Nordsjælland: Overbelagt hospital gør klar til endnu flere syge

Højsæsonen for influenza og andre klassiske vinterlidelser står for døren. Derfor tager det ofte overbelagte Nordsjællands Hospital nye redskaber i brug for at følge med.

Der bliver ekstra travlt på regionens hospitaler de kommende måneder, når kulden får rusket vores immunsystem godt igennem og sender flere af os en tur på hospitalet.

Især på Nordsjællands Hospital i Hillerød og Frederikssund må personalet løbe stærkt. For nye tal fra Region Hovedstaden viser, at der i forvejen er udfordringer med overbelægning hele året rundt.

I samtlige måneder i 2017 og frem til september i år har Nordsjællands Hospital været ramt af overbelægning på de medicinske afdelinger. Det er langt over regionens øvrige hospitaler, hvor eksempelvis Rigshospitalet i samme periode ikke har haft en eneste måned med overbelægning.

På hospitalsdirektørens kontor er diagnosen klar. Det er især befolkningssammensætningen, der lægger pres på Nordsjællands Hospital.

- Heroppe i Nordsjælland er der en øget forekomst af ældre medborgere, og jo ældre vi bliver, desto hyppigere får vi brug for ydelser fra hospitalet, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, der også fortæller, at influenzaudbruddet sidste år gav særligt store problemer her:

- Det blev jo ikke en epidemi. Men det blev i hvert fald en sygdomsgruppe, der fyldte rigtig meget på hospitalet. Det er jo et ældre hospital, og så snart vi har de her patienter, der skal isoleres, har vi ikke enestuer at lægge dem på. Vi er nødt til at lægge dem på to- eller tresengsstuer. Og så lukker man jo automatisk andre senge.

Antallet af indlæggelser vendt på hovedet

Nordsjællands Hospital sætter derfor denne vinter ind med flere tiltag, der skal sikre et godt ”patientflow”. Et nøgleord for at patienterne effektivt skal i gang med den rigtige behandling og sendes hjem, lige så snart de er klar til det, så der kan gøres op med den tilbagevendende overbelægning.

quote - Det er vi slet ikke tilfredse med, og derfor arbejder vi også meget målrettet med at komme overbelægningen på de medicinske afdelinger til livs.

Bente Ourø Rørth, hospitalsdirektør, Nordsjællands Hospital. 

- Det er vi slet ikke tilfredse med, og derfor arbejder vi også meget målrettet med at komme overbelægningen på de medicinske afdelinger til livs, lyder det fra hospitalsdirektør, Bente Ourø Rørth.

Som vi kan vise i vores udsendelse tirsdag klokken 19.30, går indsatsen på flere ben. En central satsning er at placere flere specialister i akutmodtagelsen. Foreløbig er der tale om hjertelæger og hjertesygeplejesker, og planen er, at andre specialer vil følge. På den måde kan en større gruppe patienter tilses med det samme og måske helt slippe for en indlæggelse.

Det har begrænset antallet af indlæggelser på hjerteafdelingen kraftigt. Tidligere skulle 70 procent indlægges – nu er det i stedet vendt på hovedet, så 70 procent straks kan forlade hospitalet igen.

- Mange gange kan vi bare ændre en lille smule i medicinen, eller også finder vi ud af, at de kan udredes ambulant. Det gør helt sikkert en stor forskel på afdelingerne, siger Birgit Jurlander, der er overlæge og områdeansvarlig på hospitalets brystsmerteklinik.

- Vi kom fra en situation med stor overbelægning på hjerteafdelingen, og det er faktisk lykkedes i nogen udstrækning at håndtere det. Der er en vedvarende stigning i antallet af hjertepatienter, i virkeligheden fordi vi gør det godt, og de lever meget længere med deres sygdomme. På denne her måde kan vi dæmme op for det ekstra pres, der også forventeligt vil komme i de kommende år, forklarer Birgit Jurlander.

Influenzatest på 20 minutter

Et andet område, der optimeres på, er hurtigere afklaring af, om en patient har influenza. Med en simpel podning i næse og mund kan man med en ny teknologi på bare 20 minutter få svar.

Har en patient influenza og ingen øvrige lidelser, kan man i mange tilfælde sendes hjem under dynen med det samme. Er sygdomssymptomerne ikke forårsaget af influenza, kan det være vigtigt at få iværksat andre undersøgelser. Det er en væsentlig effektivisering, at hospitalet selv kan få hurtigt svar på prøven.

- Tidligere skulle vi tage en podning og sende den videre til det mikrobiologiske laboratorium i Herlev, som vi samarbejder med. Det kunne nemt tage i hvert fald et døgn, måske to, at få svar derfra, siger bioanalytiker Beata Gulsz.

Endelig arbejder hospitalet også med, at de samme læger tager stuegangen mere kontinuerligt, så patienterne udskrives på det helt rette tidspunkt. Hverken for tidligt eller for sent.

- Enhver kendskab til patienten er en fordel, og kontinuitet hjælper på det, siger overlæge på hjerteafdelingen, Peter Kaiser-Nielsen.

Samtidig vil man gerne have udskrevet de patienter, der er klar til det, inden middag. Så de ikke risikerer at ligge unødvendigt til dagen efter, forklarer overlægen.

- Hvis kommunen skal nå at stille op med nogle forskellige tiltag, er det vigtigt, vi får sendt et signal om, at vi når at få patienten udskrevet. Helst inden 12.

For ellers kunne man måske tidligere godt have haft nogle patienter liggende, som egentlig godt kunne udskrives, men som ender med først at komme hjem dagen efter?

- Det kunne være resultatet i gamle dage. Så blev hele tidsregningen skrevet en dag længere, og man lå en dag længere. Kommunen kan ikke nå, hvis de får besked klokken to, at sætte tiltag i gang som en ny seng i hjemmet eller stille op med en sygeplejerske til at komme på besøg. Vi kan se på resultaterne, at det her nedsætter liggetiden, siger Peter Kaiser-Nielsen.

Der findes ingen snup-tags-løsninger på overbelægning. Men på Nordsjællands Hospital føler hospitalsdirektøren sig med de nye tiltag bedre rustet til de kommende måneder.

Undgår I overbelægning denne vinter?

- Ja, det gør vi.

Det er et løfte?

- Det er et håb, siger Bente Ourø Rørth.

I 2022 skal de nuværende hospitaler i Hillerød og Frederikssund afløses af det nye supersygehus, der opføres syd for Hillerød.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik