Overborgmester revser 'københavner-bashing': "Det er helt urimeligt"

Udlingingsordningen risikerer at skabe splid mellem kommunerne i Danmark - og politikerne har på forhånd valgt at København skal betale gildet, lyder kritikken fra Frank Jensen.

Udligningsordningen er et ømtåleligt emne for mange borgmestre - og størstedelen af dem, der kritiserer ordningen, er borgmestre i kommuner, der ligger i Region Hovedstaden.

quote Det her er helt urimeligt og udtryk for en særlig trang til at straffe København og københavnerne

Frank Jensen, overborgmester, København, soc.dem.

Onsdag aften præsenterede Regeringen fem modeller for en ny omfordeling af pengene mellem Danmarks kommuner.

De fremtidige planer huer dog ikke Københavns overborgmester, Frank Jensen, Soc.dem. Han anklager i stedet regeringen for at så splid mellem kommunerne med oplægget. 

Samtidig efterlyser han, at regeringen finder finansieringen på andre områder end i den kommunale velfærd.

- Regeringen lægger op til at splitte Danmark og efterlade en voldsom regning hos en mindre gruppe kommuner. Politikerne på Christiansborg har vedtaget reformer, der giver behov for at ændre udligningen, siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

- Men i stedet for at tage ansvar for deres egne beslutninger tørrer regeringen regningen af på enkelt-kommuner, især København, tilføjer han.

Kræver max-beløb for udligning

Overborgmesteren peger samtidig på, at der bør være et loft over, hvor hårdt enkeltkommuner kan rammes i ordningen.

De kommuner, som betaler regningen for udligningen til resten af landet, ligger primært i hovedstadsområdet, og ifølge Københavns Kommune peger de fem modeller alle på, at københavnerne skal betale et sted mellem 634 og 884 millioner kroner hvert år til ordningen.

quote København er solidarisk med resten af landet. Og vi deler gerne velstand, når det går godt i København

Frank Jensen, overborgmester, København, soc.dem.

Det trecifrede millionbeløb kommer tilmed oven i de 1,1 milliarder kroner, som Københavns Kommune i dag afleverer til udligningssystemet.

- København er solidarisk med resten af landet. Og vi deler gerne velstand, når det går godt i København. Men det her er helt urimeligt og udtryk for en særlig trang til at straffe København og københavnerne, siger Københavns overborgmester.

Beløbet svarer til mere end 1.000 kroner mere per københavner om året, der skal fordeles til andre kommuner - og det kan kun findes ved at skære i den kommunale velfærd eller øge skatterne, lyder det fra kommunen. 

Københavnerne har laveste velfærdsudgifter per borger

I forvejen har Københavns Kommune de laveste velfærdsudgifter per borger i forhold til resten af landet.

Frank Jensen mener, at København ofte fremstilles som en velhavende by, men at det ikke er hele sandheden.

quote Det går ud på med lys og lygte at finde måder, der kan føres midler fra København til provinsen

Frank Jensen, overborgmester, København, soc.dem.

Hovedstaden er nemlig samtidig blandt de kommuner, der har flest hjemløse, misbrugere og fattige - og ifølge kommunen ændrer det tal sig ikke, selvom velstanden stiger.

Samtidig vinder den midtjyske by Herning i alle tilfælde på udligningsordningen, selvom der både er lavere ledighed og stor fremgang i beskæftigelsen set i forhold til København. 

- Det går ud på med lys og lygte at finde måder, der kan føres midler fra København til provinsen, nogle gange endda til kommuner, der har bedre velfærd eller højere beskæftigelse end i København. Vi bidrager gerne, men det skal foregå på et seriøst grundlag, siger Frank Jensen, som slutter opsangen af med at pege på, at hele landet bliver ramt af udligningsordningen på den lange bane:

- Det er helt rigtigt, at væksten i hovedstaden efter finanskrisen har været højere end i resten af landet. Men den velstand, der opstår herved, breder sig til resten af landet allerede i dag - via skat, udligning og handel mellem landsdele og kommer derfor hele landet itl gode. Ingen heller ikke en VLAK-regering, har en interesse i en svag hovedstad. Det vil medføre vækstfald i hele Danmark. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik