Overlæge og 1813 får kritik for dødsfald efter simpel operation

Kødædende bakterier kostede en mand livet efter en knæoperation på Bispebjerg Hospital. Manden slog flere gange selv alarm til sundhedsvæsenet.

I en ny afgørelse fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn modtager både en overlæge og 1813-akuttelefonen kritik for forløbet op til en 44-årig mands dødsfald i marts 2014. Det skriver Politiken.

Manden døde en uge efter en banal knæoperation af kødædende bakterier i sit ben. Forud for sin død oplevede han vanvittige smerter i benene, men trods henvendelser til egen læge og akuttelefonen blev der ikke grebet ind. Først da han henvendte sig på hospitalet, blev der taget blodprøver, men den behandlende læge tog hjem, før de blev læst. Dagen efter døde den 44-årige.

Arbejdsgange var ikke organiserede

Ifølge Disciplinærnævnet er den behandlende læge dog ikke hovedansvarlig. Det er overlægen på afdelingen, der ikke sørgede for at organisere arbejdsgangene sådan, at blodprøver blev analyseret, og handling effektueret straks, hvis prøverne var alarmerende, og den behandlende læge ikke selv var til stede.

I nattetimerne efter besøget på hospitalet henvendte manden sig igen til akuttelefonen, men blev her rådet til at lægge is på benet og henvende sig på hospitalet igen dagen efter.

Ifølge Disciplinærnævnet har lægen hos 1813-telefonen ikke reageret tilstrækkeligt på, at patienten "udviste afvigende symptomer" i form af tiltagende smerter seks dage efter en knæoperation, fordi betændelse i den slags situationer kan være oplagt.

Sagen har ført til procedureændringer

Direktør for Region Hovedstadens akutberedskab, Freddy Lippert, skriver i en skriftlig kommentar til Politiken, at "det er en meget trist sag":

- Vi har taget ved lære af sagen og fulgt op på den.

Samme reaktion kommer fra Kristian Antonsen, der er vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Vi beklager denne sag meget dybt. Det kan vi ikke gentage for ofte, siger han til Politiken.

Han understreger, at sagen har ført til procedureændringer.

Med Disciplinærnævnets afgørelse er det tredje gang, at der udtales myndighedskritik af sagens forløb. Men det er første gang, den kritik går direkte mod konkrete sundhedspersoner. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik