Pædagog: "Jeg bliver revet, sparket, slået og kaldt en fed lort"

Selv hos de yngste er det intet særsyn, at pædagoger oplever vold fra børnene. Vigtigt ikke at gå med det alene, understreger pædagog og forsker.

Flere og flere pædagoger angiver at være udsat for vold i deres arbejde.

Stine Ravn, der er pædagog i en børnehave i Rødovre, er en af dem. 

-  Jeg er i helt almindelig daginstitution blevet udsat for riv, krads, spark, blevet slået og blevet kastet ting efter, siger hun til TV 2 Lorry.

Også verbalt går bølgerne højt, når ting som "du er en kæmpe stor, fed lort" ryger ud af munden på børnene. 

Det er vigtigt at tage problemet på sig i fællesskab, mener både pædagogen og en forsker i arbejdsmiljø. 

Ovenpå dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', der viste kaotiske forhold i københavnske daginstitutioner, har TV 2 Lorry fået aktindsigt i trivselsundersøgelser og Arbejdstilsynets besøg i de medvirkende børnehaver og vuggestuer. 

De tegner et billede af, at ikke kun kvaliteten for børnene er udfordret - det gælder flere steder også de voksnes arbejdsmiljø. 

Men problemet er altså ikke kun isoleret til København. 

Blandt alle landets pædagoger er andelen, der har oplevet vold inden for 12 måneder, næsten tredoblet:

Fra ni procent i 2001 til 25 procent i 2017, viser tal fra efteråret. 

Voldsramte oplever ringere helbred 

Ifølge psykolog og forsker i arbejdsmiljø, Lars Peter Andersen, kan årsagerne til den stigende vold være mange. Det kan være bedre registrering af volden. Men der peges også på andre forklaringer, som at børn i dag har sværere ved at indgå i sociale fællesskaber. 

Typisk opstår volden i situationer med afmagt: 

- Det er jo ikke et spark, slag eller skub med henblik på at skade. Det er jo, fordi barnet bliver bragt i en situation, hvor det føler sig afmægtigt og sat op i en krog, og den eneste reaktion, barnet har tilbage, er at blive udadreagerende, siger han til TV 2 Lorry. 

Selvom der er tale om små børn, er voldsepisoder dog ikke uden konsekvenser for de voksne.

Lars Peter Andersen har undersøgt sammenhængen mellem pædagoger udsat for vold og deres helbred to år efter.

- For dem, som rapporterede at have været udsat for vold, var der også en større risiko for, at de rapporterede stress-symptomer, udbrændtheds-symptomer og generelt oplevede deres helbred ringere, end dem der ikke havde været udsat for vold, siger han. 

quote Det at tingene bliver taget alvorligt omkring én, det mindsker risikoen for, at den her nedslidningsproces går igang.

Lars Peter Andersen, psykolog og forsker i arbejdsmiljø

Vigtigt med støtte og anerkendelse

For Stine Ravn er det verbale værst. Og hårde ord fra børnene kan stadig give genlyd i hendes hoved, efter hun er kommet hjem fra arbejde.

Den fysiske og verbale vold var også en medvirkende årsag til, at hun har været sygemeldt med stress.

- Det her med for mange gange at gå hjem og have følelsen af, at "det her kunne jeg godt have gjort bedre". Det æder én op, fortæller hun. 

- Jeg tror, der er mange, der opdager for sent, at der er noget, der går dem på. 

Både hun og Lars Peter Andersen understreger vigtigheden af, at man kan gå til sine kolleger og leder, når der har været voldelige episoder. Og arbejdsmiljø-forskeren peger også på, at der fra et højere kommunalt niveau skal være en voldspolitik og faste procedurer for området.

- Det, at man oplever, at blive anerkendt og få støtte og vejledning. Og det at tingene bliver taget alvorligt omkring én, det mindsker risikoen for, at den her nedslidningsproces går igang, siger han.

Hør mere om den stigende vold mod pædagoger i daginstitutioner i indslaget fra aftenens nyhedsudsendelse, som du kan se nedenfor.

Også pædagogerne lider under forholdene i de pressede daginstitutioner og det er børnene, der uddeler slagene.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik