OVERBLIK: Sagen om drengene fra Godhavn

En tidligere børnehjemsdreng får ikke erstatning for de tæsk og medicinske forsøg, han var udsat for som barn.

Den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen får ikke erstatning for de overgreb, han var udsat for som barn, da han fra 1962 til 1965 boede på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. 

Læs også Godhavnsdreng får ikke erstatning for overgreb

Kravet om erstatning er forældet, har Østre Landsret afgjort tirsdag. Det er en stadfæstelse af byrettens dom fra april 2015. Sagen var anlagt mod Socialministeriet.

Poul Erik Rasmussen er en af en række mænd, som boede på drengehjemmet i Tisvildeleje i 1960'erne, hvor de var udsat for regelmæssige overgreb. 

Læs også Borgmester undskylder overfor mishandlede børnehjemsbørn

Her er et overblik over sagen om Godhavnsdrengene:

Sagen om Godhavnsdrengene

 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
   
 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
   
 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
   
 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle være anlagt senest i 1985.
   
 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
   
 • 28. marts gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
   
 • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremsatte et lovforslag, der vil ophæve forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn. Forslaget blev førstebehandlet i Folketinget i oktober.
   
 • I dag er Godhavn en behandlingsinstitution for piger og drenge mellem ni og 20 år med psykiske og sociale problemer.
Kilde: Ritzau, TV2 Lorry

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene fra marts måned. 

14:43

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.

Luk video