På byvandring med Anker: 'Hele Danmarks tillidsmand'

Den tidligere statsminister Anker Jørgensen boede i Sydhavnen næsten hele sit liv. Nu kan du komme på den første byvandring i Ankers fodspor.

Anker. Navnet klinger velkendt, og for mange er det synonymet med den tidligere statsminister Anker Jørgensen. Statsministeren som alle var på fornavn med.

Den brændende socialdemokrat var statminister fra 1972-73 og igen fra 1975-82 og var formand for Socialdemokratiet fra 1973 til 1987.

Anker nåede at blive 93 år før sin død den 20. marts 2016. Han blev bisat fra Grundtvigs Kirke i det københavnske nordvestkvarter.

Bisættelsen var en statsmand værdig, og på ruten langs ligtoget var mange mødt op for at hædre Anker på den sidste rejse.

Se TV 2 Lorrys indslag fra Ankers bisættelse her:

Anker Jørgensen bisat

På byvandring i Ankers fodspor

Nu, knap fem måneder efter tillidsmandens død, kan man komme på byvandring i Sydhavnen og på Vesterbro, hvor Anker boede og var valgt som politiker.

quote Anker var et meget åbent og nysgerrigt menneske, som kunne tale med enhver.

Bjarne Henrik Lundis, guide og initiativtager til byvandringen

Her danner byens rammer den historiske ramme om Anker Jørgensens liv som privatperson og politiker.

- På den ene side var Anker Jørgensen et meget åbent og nysgerrigt menneske, som kunne tale med enhver. Men samtidig var han også et meget privat menneske, fortæller Bjarne Henrik Lundis, som står bag vandringen.

Bjarne Henrik Lundis lærte selv Anker Jørgensen at kende i midten af 1980'erne, da han selv var formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) i "Ankers kreds" på Vesterbro.

Sammen med AOF Frederiksberg-København har Bjarne Henrik Lundis nu taget initiativ til den første byvandring om manden, politikeren og mennesket Anker Jørgensen.

tid, sted og pris

Hvornår: Den 19. september klokken 17.00 - 19.00.

Hvor: Start fra Borgbjergvej 1, hvor Anker Jørgensen og hans familie boede i mange år.

Pris: 125 kroner gennem AOF Frederiksberg-København.

Turen går blandt andet til Vestre Kirkegård, hvor Anker ligger begravet ved 'Det Røde Hav' sammen med andre socialdemokratiske statsministre.

quote Ingen var i tvivl om, at han havde hjertet til venstre for midten.

Bjarne Henrik Lundis, guide og initiativtager til byvandringen

- Anker Jørgensen står for mig som indbegrebet at være socialdemokrat og er stærkt savnet i dag. Ingen var i tvivl om, at han havde hjertet til venstre for midten, som han selv kaldte det, siger Bjarne Henrik Lundis.

Familie, venner og politikere danner baggrund

Byvandringen er blevet til gennem samtaler med Anker Jørgensens familie, nogle af de nærmeste venner og tidligere politiske kollegaer.

- Jeg har fået et tydeligt billede af, hvem Anker Jørgensen var. Alle, jeg har talt med, er rørende enige om,at han var et ordentligt og anstændigt menneske, som ikke havde nogle skjulte dagsordener. Men jeg tør godt love, at jeg også kommer til at fortælle om andre sider af Anker Jørgensen, som er ukendt for de fleste, fortæller Bjarne Henrik Lundis uden at ville røbe nærmere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik