Borgmestre: Udligningsfiasko bliver dyrt for os

Det kommer ikke en reform af kommunal udligningsordningen i denne valgperiode. Det - og en enkelt meget dyr ændring - giver anledning til utilfredshed.

Forhandlingerne om en ny omfordeling af pengene mellem Danmarks kommuner brød tirsdag formiddag sammen.

Det er borgmestrene i hovedstadskommunerne slet ikke tilfredse med:

quote Vi er stærkt utilfredse med, at der ikke kommer en aftale

Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune

- Vi er stærkt utilfredse med, at der ikke kommer en aftale, siger Steen Christiansen, der er borgmester i Albertslund Kommune, til TV 2 Lorry.

Han udtaler sig på vegne af 34 kommuner i hovedstadsområdet, der i fællesskab har arbejdet på, at hovedstadskommunerne skal sende færre penge til provinsen. 

Rettelse af fejl koster hovedstadsområdet 700 millioner

Selvom der ikke kommer en aftale, kommer der dog en enkelt rettelse, som får store konsekvenser for hovedstadskommunerne. 

Hvor mange penge, en kommune skal modtage eller afgive i udligning, afgøres blandt andet af, hvor mange indvandrere uden uddannelse, der bor i kommunen.

Indtil videre har en del indvandrere været registreret uden uddannelsesbaggrund, hvilke nogle har omtalt som en fejl. Det er Albertslunds borgmester dog ikke enig i, at det er:

- Det er ikke en fejl. Alle accepterede præmissen, siger Steen Christiansen om opgørelsesmetoden.

Uanset om det er en fejl eller ej, bliver opgørelsesmetoden ændret fra 2019, så der tages højde for, at indvandrerne er mere veluddannede i hovedstadsområdet end i provinsen. 

Ifølge Steen Christiansen betyder det, at hovedstadskommunerne skal sende hele 700 millioner kroner mere til kommuner med dårligere uddannede indvandrere om året. 

Udover at han gerne så, den ændring var blevet afbødet af en ny udligningsreform, der var mere nådig overfor hovedstadskommunerne end den nuværende, er han også utilfreds med dokumentationen for ændringen.

Undersøgelsen, der ligger til grund for den, er nemlig ikke repræsentativ, siger han. Det er kun 37 procent af de indvandrere, Danmarks Statistik har spugt, som har svaret:

- Nu står vi i en situation, hvor dyrebare velfærdskroner bliver fordelt på et ufuldstændigt grundlag, siger han.

Det er jo ikke Anders And-penge

Alene i København kommer rettelsen ifølge overborgmester, Frank Jensen, til at koste 550 millioner kroner om året:

- Det er et meget voldsomt beløb, som svarer til prisen på omkring 1000 folkeskolelærere - eller at der skal fyres 14 lærere på hver eneste københavnske folkeskole, siger overborgmester Frank Jensen (Soc. Dem) til Ritzau.

- Jeg er ærligt talt i tvivl om, om Christiansborg har forstået, at der her gennemføres en massiv nedskæring i Københavns velfærdsbudget, der får meget konkrete konsekvenser. Det er jo ikke Anders And-penge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik