Stikker i alle retninger: Politikere uenige om alternativer til omstridt byggeri

Københavns politikere skal finde en placering til 2.400 boliger, efter det omstridte byggeprojekt på Amager Fælled blev skrinlagt. Men partiernes holdninger til alternativet stikker i alle retninger. Få overblikket her.

Politikerne i København blev mandag præsenteret for de længe ventede alternativer til det kuldsejlede byggeprojekt på Amager Fælled.

Det blev lagt på is sidste år efter voldsomme protester fra folk, der ikke ønskede at miste naturområdet.

Fem alternative placeringer til byggeprojektet ligger klar til politikerne, men hvilken af løsningerne, hvis nogen af dem, er politikerne mest varme på?

Tirsdag er de samlet til seminar for at blive klogere på alternativerne, og så skal de finde ud af, hvordan de bedst kan nedkøle den politisk varme kartoffel, de står med i hænderne - og det ser ikke ud til at være helt nemt.

Det handler om både at tage hensyn til byens naturelskere - og også om at finde de 1,3 milliarder kroner, som By & Havn mistede, da det oprindelige byggeprojekt faldt til jorden.

Vigtig dag for Amager Fælleds fremtid: Økonomiforvaltningen i København fremlagde i dag alternativer til, hvordan der skal bygges på området

Her er tale om det såkaldte campingareal på Amager Fælled og det østlige areal ved Amager Fælled Nord. 

Det eneste scenarie, der ikke inkluderer Amager Fælled, er et kludetæppe af byggegrunde spredt ud over hele København blandt andet i Tingbjerg, et naturområde kaldet Bellahøjmarken og et industriareal øst for Bådehavnsgade i Sydhavnen.

Det mener Københavns partier om alternativerne:

Socialdemokratiet vælger ikke favorit

Niels E. Bjerrum, teknik- og miljøordfører for Socialdemokratiet mener, at de partier, der sagde nej til Strandengen bør komme på banen med en løsning.

Niels E. Bjerrum, Socialdemokratiet, nægter at pege på sin favoritløsning.

- I min optik er der ikke nogen af løsningerne, der er optimale, men når der ikke skal bygges på Strandengen, og det har vi sagt meget klart og tydeligt i valgkampen, at det vile vi ikke gøre, da flertallet for det smuttede, så skal der vælges en anden løsning. 

- Og der må de partier, der ikke ville have Strandengen gå ud og komme med en melding om, hvad de ønsker sig for en løsning. Nu må man se, hvad SF og Radikale peger på. Det var dem, der løb fra aftalen omkring Strandengen, siger han.

Han ønsker ikke at pege på sin favorit af de fem mulige løsninger.

Enhedslisten: Både Fælleden og andre fredede naturområder er udelukket

Ninna Hedeager Olsen er Københavns teknik- og miljøborgmester og fra Enhedslisten.
Ninna Hedeager Olsen er Københavns teknik- og miljøborgmester og fra Enhedslisten.
Foto: Københavns Kommune

Enhedslisten aflagde sidste år en musketered med Radikale Venstre, Alternativet og SF om ikke at bygge på Strandengen. 

Selvom musktereden sidste år ikke gjaldt for hele Amager Fælled, nægter Enhedslisten at støtte op om et byggeri på naturområdet.

- Økonomiforvaltningens rapport får ikke Enhedslisten til at ændre holdning. Vi står fast på, at der ikke skal bygges på Amager Fælled. København har brug for flere grønne kvadratmeter - ikke færre, og derfor er det heller ikke et alternativ at bygge på de andre naturområder som løsning på det problem, et flertal udenom Enhedslisten har skabt, sådan lyder det fra teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en skriftlig kommentar.

Det efterlader kun den sidste løsning - nemlig kludetæppeløsningen. Men heller ikke den, kan Enhedslisten støtte, da det inkluderer at bygge på det fredede naturområde Bellahøjmarken ved Utterslev Mose.

Alternativet vil slette Fælleden i regnskabet

Niko Grünfeld, kultur- og fritidsborgmester i København, tilslutter sig ikke overraskende Enhedslisten og nægter at bygge på Amager Fælled.

Partiet er gået så vidt, at man har lavet et såkaldt medlemsforslag, hvor man helt hiver Amager Fælled ud af forhandlingerne om placeringen af de 2.400 boliger.

Niko Grünfeld, Alternativet, ser ingen grund til, hvorfor de øvrige partier ikke skulle støtte hans forslag.

- Nu kan vi se, at der er andre muligheder end Amager Fælled - det har alle partier nu fået bekræftet. Derfor går jeg ud fra, at alle kan bakke op omkring forslaget, og at vi nu kan gå i forhandlinger om at finde en anden løsning, som rapporten dokumenterer er mulig, siger han.

Partiet er tilhænger af kludetæppe-modellen, hvor man stykker en række byggegrunde i kommunen sammen.

Flere partiet hiver Bellahøjmarken frem som et område, man nægter at bebygge, men Niko Grünfeld har endnu ikke sat sig ind i de specifikke byggegrunde.

Han fremhæver til gengæld Selinevej på Amager, hvor Kalvebod Miljøcenter ligger nu, som et godt bud på en byggegrund.

SF: Kludetæppet er bedst

Også SF vil helst ikke bygge på Amager Fælled. De ser helst en kludetæppe-løsning.

- SF går ind i forhandlingerne om Amager Fælled med det ønske at finde en løsning og vi opfordrer Enhedslisten og Alternativet til at gå med. Jo flere grønne partier, der tager ansvar for en løsning jo bedre bliver resultatet. Vi er helt klart mest interesseret i en kludetæppe-løsning, hvor vi finder forskellige grunde udenfor Amager Fælled og bygger dér. Vi sidder i øjeblikket og kigger på hvilke grunde, der kunne være interessante, lyder det fra Klaus Mygind, der er gruppeformand for SF i København. 

Klaus Mygind er gruppeformand for SF i Københavns Borgerrepræsentation. 
Klaus Mygind er gruppeformand for SF i Københavns Borgerrepræsentation. 
Foto: Københavns Kommune

Men også SF vil heller ikke bygge ved det fredede naturområde, Bellahøjmarken, men derimod ser man muligheder i et område langs motorvejen på Amager, der hedder Selinevej Nord, og noget erhvervsbyggeri i Ørestad.

Partiet tror dog ikke, at det bliver muligt at finde alle pengene ved at stykke byggegrunde over hele byen sammen. Derfor mener de ikke, at man kan indfri hele By & Havns gæld ved byggegrunde.

- Vi forestiller os en form for kombi-løsning, hvor man finder nogle grunde og så betaler sig fra resten ved at kompensere By & Havn for det resterende beløb, siger han.

Radikale Venstre ser på alle løsninger

Radikale Venstre ønsker endnu ikke at vælge deres favorit løsning. 

- Opgaven er ret klar, for vi skal finde pengene. Derfor kigger vi lige nu på alle løsninger, og så må vi se, hvad der kan lade sig gøre, siger Mia Nyegaard, Radikale Venstre, socialborgmester.

- Men alle løsninger kommer til at gå ud over nogen, og derfor skylder vi københavnerne at kigge mulighederne ordentligt igennem, siger hun i en skriftlig udtalelse til TV 2 Lorry.

DF vil bygge på skrinlagt Amager Fælled-grund

Carl Christian Ebbesen, der er gruppeformand for DF i Københavns Borgerrepræsentation, ser helst, at man bygger på den oprindelige Strandengen.

De fem løsningsscenarier er ikke gode nok til Dansk Folkeparti, der mandag kom med en noget drastisk udmelding. Man ønskede igen at bygge på Strandengen, som det oprindeligt var tiltænkt.

- Man kan se, at nu har embedsapperatet været ude og undersøge hver grund i København. Og af dem er der ikke nogle løsninger, som Dansk Folkeparti ser bedre end den oprindelige løsning, siger Carl Christian Ebbesen, der er gruppeformand for DF i Københavns Borgerrepræsentation.

Så vi skal tilbage til den oprindelige løsning og bygge på Amager Fælled?

- DF har hele tiden sagt, at vi bakker op om et flertal , hvis der kan findes en alternativ løsning til at bygge på Amager Fælled, og jeg venter stadig på, at Enhedslisten og Radikale Venstre kommer på banen og siger: Nu har vi løsningen. Men de er ikke kommet med noget endnu, siger han.

- Selvom jeg har hjulpet med at skaffe det flertal, der skulle til, for at vi kunne undersøge alle muligheder, så synes jeg, at denne rapport viser, at der ikke er nogen reelle alternativer til det oprindelige, siger han.

Venstre og Konservative: Campinggrunden er den bedste løsning

Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, mener, at det bedste kompromis ligger i campinggrunden på Amager Fælled.

Konservative og Venstre er enige om, at campinggrunden er den bedste løsning.

- I vores optik ser det ud til, at campingpladsgrunden er den grund, hvor vi kan få naturhensynet og hensynet om at leve op til den aftale, vi har med staten, om at mødes, siger hun til TV 2 Lorry.

I Konservative  er man enig i den udmelding. 

- Der er ingen af grundene, der er optimale, men campingpladsgrundene er den mindst ringe, siger Jakob Næsager, der er gruppeformand i de Konservative.

Liberal Alliance støtter ikke kludetæppe

Liberal Alliance vil heller ikke pege på partiets favoritløsning. 

Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance kan ikke se kludetæppe-løsningen for sig.

-  Vi er ikke afvisende over for nogle af mulighederne. Men vi er ærgerlige over, at man ikke kan bygge på Strandengen, som vi mener var et godt, naturskønt område tæt på kollektiv trafik. Og den løsning, vi vælger nu, skal minde om den, siger Alex Vanopslagh, der gruppeformand for Liberal Alliance i København. 

- Og så må de rød-grønne partier, der løb fra aftalen, finde en løsning, som, de under valgkampen sagde, var nem at finde, siger han.

Han har svært ved at se Liberal Alliance bakke op om kludetæppe-løsningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik