Park i København får muslimsk hæder for sin arkitektur

Superkilen på Nørrebro modtager den internationale Aga Khan-arkitekturpris for sin evne til at forene folk.

Superkilen er en farverig park med plads til både basketball og hockey, cyklister, fodgængere og afslapning under åben himmel.

Derfor er det også det perfeke sted at lade mennesker fra forskellige kulturer mødes, ligsom parken er et opløftende lyspunkt i et ellers socialt udfordret kvarter.

Det mener man i hvertfald i Aga Khan Fonden, der netop har belønnet Superkilen på Ydre Nørrebro med en international arkitekturpris, skriver Ritzau.

Bag fonden står Aga Khan, der er et åndeligt overhoved for de shiamuslimske nizari-ismailitter.

Prisen gives til projekter i områder, hvor mange muslimer færdes. Om begrundelsen for, at Superkilen i København skal hædres, skriver juryen blandt andet:

- I en tid med voksende global usikkerhed er det blevet moderne at tale om verdener - den tredje verden, den islamiske verden, den arabiske verden - som om de udgør et parallelt univers, der ikke er forbundet til resten. Superkilen, der er en ny urban park i et af Københavns mest mangfoldige og socialt udfordrede kvarterer, afviser på en empatisk måde denne opfattelse med en stærk sammenblanding af humor, historie og hovmod.

Foruden Superkilen er der fem andre modtagere af Aga Khans arkitekturpris.

Det er en moské i Dhaka i Bangladesh og et venskabscenter i Gaibandha i Bangladesh. Desuden et bibliotek i Beijing i Kina, en bro til fodgængere i Irans hovedstad, Teheran, og en universitetsbygning i Beirut i Libanon.

Med hæderen følger en million dollar, som de seks modtagere skal dele.

Superkilen blev indviet i 2012. Bag dens udformning står den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans virksomhed BIG, tyske Topotek 1, der laver landskabsarkitektur, og den danske kunstgruppe Superflex.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik