroner i partistøtte i løbet af de næste fire år.

Og støtten falder på et tørt sted, siger formand for partiet, Martin Tisvilde.

- Det er jo netop den lille bitte smule, som vi har fået igennem årene, som gør at vi er i live endnu, siger han til DR P4 København.

Partistøtten skal bruges til at lave politisk arbejde i den region eller kommune, hvor partiet har fået tilstrækkeligt med stemmer til at få støtte.

Det gælder blandt andre Miljøpartiet Fokus, som også stillede op til Regionsrådet i hovedstaden.

Partiet får godt 23.000 kroner de næste fire år. Og selvom det ikke er en formue, og partiet får flere penge ind på eksempelvis medlemskontingent, så skæpper det alligevel godt i partikassen, siger formand, Christian H. Hansen.

- Det er da en hjælp til, at vi kan gøre det lidt bedre næste gang, siger han.

Professor i demokrati ved Roskilde Universitet, Eva Sørensen, mener, at støtten er med til at bevare de små partier mellem valgene.

- De partier som ikke lige kommer med over grænsen og ind i de hellige haller i vores parlamentariske organer får en hjælpende hånd med partistøtten, siger Eva Sørensen til DR P4 København.

- På den måde kan de små partier holde sig levende til næste valg om fire år, siger hun.

En lignende støtteordning er der for partier, som stiller op til kommunalvalget. Her skal et parti blot have 100 stemmer for at være berettiget til økonomisk støtte. De får 4 kroner pr. modtaget stemme.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik