Overborgmester vil hjælpe kræftramte brandmænd

Københavnske brandmænd, der er bekymrede for, om de har fået kræft på jobbet, kan nu se frem til at få hjælp af arbejdsmedicinske eksperter.

Efter Avisen.dks afsløring af, at omkring 100 af de kommunale brandmænd i årevis har brugt forældet åndedrætsbeskyttelse, har Beredskabskommissionen med overborgmester Frank Jensen (S) for bordenden truffet en lynhurtig beslutning.

Læs også: Brandmænd med kræft kræver erstatning

Arbejdsmedicinere skal i samarbejde med Københavns Brandvæsen undersøge, hvordan der bedst tages vare på de nuværende og tidligere brandfolk, der har en forhøjet kræftrisiko.

Læs også: Undlod i årevis at beskyttet brandmænd mod kræft

"Brandmænd udfører et vigtigt og farligt arbejde. Derfor skal de selvfølgelig have et tilbud om helbredstjek, hvor det er fagligt begrundet.

Derfor har jeg bedt Københavns Brandvæsen om hurtigt at forelægge de faglige anbefalinger for Beredskabskommissionen," siger Frank Jensen til Avisen.dk.

Ledelsen har vidst, at iltapparaterne ikke beskyttede

Mandag kunne Avisen.dk fortælle, at ledelsen i Københavns Brandvæsen i årevis har været vidende om, at korpsets elitebrandmænd brugte sikkerhedsudstyr, der var sundhedsskadeligt.

En intern rapport fra 2007 dokumenterer, at brandvæsnet i minimum fem år har vidst, at de iltapparater, der er blevet brugt både under ildebrande og øvelser, ikke beskyttede brandmændene mod røg, der er tyk af kræftfremkaldende stoffer.

"Apparater er ikke forsynet med overtryk, hvilket er et problem i giftige/røgfyldte miljøer, hvor der er risiko for, at urenheder trænger ind i masken," står der i rapporten, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Overdødelighed blandt brandmænd

Brandmændenes chef, beredskabschef Jakob Vedsted Andersen, nægter at stille op til interview, men i et skriftligt svar til Avisen.dk skriver han, at apparaterne ikke har været "direkte farlige" for brandmændene.

Det sker på trods af, at nogle af verdens bedste forskere har slået fast, at der er en overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft. Mistanken rettes mod de mange kræftfremkaldende stoffer - f.eks. benzen, formaldehyd og sod - der udvikler sig under en brand.

Og noget tyder altså på, at disse stoffer er trængt ind i brandmændenes masker og dernæst ned i deres luftveje.

Overborgmester lettet over at udstyr er udskiftet

Chefen, der har været i brandvæsnet siden starten af 2010, opfordrer den enkelte brandmand til at være "din egen sikkerhedsrepræsentant".

"Selvom det er besværligt at rende rundt med det tunge udstyr, skal du tænke på, at ingen takker dig, når det går galt - fordi du ikke brugte åndedrætsværn. For der gasser stadig mange 'interessante' kemiske stoffer af, indtil temperaturen overalt er helt nede," skriver Jakob Vedsted Andersen.

I Beredskabskommissionen er formanden, overborgmester Frank Jensen, lettet over, at det forældede udstyr nu er skiftet ud.

"Jeg er glad for, at Københavns Brandvæsens ledelse har udskiftet alt det gamle udstyr, så brandmændenes sikkerhed er øget. Sikkerheden skal være i orden," siger Frank Jensen til AVisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik