OVERBLIK: Sagen om drengene fra Godhavn

En tidligere børnehjemsdreng fik ikke erstatning for de tæsk og medicinske forsøg, han var udsat for som barn, fastslog Østre Landsret i 2017. Nu øjner ofrene en ny chance efter lov er blevet vedtaget

Den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen fik ikke medhold - og dermed ikke erstatning - for de overgreb, han var udsat for som barn, da han fra 1962 til 1965 boede på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. 

Læs også Godhavnsdreng får ikke erstatning for overgreb

Østre Landsret besluttede den 14. november 2017, at kravet om erstatning var forældet. Det var en stadfæstelse af byrettens dom fra april 2015. Sagen var anlagt mod Socialministeriet.

I januar 2018 blev justitsminister Søre Pape Poulsens lovforslag om at fjerne forældelsesfristen for overgreb mod børn med tilbagevirkende kraft vedtaget.

Derfor øjner Godhavnsdrengene nu en ny chance for at tage deres sag op. Denne gang i Højesteret.

Poul Erik Rasmussen er en af en række mænd, som boede på drengehjemmet i Tisvildeleje i 1960'erne, hvor de var udsat for regelmæssige overgreb.

Læs også Borgmester undskylder overfor mishandlede børnehjemsbørn

Her er et overblik over sagen om Godhavnsdrengene:

Sagen om Godhavnsdrengene

 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
   
 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
   
 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
   
 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle være anlagt senest i 1985.
   
 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
   
 • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
   
 • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremsatte et lovforslag, der vil ophæve forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn. Forslaget blev førstebehandlet i Folketinget i oktober 2017.
   
 • Den 14. november 2017 slog Østre Landsret fast, at erstatningskravet mod Socialministeriet var forældet, og Godhavnsdrengene tabte dermed retssagen.
   
 • 25. januar 2018 blev justitsministerens forslag stemt igennem. Det fik Godhavnsdrengene til at øjne håb om at tage deres sag i Højesteret.
   
 • 13. marts 2018 kom det frem, at Poul Erik Rasmussens sag blev godkendt af Procesbevillingsnævnet og erstatningssagen kan komme for Højesteret 
   
 • I dag er Godhavn en behandlingsinstitution for piger og drenge mellem ni og 20 år med psykiske og sociale problemer.
Kilde: Ritzau, TV 2 Lorry

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene fra marts 2017. 

14:43

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.

Luk video