Park på Frederiksberg opkaldes efter tidligere statsminister

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag får parkanlægget ved Egernvej opkaldt efter sig. Udvalgsformand opfordrer borgere til at sende flere forslag.

Jens Otto Krag er den seneste minister, der har fået opkaldt et område efter sig på Frederiksberg. På kommunalbestyrelsesmødet i mandags blev det vedtaget, at parkanlægget ved Egernvej skal navngives ’J.O. Krags Park’ efter den tidligere statsminister.

- Vi valgte at indstille Jens Otto Krag, fordi han var en af de helt store danske statsministre, og så boede han engang lige på hjørnet af vejen, siger Jan E. Jørgensen fra Venstre, der er formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune, der har lavet indstillingen.

Jens Otto Krag, der var statsminister fra 1962-1972 og døde i 1978, boede på Egernvej sammen med konen og skuespillerinden Helle Virkner, der især er kendt for rollerne som fru Olsen i Huset på Christianshavn og som Elisabeth Friis i Matador.

Jens Otto Krag og Helle Virkner
Jens Otto Krag og Helle Virkner
Foto: Mogens Amsnæs/Ritzau Scanpix
Jens Otto Krag og Helle Virkner
Jens Otto Krag og Helle Virkner
Foto: Mogens Amsnæs/Ritzau Scanpix

Efterspørger flere kvinder

Jens Otto Krag er ikke den eneste, der kan se frem til at få opkaldt en vej efter sig. Kommunalbestyrelsen besluttede også, at den centrale del af Solbjerg Plads skal omdøbes til John Winthers Plads, at pladsen ved hovedindgangen til Zoologisk Have skal navngives Niels Kjærbøllings Plads og at anlægget ved L.I. Brandes Allé/N.J. Fjords Allé navngives Børge Outzes Plads. Står det til Jan E. Jørgensen (V), vil der i fremtiden være flere kvindenavne, når der skal navngives nye steder:

-Det er et problem, at der ikke er flere områder, der er opkaldt efter kvinder. Vi vil gerne have begge køn repræsenteret, men historisk set er det i høj grad mænd, der har markeret sig i politik og kulturliv. Men i nyere tid er der også mange kvinder, der har gjort det, så der vil være flere områder, der bliver opkaldt efter kvinder, siger Jan E. Jørgensen (V).

Tre mænd får også opkaldt pladser efter sig

John Winther (1935-2017)

Dansk politiker, der fra 1978 til 2000 var borgmester i Frederiksberg Kommune, valgt for det Konservative Folkeparti. Han var desuden tidligere folketingsmedlem.

 

Niels Kjærbølling (1806-1871)

Dansk ornitologisk forfatter, der grundlagde Københavns Zoo.

 

Børge Outze (1912-1980)

Dansk debattør, journalist, redaktør, modstandsmand og grundlæggger af Dagbladet Information.

 

Senest er den aflange plads foran Forum blevet opkaldt efter Tine Bryld, der særligt var kendt for radioprogrammet Tværs på P1, hvor hun rådgav unge om alt fra kærlighedssorger over seksualitet til mobning.

Opfordrer borgere til at hjælpe med vejnavne

By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune er ifølge Jan E. Jørgensen meget åbne over for forslag til navne. Udvalget modtager mange forslag på mail og tog blandt andet medlemmer af facebookgruppen ’Vi der holder af Frederiksberg’ med på råd, da en grøn plads på hjørnet mellem Nordre Fasanvej og Godthåbsvej blev opkaldt efter musikeren Tommy Seebach.

Der går ikke længe, før der igen er brug for hjælp og inspiration til navngivning af veje. Vejene ved Frederiksberg Hospital skal nemlig navngives:

-Der er tale om rigtig mange navne, så vi håber, at borgerne vil sende deres forslag til os i udvalget. Så kommer forslagene i vores vejbank, siger Jan E. Jørgensen.

John Winther
John Winther
Foto: Frederiksberg Stadsarkiv
Niels Kjærbølling grundlagde Københavns Zoo
Niels Kjærbølling grundlagde Københavns Zoo
Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix
Børge Outze
Børge Outze
Foto: Ivar Myrhøj/Ritzau Scanpix

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik